kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
  » Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Yavrumu Kurtarın

"Okul gezisi" deyip gittiği Ekvador'da cezaevine giren Neslihan'ın annesi böyle feryat ediyor.

Üniversiteli Neslihan, yabancı arkadaşlarıyla Güney Amerika'nın Ekvador ülkesine gider. Kızını okul gezisinde sanan anne, haber alamayınca konsolosluğa başvurur ve uyuşturucu kuryeliğinden cezaevine girdiğini öğrenir. Ekvador'a kadar gidip kızını bulan Nermin Ar, "Ne olur, burada yargılansın" diyor.

Ekvador'da gülüm kaldı

Staj için gittiği Ekvador'da tutuklanan İTÜ öğrencisi Neslihan, 1.5 yıldır yargılanmayı bekliyor. Kızının peşinden giden annesi Nermin Ar, azılı mahkûmların kalmaya çekindiği, çocukların doğup büyüdüğü Quito hapishanesine girdi ve üç gün kızıyla birlikte yaşadıktan sonra geri döndü.

Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde köhne bir müzikhol.... Küflü, paslı ortamın müşteriye göz rahatsızlığı vermemesi için ışıkları öldürmüş, loş kılmışlar ortamı. 25 mumluk kırmızı-mor ampullerin körlüğünde saatlerdir çalıp söyleyen piyanist-şantör klavyesini cıngırdatıp takdim ediyor sahneye çıkacak olan şarkıcıyı; "Şimdi huzurlarınızda yaralı yüreklerin ilaç sesi Nermin Ar..." Genç kadın maşayla düzleştirilmiş uzun saçlarını savurup mikrofon başına geliyor ve başlıyor şarkısına; "Dağ başında bir gül gibi... Berivanım!" Bu bilindik türkünün ikinci bölümünü ise Berivan yerine "Neslihanım" diyerek okuyor yanık yanık. Onun öyle okumasına kimse fazladan bir anlam vermiyor ve o karanlık içinde kadının gözlerine hücum eden yaşları fark edemiyor bile. Peşi sıra şarkılar, istekler, okunmalar, gülmeler, kalkan kadehleralkışlar ve final. Az önce sahnede herkesi coşturan kadın şimdi kuliste bir başına kalmış hıçkırarak ağlamaktadır. Çünkü dağ başında açan çiçeğini, Neslihan'ını düşünmeye, başlarına gelen korkunç olayları kare kare hatırlamaya teyellenmiştir aklı...

KİM BU NESLİHAN
Neslihan Köksal henüz 22 yaşında İstanbul Teknik Üniversitesi öğrencisi bir genç kız. Ayrı yaşadıkları babası ona hiç ilgi göstermeyince o anasının eteğini tutarak turne turne, kasaba kasaba dolaşmış yıllarca. Okula gidememiş yani. Ama öyle büyük bir azmi varmış ki, ortayı da liseyi de dışardan, hem de birincilikle bitirmiş. Sonra İTÜ'nün Turizm Otelcilik özel sertifika programına katılmış. İyi bir turizmci olup hem Türkiye'yi hem de dünyayı karış karış gezipSON ÖZGÜR FOTOĞRAFI: Ortaokulu ve liseyi dışarıdan bitiren Neslihan Köksal, İTÜ Maçka Turizm Otelcilik özel sertifika programı öğrencisiydi. “Masrafın çoğunu okul karşılıyor” diyerek gittiği Ekvador’dan annesine son olarak bu fotoğrafı (solda) göndermiş ve resmin arkasına “yarın tatilim bitiyor, dönüyorum. Keşke bu özürlü yerli çocuğu da yanımda getirip tedavi ettirebilsem” diye yazmıştı. Ancak ertesi gün yakalanıp hapse düştü.dolaşma hayalleri kurarmış. Neslihan şimdi hayallerini süsleyen diyarlardan birinde; Güney Amerika ülkelerinden Ekvador'da. Ama gezip dolaşıp eğlenmekle geçmiyor "zoraki tatili" Çünkü o "Quito Cehennemi" olarak bilinen, en azılı mahkumların bile oraya düşmekten çekindiği şehir hapishanesinde tutuklu. Genç kız 1.5 yıldır demir parmaklıklar, taş duvarlar arasında sıkışmış kalmış ama bir kez bile mahkemeye, hakim önüne çıkarılmamış henüz. Peki ne mi olmuş. Gelin annesinin ağzından dinleyelim acı öyküyü: "Bir gün neşe içinde gözleri ışıl ışıl yanarak geldi öptü beni. Dedi ki; Anneciğim, arkadaşlarla seyahate gideceğiz Amerika'ya. Masrafımızın çoğunu okul idaresi karşılıyor. Çünkü bu bir staj gezisi. Orada bazı otellerde çalışacağız. Yememizi yatmamızı da onlar karşılayacak.ÇOCUKLAR DOĞUP BÜYÜYOR: Neslihan'ın annesi Quito hapishanesindeki şartların dehşet verici olduğunu söylüyor. O gelmeden bir hafta önce 3 kadın mahkûm kendini asmış, 2 tanesi de yakmış protesto için. Nermin hanımın üç gün üç gece kızıyla birlikte yattığı hapishanede çocukların doğup büyüdüğü söyleniyor.İznin var değil mi gitmeme...' diyerek fikrimi sordu." Lafın burasına gelince yine yaş doluyor gözlerine acılı annenin. Soruyorum?

