kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
  » Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Deli dana krizi
Deli dana krizi

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Beytullah Okan, 2001 yılından beri sürekli tarama çalışması yapıldığını, Türkiye'de hayvanlarda ''deli dana'' olarak bilinen BSE hastalığına yönelik hiç bir tespit bulunmadığını söyledi..

Bugün İngiliz basının önemli gazetelerinden The Times gazetesinin Türkiye'ye Deli dana virüsü içeren ürün satıldığını iddia etmesi krize neden oldu.

İngiliz Times gazetesi, ''deli dana'' olarak bilinen BSE (Bovine Spongiforme Encephalopathie) hastalığının insanlardaki şekli olan Varyant Creutzfeldt-Jakob (vCJD) taşıdığı tahmin edilen kan ürünlerinin, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 11 ülkeye satıldığını öne sürdü. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı iddiaları yalanlayarak 2001 yılından beri sürekli tarama çalışması yapıldığını, Türkiye'de hayvanlarda ''deli dana'' olarak bilinen BSE hastalığına yönelik hiç bir tespit bulunmadığını söyledi.

''DELİ DANA HASTALIĞI İLE İLGİLİ TÜRKİYE'DE BİR PROBLEM YOK''

Tarım ve Köyişleri Bakanı Sami Güçlü, Türkiye'de bugüne kadar deli dana hastalığına (BS) rastlanmadığını bildirdi. AK Parti 3. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı'nın yapıldığı Kızılcahamam'da basın mensuplarının deli dana hastalığı ile ilgili sorularını yanıtlayan Bakan Güçlü, ''Deli dana hastalığı ile ilgili Türkiye'de bir problem yok'' dedi.

1986 yılından bu yana deli dana hastalığı görülen ülkelerden et ve canlı hayvan ithalatı yapılmadığını, yine aynı şekilde 1996 yılından bu yana da bu hastalığın görüldüğü ülkelerden yem ithal edilmediğini bildiren Güçlü, Türkiye'nin, 1988 yılından itibaren deli dana hastalığı ile ilgili önlemleri almaya başladığını ifade etti. Bu çerçevede, bir laboratuvar kurulduğunu belirten Güçlü, 1988 yılından bu yana bin 700 hayvanın takip edilerek testler yapıldığını söyledi.

Güçlü, ''Türkiye'de bugüne kadar deli dana hastalığına rastlanmamıştır'' dedi. Güçlü, Çapa Tıp Fakültesi'nde yatan bir hastada deli dana hastalığının bulunduğuna yönelik iddialara da yanıt vererek, söz konusu hastanın doktoruyla görüştüğünü ve bu hastalığın deli dana değil, başka bir hastalık olduğunu ifade etti. Güçlü, ''Türkiye'de BS hastalığına yakalanan çıkmamıştır, İnşallah da çıkmaz'' diye konuştu.

TİMES: TÜRKİYE'YE 'DELİ DANA'LI ÜRÜN SATILDI

İngiliz Times gazetesi, ''deli dana'' olarak bilinen BSE (Bovine Spongiforme Encephalopathie) hastalığının insanlardaki şekli olan Varyant Creutzfeldt-Jakob (vCJD) taşıdığı tahmin edilen kan ürünlerinin, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 11 ülkeye satıldığını öne sürdü.

Gazetenin haberine göre, vCJD taşıyan kan ürünleri Türkiye, Singapur, Rusya, Umman, Fas, Mısır, Brunei, Hindistan, Dubai, Brezilya ve İrlanda'ya gönderildi.

Sağlık Bakanlığı yetkililerinin, geçen hafta 11 ülkeden 5'inin yetkilileriyle temasa geçip, satılan kan ürünlerinin, vCJD'den ölen 9 kişiden alınan kanlardan elde edildiği konusunda bilgi verdikleri belirtildi. İngiltere Sağlık Bakanlığı'nın, geçen hafta, sık sık kan almak zorunda olan 6 bin kan hastasına ''deli dana hastalığına yakalanma
riski taşıyorsunuz'' diye mektup gönderdiği açıklanmıştı.

