kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
27 YAŞINDA, CEZAEVİNDE ÇOCUKLUĞA GERİ DÖNDÜ:  Çocukken Kuran kursuna gittiği belirtilen Savaş Kör, hastalığın etkisiyle çocukluğuna döndü. Çırılçıplak dolaşan Savaş Kör, koğuşta birlikte kaldığı mahkumların yardımıyla yaşıyor, yaptığı tek şey ise, çocukluktan öğrendiği namaz kılmak.
AİHM'ye çıplak mahkûm şoku

Bayrampaşa Cezaevi'nde Wernicke-Korsakof hastası Savaş Kör'ü görmeye giden AİHM heyeti, çırılçıplak namaz kılan Kör'le karşılaşınca şoke oldu.

Avrupa yakaladı: İşte çıplak gerçek

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin, Wernicke- Korsakof hastası mahkumlar için gönderdiği hukukçu ve doktor heyeti şokla karşılaştı Ölüm orucuyla hastalanan 54 mahkumdan biri olan Savaş Kör, 4 yıl önceki "Belleği yıkılmış" raporuna rağmen cezaevindeydi Çırılçıplak dolaşan 27 yaşındaki Savaş Kör, AİHM uzmanlarınca kayda geçti ve cezaevi yönetimi geç de olsa hastaneye sevk kararı verdi.

Cezaevinde açlık grevi yapan mahkumların durumuyla ilgili inceleme yapmak için Türkiye'ye gelen Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi heyeti, Bayrampaşa Cezaevi'nde 'çıplak gerçek'le karşılaştı. Türkiye'de açlık grevi ve ölüm orucu nedeniyle Wernicke-Korsakof hastalığına yakalanan, ancak Adli Tıp Kurumu'nun raporları nedeniyle tahliye edilmeyen mahkumların şikayetlerini dikkate alan AİHM, tıp doktorlarının da aralarında bulunduğu bir heyeti inceleme ve 'delil toplamak' için Türkiye'ye gönderdi. Arnavut, Portekiz ve Makedon 3 yargıç ile 3 doktordan oluşan AİHM heyeti, Adalet Bakanlığı adına bir hükümet temsilcisinin eşliğinde, İstanbul, Kocaeli ve Tekirdağ'daki F tipi cezaevlerinde bulunan 'hasta' mahkumların durumunu inceledi. Heyet, Bayrampaşa Cezaevi'ne de giderek, cezaevini gezdi, müdürü, savcısı, psikoloğu ve hekimleriyle konuştu. Heyet, 'hasta' mahkumlarla görüşme sırasında ise, TKP/ML-TİKKO üyesi olan ve 15 yıl hapis cezasına çarptırılan, açlık grevi döneminde Wernicke Korsakof hastalığına yakalanan Savaş Kör'le karşılaştı. Bilincini kaybeden Savaş Kör, koğuşta çırıl çıplak geziyordu. Artvin'de büyüyen, daha sonra ailesiyle İstanbul'a gelen 27 yaşındaki Savaş Kör, çocukluğunda Kuran kursuna gitmiş, muhafazakar bir ailenin çocuğuydu. Ortaöğrenimini ailesinin yaşadığı ekonomik sıkıntı nedeniyle yarıda bırakmıştı. Annesi gibi bir süre tekstil işçiliği, boyacılık gibi işler yapan Kör, daha sonra İstanbul'da küçük bir kafeterya açmış, evlenmiş, bir kızı olmuştu.

4 YIL ÖNCEKİ RAPOR: BELLEĞİ YIKILMIŞ
Savaş Kör, 5 Mart 1999'da, Çankırı Valisi Ayhan Çevik'e yapılan bombalı suikastın sorumlularından olduğu gerekçesiyle yakalandı ve tutuklandı. Ankara Ulucanlar Cezaevi'nde tutulduğu sırada güvenlik güçlerinin cezaevine yaptığı ve 12 tutuklunun öldüğü operasyonda üç parmağını kaybetti. Ankara DGM'de yargılanırken F Tipi cezaevlerini protesto için başlatılan açlık grevine katıldı ve 150 günden sonra durumu ağırlaşınca avukatının talebiyle 4 Nisan 2001'de Ankara Numune Hastanesi'ne kaldırıldı. 11 uzman, Kör için "Belleği ileri derecede yıkılmıştır. Düşünce içeriği sığlaşmış. Spontan konuşması kaybolmuştur. Başkasının yardımı olmadan yürüyememekte ve gündelik hayatını sürdürememektedir. Metabolik nedenli Korsakof olup, ceza infazının tehiri uygundur" diye rapor verdi.

