kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Guntay Simsek @ SABAH
 

Dışarıdaki Türkiye

Türk Dışişleri son bir yıldır ciddi bir değişim yaşıyor. Önceden vatandaşlarına insan muamelesi dahi yapmayan Dışişleri Bakanlığı'nın yurtdışındaki temsilcileri, şimdilerde Türklerin bulunduğu, etkinlik yaptığı bir çok yerde görülüyor ve vatandaşlarına yardımcı oluyorlar. Gerçekten insanın gözü yaşarıyor. Devletin bir çok imkanını seferber ettiği bu insanların, yıllarca vatandaşlarını ikinci sınıf insan görüp, elçiliklerin kapısından içer dahi sokmazken, şu günlerde peşlerinde dolaşıp sorunlarıyla ilgilenmeleri tarif edilemeyecek bir duygu.
Bir çok yurtdışı seyahatimde elçiliklerin malum tavırlarını bildiğimden, hiç kapılarını çalmaz, sorunlarımı onlarla paylaşmazdım. Ancak, kısa süre önce zorunlu bir birliktelikle elçilik yetkilileriyle hemhal olunca hadisenin eskisi gibi olmadığını gördüm. Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta, sonra Kazakistan'ın Almatı şehrinde bu değişimi yakından müşahede edince de şaşırdım. Beyrut'ta büyükelçimiz ve diğer yetkililerin yakın ilgisi, ülke hakkında bilgilendirmeleriyle karşılaştım. Daha önce Ürdün'de gazeteci gurubuyla kapının önünden çevrilen günlerimden, bugünlere geleceğimi hayal dahi etmiyordum.
Kazakistan'da karşılaştığım tablo ise çok daha farklıydı. Seçimler sebebiyle 'Uluslararası Gözlemci' sıfatıyla gidenleri büyükelçilik yetkilileri havalimanında karşılayıp, otele kadar refakat ettiler. Bizlerle ise özel ilgilenip, Kazakistan ve seçimlerle ilgili olarak hazırladıkları dosyalarla yardımcı oldular. Basın müşaviri otelde sorularımızla ve sorunlarımızla yüksünmeden, samimi olarak muhatap oldu.
Bu kadar ilgi karşısında aklımıza hinlik düştü. Kazakistan'da yaşayan vatandaşlarımız ve işadamlarına elçilik ilişkilerini sorduğumuzda benzeri tabloyu önümüze koydular. Hatta, kısa süre önce karakol düşen bir işadamını Kazakistan Büyükelçimizin gece üçte yatağından kalkıp, içerden çıkarmış. Bir telefonla sorunu çözebilecek durumdayken bunu yapması, Kazakistan'daki iş adamlarımıza ve vatandaşlarımıza müthiş moral sağlamış.

Büyük devlet olmak

Çok değil bundan 4-5 yıl önce bir yabancı arkadaşla Kazakistan Büyükelçiliğimizin kapısına kadar gidip, adres sormuş ama karşılaştığım manzaraya lanet okumuştum. Elçiliğin tarifini yapamadığı adresi, dilini bilmediğim bir Rus yapmıştı.
Kazakistan dönüşümüzde sabah doğru olmasına rağmen, yine büyükelçilik çalışanlarının refakatiyle, otelden alındık. Havalimanında uçağa bininceye kadarda yakın takiplerinde olduk. Orta Doğu'da, ata yurdu Orta Asya'da büyük devlet olduğumuzu hissetmeye başladık.
Fakat, Kazakistan yetkililerinden aldığımız bilgilere göre hükümet Orta Asya'yı ihmal ediyor. Her milletten insanın cirit attığı, Türk Cumhuriyetleri içinde en rahatı ve en kalkınmışı olan Kazakistan'ın ihmali geleceğimiz için iyiye işaret değil.
Ayrıca bu ülkede çeşitli hizmetleri olan Türk guruplarının da birbirlerini eleştirmek yerine, başarısızlıklarına çare bulmak için diğer guruplarla biraya gelmelerinde Büyükelçiliğimiz bir rol üstlenirse daha sağlıklı sonuçlar alınabilir.
Diğer taraftan Türkiye'nin üç katı yüz ölçüme sahip Kazakistan'da yaklaşık 55 bölgede petrol bulunuyor. Tengiz, Uzen, Karachaganak, Zhanazhol ve Kalamkas bölgeleri başta geliyor. Krom, volfram, çinko, bakır, altın, demir, kömür ve doğal gaz gibi yer altı zenginliklere sahip.
Özetle, ırk, dil, din ve kültür birliğini kullanarak, edebiyat yaparak, şiir okuyarak değil, iki ülke arasında değer üretecek adımlarla, menfaat sağlayacak parametrelerle bu coğrafya yerleşmemiz lazım.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Kazakistan'da baba-kız yarışı olmadı   / 22-09-2004
 Kazakistan demokrasiyi arıyor   / 20-09-2004
 İhale tezgahı   / 18-09-2004
 THY farklılaşıyor   / 15-09-2004
 Unakıtan, Pakdemirli'den tüyo mu aldı?   / 13-09-2004
 Yolsuzluk değil haberi problem   / 11-09-2004
 Bu Beyrut başka   / 08-09-2004
 Cepçilerde kavga başlıyor   / 06-09-2004
 Putin'in rötarı hayırlı oldu   / 04-09-2004
 Putin ve Baku-Ceyhan   / 01-09-2004
MEHMET BARLAS
Şaka maka derken "YTL" ile tanışmaya başladık...
Sonunda...
GÜNTAY ŞİMŞEK
Dışarıdaki Türkiye
Türk Dışişleri son bir yıldır ciddi...
SERVET YILDIRIM
Sırada ne var?
Zina krizi AKP'nin beklenen geri adımı...
Türkler kalbine yenik düşüyor
Dünya Kalp Günü öncesi geniş çaplı bir araştırma yapan Dünya Sağlık...
Göbelek soyadı işinden etti
Almanya'da beş kişiyi bıçakla öldürdüğü iddiasıyla aranırken Adana'da...
Trilyonluk vurgun
Trilyonluk vurgun
Yıldız Teknik Üniversitesi, iki muhasebe görevlisinin '30 hayali...
Ben de şikâyetçiydim
Ben de şikâyetçiydim
İ.Ü.'nün yeni rektörü Prof. Centel, kararlarını mecburen sineye...
IMKB
E: 22,307 D:% 0.14
DOLAR
S: 1,500,000 D:% 0.07
EURO
S: 1,847,000 D:% 0.22
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.