kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Dick Berlijn
Ordu farklı bir duruşa kendini hazırlamalı
Org. Özkök'ten ihtilal yorumu
Komutanların Marmaris hatırası

Askerin rolü tartışması

Hollanda Genelkurmay Başkanı: "TSK daha geri plana çekilmeli." Emekli Org. Başer: "Evet, ama ağır ağır...".

"Türkiye'nin AB üyelik beklentisi ve Silahlı Kuvvetler'in rolü" konulu panelde konuşan AB Dönem Başkanı Hollanda'nın Genelkurmay Başkanı Berlijn "Türkiye'de ordu farklı bir duruşa hazırlanmalı" dedi.

Başer: Acele etmeyelim
Emekli Org. Edip Başer ise sivil-asker ilişkilerindeki reformların acele edilmeden yapılması gerektiğini söyledi: "Bu reformlar AB için de Türkiye için de henüz deney niteliğinde."

"Son söz sivilin olmalı"
Siyaset Bilimci Prof. Heper de bir süre önceki görüşmesinden bir anekdot aktardı: "Sayın Özkök de darbelerin sonuç vermediği, son sözü sivillerin söylemesi gerektiği görüşünde..."


Ordu farklı bir duruşa kendini hazırlamalı

AB Dönem Başkanı Hollanda'nın Genelkurmay Başkanı Dick Berlijn, Avrupa Birliği'ne aday olan Türkiye'de, ordunun farklı bir duruşa hazırlanması gerektiğini söyledi.

Türkiye'nin AB üyelik beklentisi ve Silahlı Kuvvetlerin rolü" konulu panelde konuşan AB Dönem Başkanı Hollanda'nın Genelkurmay Başkanı Dick Berlijn, AB'ye ilerleyen Türkiye'de, ordunun farklı bir duruşa hazırlanması gerektiğini söyledi. Berlijn, Türkiye'deki sivil-asker ilişkilerinin AB normları çerçevesinde yeniden şekillendirilmesi mesajını verdi. Türk hükümetinin gerçekleştirdiği reformlara rağmen AB Komisyonu'nun Kasım 2003'te bazı alanlarda daha fazla ilerlemeye ihtiyaç olduğunu açıkladığını hatırlatan Berlijn, bu alanlardan birinin silahlı kuvvetlerin demokratik yoldan seçilmiş liderlere bağlı tutulması olduğunu kaydetti. TSK'nın modern Türkiye'nin kuruluşunda önemli rol oynadığına dikkati çeken Berlijn, "Bu özel konumu da göz önünde bulundurarak, AB, Türk ordusunun siyasette artık farklı bir konuma hazırlanmak zorunda olduğunu düşünüyor'' dedi. Berlijn, Türkiye'de Genelkurmay Başkanı'nın rolünün daha geri planda olması ve savunma bütçesinin TBMM'nin kontrolüne geçmesinin gerekliliğine dikkat çekti. Berlijn, Hollanda da dahil çoğu AB ülkesinde genelkurmay başkanının savunma bakanına bağlı olduğunu, buna karşılık Türkiye'de doğrudan başbakana bağlı olduğunu anımsattı. Berlijn, Türkiye'de askerin demokrasi ve laikliğinSİYASETÇİLER ASKERİ İKNA ETMELİ....   Türk Silahlı Kuvvetleri'nin üst düzey kadrolarının AB üyeliğinin Türkiye için öneminin farkında olduğunu belirten Berlijn, ordunun, çıkarlarının sivil yönetim altında da gözetileceğine siyasetçiler tarafından ikna edilmesi durumunda demokratik dönüşümün hızlanacağına inandığını kaydetti. Toplantıyı emekli komutanlar da büyük ilgiyle izledi.garantisi olduğu yönündeki anlayışa da "Demokrasinin, askerin rolünün azalmasıyla ya da geri planda kalmasıyla bozulmaması gerekir. Tüm AB ülkelerinde son söz siyasilerindir, Türkiye'de böyle olmasını bekliyoruz" dedi.

'ACELE ETMEYELİM'
Panelde konuşan emekli General Edip Başer de sivil-asker ilişkisinin Türkiye'nin AB sürecinde tek kriter olmadığını söyledi. "Sanki tüm sorunlar çözülmüş gibi bir tek bu konuyu çok abartmaya gerek yok" diyen Başer, devletin üniterliği, demokrasi ve laik devlet anlayışı ve batıya yönelme hedeflerinin TSK tarafından kucaklandığını ifade etti. Asker-sivil ilişkisi konusundaki reformların yavaş ve titizlikle yapılması gerektiğini vurgulayan Başer, "Ne Türkiye ne AB deney niteliğindeki reformların sonucunu kaldıracak cesarete sahip değildir" dedi. Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi (ASAM) ile -Avrupa Güvenlik Çalışmaları Merkezi tarafından düzenlenen panel kapsamında Türkiye'deki asker-sivil ilişkileri üzerine bir de rapor hazırlandı. Raporda, Türkiye'nin uyum sürecinde yapması gereken çok şey bulunduğu ifade edildi. Raporun Avrupa Komisyonu'na da gönderileceği ve ilerleme raporuna yansıyacağı öğrenildi.

ANKARA

DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Irak'ta bir Türk serbest 3 Türk ise halen kayıp
 Gül, sadece kaygıları iletti
 Sayısal Loto'yu kim durduracak
 Hemşireye otuz yıl
 Muş'ta Trene Bombalı Saldırı
 Havalimanında bomba paniği
UMUR TALU
Elçiden öte...
Kimi gazeteciyi komploculukla suçluyor,...
ERGUN BABAHAN
Merkez'in önemi
RTÜK'ün Star Televizyonu'nu kapatma...
MUHARREM SARIKAYA
Gül: Söylenecek her şey söylendi
Devlet Bakanı Ali...
Bağdat'ta patlama:2 ölü
Irak'ın başkenti Bağdat'ta bir aracın infilak ettirilmesi sonucu 2...
3 büyükler arka çıktı
İspanya-Fransa-Almanya zirvesinden çıkan sonuç: Raporda olumlu...
Daum şapkadan tavşan çıkarabilir
Daum şapkadan tavşan çıkarabilir
Alman hoca, sahaya çıkacak 11 konusunda oyuncularına bile renk...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.