İzin verdiniz herhalde. Kıyamadınız değil mi?..
İç çekerek ve başını sallayarak "evet" diyor. Sanki bu "evet"in uğursuzluğuna bağlıyor her yaşananı. Elini yumruk yapıp kafasını sertçe vurması bu nedenle sanırım. Mani oluyorum zorlukla.

Sakin olun lütfen. Acınızı anlatın, paylaşalım ki azalsın...
En büyük arzusuna hayır der miydim hiç? Git kızım. Güle güle git güle güle gel dedim. Birkaç kuruş birikmişim vardı. Onu da harçlık diye, verdim ona. Gitti. İki hafta boyunca her gün aradık birbirimizi. Çok mutluydu. Harikalar diyarı burası annem' diyordu. Sonra bir gün bıçakgibi kesildi haberleri. Bekledim bekledim delirdim sonunda. Kalkıp Ekvador Konsolosluğu'na gittim. Anlattım durumu. Aradılar sordular ve buldular. Yüzüme bir şey demeye çekindiler. Bir yerlere telefon açtılar ve uzun uzun konuşmalardan sonra; "alın kızınız karşınızda" dediler.

Eliniz ayağınıza dolaştı tabii..
Hem de nasıl Savaş Bey. Deli gibi atıldım telefona. Bir de ne duyayım; ağlıyor hıçkırarak. Hapishanedeymiş. Katillerin, hırsızların, fahişelerin arasındaymış. Kiralık arabayla bir adama çarpmış ve ölümüne neden olup hapse atılmış meğer. Gel beni kurtar dedi ağladı yalvardı yavrum.. Ben Ekvador'un yerini ne bilirim Adını kız giderken öğrendimdi. Tek kelime lisanım, yardımcı olacak bir yakınım yoktu. Ama anayım ben. Bana dağlar, deryalar, uzaklar farkAKŞAM YEMEĞİNDE İSTAKOZ VAR: Nermin hanım eder mi?

Olur mu hiç? Ana yüreği bu.
Ne yaptım ettim Şu Hollanda'nın Amsterdam mı ne diyorlar orasından aktarmalarla indim Ekvador'a. Orayı da buldum, hapishaneye ulaştım. Önce şaşırdılar ve kapıdan bile bakmama ruhsat vermediler. Sonra baktılar ki ben kederimden ölecek hallere gelmişim, acıyıp aldılar içeri. Kızımla karşılaştığımızda tek kelime konuşmadan tam bir saat sarılı kalmışız birbirimize, öyle dediler sonradan.