Hemofili ve benzeri hastalıklar nedeniyle uzun süreli tedavi gören bu hastaların, vCJD taşıyan kan ürünlerini almış olabileceklerine dikkati çeken Sağlık Bakanlığı, hastalardan bünyelerindeki değişimlere
dikkatli yaklaşmalarını istemişti.

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Dr. Liam Donaldson da hastalığın kan yoluyla geçtiğinin henüz kanıtlanmadığını, attıkları adımın tümüyle ''tedbir'' niteliği taşıdığını belirtmiş, ''amacın toplumu en üst düzeyde korumak'' olduğunu bildirmişti.

OKAN: DELİ DANA VAKASI YOK

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Beytullah Okan, 2001 yılından beri sürekli tarama çalışması yapıldığını, Türkiye'de hayvanlarda ''deli dana'' olarak bilinen BSE hastalığına yönelik hiç bir tespit bulunmadığını söyledi.

Okan, 'İstanbul'da BSE şüphesi ile bir kişinin hastaneye yatırıldığı' yolundaki haberler konusunda, BSE hastalığı konusunda rutin taramaların devam ettiğini vurguladı.

Türkiye'nin 1996'dan beri kesinlikle et ithal etmediğini, BSE hastalığı görülen ülkelerden de hayvan ithalatına izin verilmediğini vurgulayan Okan, şu bilgiyi verdi:

''Halen sadece 100 başın üzerindeki büyüklükteki işletmelere, kendi ihtiyacı için damızlık ve besi hayvanı ithalat izni veriyoruz. ABD ve AB ülkelerinin çoğunda BSE oldğu için buralardan ithalat yasak. diğer taraftan bu yıl içinde hiç hayvan ithalatı yapılmadı. Kontrol belgesi düzenlemedik.''

İstanbul'da hastaneye yatırılan hastanın BSE taşıdığı yolunda resmi bir açıklama olmadığını vurgulayan Okan, insanlarda, belirtileri BSE'ye benzer ''Varyant Creutzfeldt-Jakob (vCJD)'' hastalığı bulunduğunu, muhtemelen bu hastalığın olabileceğini, ancak bunun içinde beyin ve omur ilikten parça alınarak kesin tanının konması gerektiğini kaydetti.

Türkiye, BSE hastalığı görülen ABD (Washington Eyaleti), Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İngiltere, İrlanda, İskoçya, İspanya, İsrail, İsviçre, İtalya, Japonya, Kuzey İrlanda, Kanada, Lüksemburg, Liechstenstein, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya ve Yunanistan'dan, hayvan ve her türlü hayvansal ürün ithalatına izin vermiyor.
DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 Futbolda bu son şansım
 Ciner'e bir ödül daha
 Pakistan'a kuru fasulye çıkarması
 Erkekleri suçlama beyinleri unutkan!..
 Vatandaş cep telefonuyla iş başında!
 İkisi de kazada annesiz kaldı
 "Bitsin bu işkence"
 Fişekler patladı
 Dünürler kan döktü
 Emekliyi öldürdüler
 Trilyonerdi aranıyor
 Güngören'de çete çökertildi
 Alo SABAH İstanbul
 DİKKAT!.. Bugün İstanbul'daki bu yollarda onarım...
 İyi ki doğdun
 Mutluluklar dileriz
 Başımız Sağolsun
REFİK DURBAŞ
Orman yangınıyla mücadele
Akdeniz Üniversitesi'nden...
SAVAŞ AY
Genç kaymakamlar ülkenin de geleceği
Merkez Haber...
EMRE AKÖZ
Metroseksüeller ve TDK'nın yanılgısı
Geçen gün CNN...
Gülmek sana yakışıyor: 4-1
Gülmek sana yakışıyor: 4-1
Sami Yen'de perdeyi açan isim Hasan'dı. Kaçan goller tribünlere saç...
Tünelin ucu
Tünelin ucu
G.Saray'ın istikrarlı futboluna henüz iyi dememiz mümkün değil. Çünkü...
78 yıl sonra devrim
TBMM olağanüstü toplandı ve zina krizi nedeniyle geri çekilen TCK'yı...
İşte yeni suç ve cezalar
6 ay sonra yürürlüğe girecek olan yeni Türk Ceza Kanunu ile Türk...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.