kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
İşte yeni suç ve cezalar
İşte yeni suç ve cezalar
Gecekondu hemen çevre suçu 2 yıl sonra
İstinaf mahkemesi geliyor

İşte yeni suç ve cezalar

6 ay sonra yürürlüğe girecek olan yeni Türk Ceza Kanunu ile Türk halkının hayatında da bir çok şey değişecek. 345 maddelik yeni TCK'yla gelen yenilikler özetle şöyle:.

* Rastgele ceza yok: Hükümetler, belediyeler vatandaşlar için yasada olmayan ceza koyamayacak.

* Bilmemek suç değil: Sakınamayacağı bir hata nedeniyle kanunu bilmediği için meşru sanarak suç işleyenin sorumluluğu olmayacak.

* Magandaya ceza: Trafik canavarları, düğün ve maçlardan sonra ateş eden magandalar ile malzemeden çalan müteahhitlere 25 yıla kadar hapis cezası verilmesinin yolu açıldı. Trafikte tehlikeli araç kullananlara da ceza geldi. Zig-zag yaparak araç kullanmaktan zevk alanlara 2 yıla kadar hapis öngörülüyor.

* Çağdaş ceza: Yeni yasa ile birlikte Türk halkının yaşamına ABD ve AB ülkelerinde uygulanan çağdaş cezalar da girecek. 2 yılın altındaki hapis cezalarında hakim, evden, mahalleden, bulunduğu şehirden çıkmama veya kamuya yararlı bir işte çalışma cezası verebilecek.

* İşkence ağır suç: Kötü muamele ve işkence suçu işleyen kamu görevlilerine 3 ile 12 yıl arasında hapis cezası verilebilecek. Suçun çocuk, gebe, avukat ya da kamu görevlisine karşı işlenmesi halinde ceza 8 ila 15 arasında hapis olacak. İşkence sonucu bir kişinin ölümüne neden olan kamu görevlisi "adam öldürme" cezası olan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile yargılanacak.

* Töre cinayeti: Töre cinayetlerine haksız tahrik indirimi kalktı. Töre saiki ile cinayet işleme tanımı ilk kez TCK'ya girdi ve cezası ağırlaştırılmış müebbet hapis oldu.

* Eşe tecavüze: TCK'ya ilk kez giren bir suç da, eşe tecavüz. 7-12 yıl arasında hapis cezası öngörüldü. Bir kişinin vücut dokunulmazlığını çeşitli davranışlar ile bozana 2-7 yıl arasında hapis cezası verilirken, tecavüz suçuna verilecek ceza 7-12 yıl arasında hapis olacak.

* Çocuğa tecavüz:
Çocukları cinsel yönden istismar edenlere 3 yıldan 8 yıla kadar hapis verilecek. Çocuklara yönelik tecavüz suçunda ise ceza 8 yıldan 15 yıla çıkıyor.

* İşyerinde taciz: Bir kişiyi cinsel amaçlı olarak taciz edenlere 3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verilecek. Bir patron ya da yöneticinin nüfuzunu kullanıp çalışanlarını taciz etmesi halinde ceza yarısı oranında arttırılacak. Aynı işyerinde çalışanların birbirlerine yönelik tacizleri de arttırma nedeni sayılacak.

* Küçüklere cinsellik yasak: 18 yaş altında olan gençlere ve çocuklara cinsel birliktelik yasak olacak. 15-18 yaş arasında bu suç şikayete bağlı kılınırken, verilecek ceza da 6 aydan 2 yıla kadar hapis olacak.

* Hürriyeti engelleme: Bir partiye üye olma, üyelikten çıkma, parti faaliyetlerine katılma ya da katılmamayı sağlamak amacıyla cebir ve tehdit kullanmanın cezası 1-3 yıl arasında hapis olacak.

* Din özgürlüğü: Dini düşüncelerin açıklanması ya da değiştirilmesi için yapılacak zorlamalar da aynı oranda hapis cezası ile cezalandırılacak. Toplu dini ibadet ve ayinleri engellemek de 3 yıla kadar hapis cezası cezalandırılacak.

* Baklavacı çocuklar: Yasaya, Gaziantep'te baklava çaldıkları için ağır cezalara mahkum edilmek istenen çocuklardan esinlenerek bir madde eklendi. Buna göre çalınan malın değeri düşükse ya da hırsızlık acil bir ihtiyacı karşılamak içinse hakim ceza indirimi yapabilecek veya ceza vermeyebilecek.

* Fuhuşa ağır ceza: Çocukları fuhuşa sürükleyenlere 4-10 yıl, 18 yaşından büyükleri fuhuşa edenlere 2- 4 yıl hapis cezası verilecek. Çocuğunu, eşini, akrabalarını, öğrencisini, çocuk esirgeme yurtlarında olduğu gibi koruma yükümlülüğü altında olan kişileri fuhuşa teşvik edene verilecek ceza arttırılacak.

* Aile cezası: Yaşlı, bakıma muhtaç anne-babasını terk edenlere 2 yıla kadar hapis cezası verilecek. AB üyesi ülkelerde olduğu gibi çocuklarını aç, susuz, uykusuz bırakan, döven anne-babalar da 1 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacak. Aynı evde yaşayan eş, kaynana, gelin ve damadın birbirine kötü muamelesi de cezalandırılacak. gelin veya damada, gelin ya da damat da kaynanaya kötü muamele ederse aynı şekilde cezalandırılacak. Anne- baba çocuğu döverek yaralarsa, kasten adam yaralama suçundan yargılanacak ve cezası katlanacak.

* Hamile bırakan: Hamile eşi ya da birlikte yaşadığı kişiyi çaresiz durumda ortada bırakana 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezası verilecek.

* Bekaret kontrolü: Hakim kararı olmadan bekaret kontrolü yaptıran ve yapana 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezası verilecek.

* Düşene cop yasak: Yere düşeni coplayan ya da gereğinden fazla biber gazı kullanan polise kasten adam yaralama cezası verilecek.
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 78 yıl sonra devrim
 "Başbakan'ın bendenizi istemesi benim için onur"
 Gül'den Amerika'daki Türkler'e: ABD vatandaşı olun siyasete...
 Beni sevmeyene domates atın
 Diyarbakır'a yatırım müjdesi
 Kadın militanlar PKK'dan kaçıyor
AHMET HAKAN COŞKUN
Yeni başlayanlar için Tayyip Erdoğan (1)
Hem reformist,...
MEHMET BARLAS
Kızılcahamam'da AK Parti kendini silkelemelidir
Öyle...
MAHMUT ÖVÜR
Gözün aydın İstanbul
Nihayet Türk Ceza Kanunu'nun önemli...
YAVUZ DONAT
Kim rektör olsun?
İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof.
Futbolda bu son şansım
Ünlü futbolcu İlhan Mansız "Keşke Türkiye'de hiç ameliyat olmasaydım.
Ciner'e bir ödül daha
"Eğitime Yüzde 100 Destek Kampanyası"na katkılarından dolayı Merkez...
Geldik, gördük, öğrendik
Geldik, gördük, öğrendik
Cem Vakfı tarafından düzenlenen "Gelin Canlar Cem Olalım" etkinliğine...
Çoban kızlar okulla tanıştı
Çoban kızlar okulla tanıştı
Erzurum'un Pasinler ilçesinde okula gidemeyen kızlara umut saçan...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.