kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
TCK için ikinci kez olağanüstü toplanan TBMM Genel Kurulu, 1 Ekim’e kadar yeniden tatile girdi. Genel Kurul, 1 Ekim’de toplanarak yeni TBMM Başkanı’nı seçecek.
AB için fazla mesai

Olağanüstü Meclis Genel Kurulu Ceza, Bölge Adliye ve Hukuk Muhakemeleri Usulü yasalarını kabul etti.

Başbakanın Verheugen'le Brüksel'de yaptığı görüşme uyarınca olağanüstü toplanan Meclis Genel Kurulu komisyonda bekletilen birbirine bağlı üç yasayı bir iki değişiklikle kabul etti.

İKİ YASA KALDI
Yürürlük ve yürütme maddelerinde geri çekilen TCK, Bölge Adliye ve Hukuk Muhakemeleri Usulü yasaları kabul edilince geriye Ceza Muhakemeleri Usulü ve İnfaz yasaları kalmış oldu.


78 yıl sonra devrim

TBMM olağanüstü toplandı ve zina krizi nedeniyle geri çekilen TCK'yı çıkardı. Musollini İtalya'sından alınan 78 yıllık TCK tarihe karıştı, Erdoğan'ın AB'ye verdiği söz de yerine geldi.

TBMM Genel Kurulu, zina tartışmaları nedeniyle Avrupa Birliği ile Türkiye arasında krize neden olan Türk Ceza Kanunu (TCK) tasarısını, dün ikinci kez olağanüstü toplanarak çıkardı. Genel Kurul'da, yeni yasanın yürürlük tarihi 1 yıldan 6 aya çekildi. Yeni TCK, 2005 yılının Nisan ayında yürürlüğe girecek. Şimdi gözler, yasayı 15 gün inceleme hakkı bulunan Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e çevrildi. Sezer'in de onayından sonra, 78 yıl önce yürürlüğe giren, çeşitli değişikliklere rağmen Mussollini döneminin baskıcı yapısından kurtulamayan TCK, yerini çağdaş ve özgürlükçü bir yasaya bırakacak.

GERGİN TOPLANTI
TBMM Genel Kurulu, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Brüksel'de AB'ye verdiği söz üzerine AK Parti'nin başvurusu doğrultusunda, TBMM Başkanı Bülent Arınç'ın çağrısı ile dün olağanüstü toplandı. Başbakan'ın Osmaniye gezisi nedeniyle katılmadığı toplantıya, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ile DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar katıldılar. Zina krizi nedeniyle gerilen partiler arasındaki ilişkiler, dünkü toplantıya da yansıdı ve "devrim" niteliğindeki yeni TCK, gergin bir ortamda yasalaştı. Genel Kurul'un sabahki toplantısında, CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol söz alarak, partisinin 28 Eylül için yaptığı olağanüstü toplantı çağrısının dikkate alınmamasına tepki gösterdi. DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar da söz alarak, TCK ile ilgili krizi Meclis'in değil, Hükümet'in yarattığını söyledi. Konuşmaların ardından, Genel Kurul çalışmalarına, tasarının Adalet Komisyonu'ndan sevki için ara verildi. Adalet Komisyonu'nda, AK Parti, çevre suçlarının yürürlüğe girmesi için 2 yıl süre öngören bir önerge verince, CHP'liler toplantıyı terk etti, önerge AK Parti oylarıyla kabul edildi. AK Parti ve CHP arasında yaşanan gerginliğe CHP lideri Deniz Baykal el koydu. Baykal, milletvekillerini "Eleştirilerinizi çıkın kürsüde anlatın. Ancak yasanın çıkmasını önleyecek bir durum içine girmeyin" diye uyardı.

SÜKLÜM-PÜKLÜM
Genel Kurul'un ikinci oturumunda da gerginlik devam etti. CHP Niğde Milletvekili Orhan Eraslan'ın ''Başbakan, Verheugen'in yanında süklüm püklüm, süt dökmüş kedi gibi... İktidarı süresince zinayı çıkarmayacağını söylüyor. Türkiye'de aslan kesiliyor, dışarıda başka oluyor. Onun adı yaşar, karakolda doğruyu söyler mahkemede şaşar'' sözleri, Genel Kurul'u karıştırdı. AK Parti milletvekilleri protesto ederken, Adalet Bakanı Cemil Çiçek söz alarak tepkisini kürsüden gösterdi: ''Üyesi olduğum Hükümet'in Başbakanı aleyhine bizi kaynak göstererek suçlama getirilmesini siyasi nezaketle bağdaştıramadım. Siyaset, nezaket işidir. Türkiye Cumhuriyeti'nin hiçbir başbakanı hiçbir yerde süklüm püklüm olmamıştır. Biz kendimizi aşarak ülkenin menfaatlerini korumak durumundayız." Adalet Bakanı Cemil Çiçek Genel Kurul'da yaptığı teşekkür konuşmasında, Türkiye'nin önemli bir virajda olduğunu, kazasız belasız bu virajı atlatmaya çalıştıklarını söyledi. Çiçek, "Bundan sonraki süreç daha zor süreç. Keşke girmeseydik diyebileceğimiz noktalara gelip, gelmeyeceğimizi bilmiyorum. Ama birbirimizi suçlamak yerine, anlamaya çalışalım. Birbirimizi anlarsak bu zorlukları daha kolay aşabiliriz dedi.

İPTALİNİ İSTEYECEĞİZ
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal da TCK'nın çıkmasından mutluluk duyduklarını belirterek, "Ancak imar, çevre ve hakaretle ilgili düzenlemelerde AKP'nin mutabakatı bozması şık olmadı. TCK üç yerinden yaralı çıkmıştır. Arkadaşlarımız bu 3 konuda Anayasa Mahkemesine gitmek için hazırlık yapacaklar" dedi. Tartışmaların ardından yapılan oylama sonucu yeni Türk Ceza Kanunu kabul edildi.

Zübeyde YALÇIN-Fatih ERTÜKOsman AYDOĞAN/ANKARA

DİĞER SİYASET HABERLERİ
 İşte yeni suç ve cezalar
 "Başbakan'ın bendenizi istemesi benim için onur"
 Gül'den Amerika'daki Türkler'e: ABD vatandaşı olun siyasete...
 Beni sevmeyene domates atın
 Diyarbakır'a yatırım müjdesi
 Kadın militanlar PKK'dan kaçıyor
AHMET HAKAN COŞKUN
Yeni başlayanlar için Tayyip Erdoğan (1)
Hem reformist,...
MEHMET BARLAS
Kızılcahamam'da AK Parti kendini silkelemelidir
Öyle...
MAHMUT ÖVÜR
Gözün aydın İstanbul
Nihayet Türk Ceza Kanunu'nun önemli...
YAVUZ DONAT
Kim rektör olsun?
İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof.
Futbolda bu son şansım
Ünlü futbolcu İlhan Mansız "Keşke Türkiye'de hiç ameliyat olmasaydım.
Ciner'e bir ödül daha
"Eğitime Yüzde 100 Destek Kampanyası"na katkılarından dolayı Merkez...
Geldik, gördük, öğrendik
Geldik, gördük, öğrendik
Cem Vakfı tarafından düzenlenen "Gelin Canlar Cem Olalım" etkinliğine...
Çoban kızlar okulla tanıştı
Çoban kızlar okulla tanıştı
Erzurum'un Pasinler ilçesinde okula gidemeyen kızlara umut saçan...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.