4 YIL SONRAKİ RAPOR: ÇOCUKLUĞUNA DÖNDÜ
Bu raporun ardından dosyanın gönderildiği Nöbetçi İstanbul Devlet Güvenlik Mahkemesi, Kör'ün "Hayati tehlikesini" göze alarak tahliyesine kararı verdi. Ancak Kör tahliye olduktan sonra Yargıtay 9. Ceza Dairesi, hakkında verilen 15 yıl ağır hapis cezasını onadı. Bunun üzerine 11 Ocak 2004 tarihinde ailesiyle birlikte kaldığı evden alınarak yeniden cezaevine konulan Kör'ün bilinci bir süre sonra tamamen kayboldu. Çocukluğuna dönen Kör, o dönemde aldığı dini eğitimin etkisiyle sürekli namaz kılmaya başladı. Hiç kimseyle iletişim sağlayamıyor, hatta avukatlarından bile korkuyor, görüş günlerinde oturacağı sandalyenin arkasına saklanıyor. Diğer mahkumların girişimleri sonucu 17 Ocak 2004'de Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'ne sevk edilen Kör, 4 ay burada kaldıktan sonra "cezasını çekmek üzere" yeniden cezaevine gönderildi.

TEFTİŞ SONUÇ VERDİ: HASTANEYE GİDİYOR
Savaş Kör avukatı Gül Altay'ın 24 Temmuz 2004'de AİHM'e yaptığı başvurudan sonra Türkiye'de incelenecek mahkum listesine son anda girmişti. AİHM heyeti, 54 'hasta' mahkumu İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi'ne getirterek muayene etti. 6 Eylül'de muayene edilen Savaş Kör, bu muayenenin ardından tekrar cezaevine götürüldü. Ancak cezaevi savcılığı, AİHM heyetinin teftişinin ardından, Savaş Kör'ün Bayrampaşa Devlet Hastanesi'ne gönderilmesine karar verdi. Türkiye'de yaklaşık 500 Wernicke-Korsakof hastasından 54'ünün ağır olduğunu tesbit eden heyet, Strasbourg'a döndü ve bu konuda AİHM'e sunacağı raporların hazırlığına başladı. Heyetin raporuyla Türkiye aleyhine başvuru yapan 54 'hasta' mahkum hakkında karar verilecek.

ZÜLFİKAR ALİ AYDIN

DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Başbakan: Halkın derdini dert edindik
 Başkan Melih Gökçek hastaneye kaldırıldı
 Birtan Altunbaş Davası'nda 'iyi hal' tartışma yarattı
 24 yıl sonra 'kayıp' resimleriyle protesto
 "Orduyu göreve çağırıyoruz"
 Vali Yardımcısı fişini aldı
 Süryani köyündeki korucular jandarma tehdidiyle çıkarıldı
 Erdoğan'ın 70 yaşındaki dayısı evlendi
ERDAL ŞAFAK
Biz bize, diz dize
AK Parti İstanbul İl Başkanlığı'nın...
AHMET HAKAN COŞKUN
Uzun zamandan sonra Erdoğan
Aşağıdaki notlar, "inziva...
MAHMUT ÖVÜR
15 bin öğrenci okula gitmiyor
Bugün okullar açılıyor.
Ekvador'da gülüm kaldı
Staj için gittiği Ekvador'da tutuklanan İTÜ öğrencisi Neslihan, 1.5...
Eşi, boşanma davası açtı diye öldürdü
Kadıköy'de bir süredir ayrı yaşadığı eşine boşanma davası açan iki...
'Kürtler kışkırttı'
'Kürtler kışkırttı'
Telafer'de Türkmenler'i vuran Amerikan operasyonuna Kürt...
Zeynep namaza durunca kaçıranlar ikna oldu!..
Zeynep namaza durunca kaçıranlar ikna oldu!..
Gazeteci arkadaşımız Zeynep namaz kılıp dua okuyarak kendisini rehin...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.