İnanılır gibi değil ama, yaşamışsınız bizzat.
İkinci yıkım orada oldu. Meğer kaza filan yalanmış. Kızım İstanbul'da tanıştığı bazı zencilerin tezgâhına düşüp gitmiş oraya. "Oradaki arkadaşlar taş verecekler sana. Türkiye'de kıymetli taşlardan verecekler. Gelirken getir, masrafını buna sayacağız demişler" Seyahati bedavaya getirdim diye sevinerek almışbavulu. Meğer taş dedikleri kokainmiş. Havaalanı aramasında narkotik şubenin eğitimli köpekleri kokuyu almış havlamış ve yakalanmış kızım.

Çok şaşırdım inanın.
Bir de beni düşünün Savaş Bey. Sorgu sual etmeden atmışlar buraya kızımı. Şartlar dehşet o hapishanede. O kadar kötü bir durum var ki, mesela ben gelmeden bir hafta önce 3 kadın mahkum kendini asmış, 2 tanesi de yakmış kendini protesto için. Bana çok yardım ettiler ama. 3 gün 3 gece ben de beraber yattım kızımın koğuşunda. Tuhaf, ürkütücü bir yer. Çocuklar bile burada doğuyor büyüyor.

Hâlâ görüşebiliyor musunuz peki telefonla filan?
Evet evet... Allah'tan 1-2 dolar rüşvet verirsen telefon edebilme şansı doğuyor kızıma.Onu orada bırakıp geldim çaresiz. Bizim konsolosluğumuz yokmuş Ekvador'da. Venezüella'daki konsolosumuz bakıyormuş o bölgeye de. Onlara kaç defa ulaşıp yalvarıp yakardım gık bile etmediler.

Peki ne yapabiliriz? Elimden ne geliyorsa yardım etmek isterim size.
Bir tek şey istiyorum bir kişiden. Bir anneden bir tek şey istiyorum. Başbakanımızın eşine, Emine hanıma yalvarıyorum. O, gurbette kızı, evladı olan anne olmak ne demektir iyi bilir. Ne olur kızımın buraya gelmesini, gerekirse burada yargılanmasını sağlasınlar. 22 yaşında bir filizin Allah'ın Ekvador'unda, o korkunç zindanlarda çürümesi ne demek bir düşünün. Onu oradan, ölümden, zulümden kurtaralım ne olur...

Sözüm söz. Emine hanıma da Dışişleri ve Adalet Bakanlarımıza da ileteceğim bu arzunuzu...
DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 Eşi, boşanma davası açtı diye öldürdü
 Kızının cesedini bekliyor
 Japon NASA'sının Türk tasarımcısı
 Oğulları olacaktı
 Herkesin gözü önünde boğuldu
 Perge Antik Kenti alevlere teslim oldu
 Futbol maçı gibi tıp kongresi
 Hayvanseverler av fuarını bastı, sonuç: 1 gözaltı
 Tosya'da kaza: 5 ölü
 Tartışmada öldü
 Kazayla cipini çaldırdı
 Fidyecilere operasyon
 İyi ki doğdun
 Başımız Sağolsun
MEHMET BARLAS
İnançlar da, ahlak da, hukuk da deprem...
SAVAŞ AY
Haşmet'in yüzükleri konsere bilet parası oldu!..
Medya...
REFİK DURBAŞ
Demokratik eğitim
Eğitim; kişinin yaşama etkin...
Sami Yen canavarı: 3-1
Sami Yen canavarı: 3-1
Kirita'nın füzesiyle sarsılan Cimbom, ikinci yarı Necati'nin iki...
Milli destek
Milli destek
Sarı-kırmızılı taraftarlar, milli takımda tartışma konusu olan Hakan...
Başbakan: Halkın derdini dert edindik
Bahçeli ve Yazıcıoğlu'nun da katıldığı Ertuğrul Gazi'yi anma...
Avrupa yakaladı: İşte çıplak gerçek
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin, Wernicke- Korsakof hastası...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.