kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kenan Onuk @ SABAH
 

Mozart'a parlak bir veda

Çarşamba ve perşembe akşamları İstanbul Müzik Festivali kapsamında AKM'de, uzun süredir ülkemizde sahnelenmeyen bir Mozart başyapıtı, "Cosi Fan Tutte" sahnelendi. İstanbul Müzik Festivali'nin finalinde, şef Arnold Bosman yönetiminde. Fondazione Petruzelli di Bari Orkestra ve Korosu eşliğinde Piccolo Teatro di Milano'dan, Mozart'ın sondan bir önceki başyapıtını dinledik ve izledik. İtalyan solistlerin yer aldığı Cosi Fan Tutte, Prusya Kralı 2. Friedrich Wilhem'in siparişi üzerine bestelendi. Üç buçuk saat süren bu opera, akıllara durgunluk verecek bir sürede yalnızca iki ayda tamamlandı. Metinlerini de Ponte'nin yazdığı opera, o yıllarda birçok sorunla boğuşmakta olan Mozart'ın yaratıcılığına ve dehasına bir başka örnektir.
35 yaşında yoksulluk içinde hayata veda eden Mozart, fakirler mezarlığına defnedilir. Bugün nerede gömülü olduğunu kimse bilmiyor. Bir büyük deha, içindeki tüm iyimserliği, hiç kaybolmayan yaşam sevgisini, birbirinden farklı yapıtlarda müzik dostlarına sunmuş, Requem'i tamamlayamadan hayata veda etmiştir. KV 588 sayılı Cosi Fan Tutte'yi en yoksul ve yalnız günlerinde bestelediğine inanamazsınız. İki ayda tamamlanan bir başyapıt! Bir İtalyan Operası'ndan Cosi Fan Tutte'yi izlemek, yaşamın en büyük keyiflerinden biriydi.

***

Eczacıbaşı'nın ana sponsorluğunda düzenlenen İstanbul Müzik Festivali'nden sonra temmuz gecelerini renklendirecek İstanbul Caz Festivali start aldı. Garanti Bankası, yıllardır festivalin ana sponsoru. "Caz Yeşili" binlerce hayranını Açıkhava Tiyatrosu, CRR, Babylon, Esma Sultan Yalısı ve diğer caz mekanlarına çekiyor. Açıkhava Tiyatrosu'nun büyülü bir atmosferi vardır. Aya İrini, sükunet içinde nasıl klasik müzikseverleri bekliyorsa, bence Açıkhava Tiyatrosu da cazseverleri coşkuyla bekliyor. Kapıdaki mısır satıcısı bile adeta dekorun bir parçası. Üstelik festival için kurulan ses düzeni olağanüstü. (Umarız bu yıl da aynı şirketle anlaşılmıştır.)

İSTANBUL CAZ DİNLİYOR
Caz geceleri, İstanbul'un kültür yaşamına da büyük katkı sağlıyor. Açıkhava'da olsun, CRR'de olsun kimleri dinledik, bunca yıl boyunca. Kaprisleriyle ünlü dünyanın en iyi caz piyanistlerinden Keith Jarret'ın, Açıkhava'da grubuyla verdiği konseri hatırlıyorum. Gazeteler, en küçük bir gürültüde Jarrett'ın konseri yarıda bırakabileceğini yazmışlardı. Kapının dışındaki bağırtılar bile yok olmuştu. Açıkhava'nın son yeri bile günlerce önceden satılmıştı. Piyanoyla ilgili bir sorunu vardı ünlü piyanistin. Piyanonun akorundaki problemler giderilmeye çalışılıyordu. Teknisyenler, kan ter içinde koşuşturuyorlar, sanatçıyı memnun edecek akordu sağlamaya çalışıyorlardı. İlginçtir, 3 bin kişi, fısıldaşmaya bile korkuyordu. Sonunda piyano akor edildi. Konser başladı. Bir süre sonra sesin yüksekliğiyle ilgili bir problem daha yarattı, Jarrett. Sahneyi terk etti. 10 dakika sonra ikna edilmiş olmalı ki geri döndü. Kaldığı yerden devam etti ve ilginçtir o 10 dakika içinde de kimse konuşmadı, fısıldaşmadı bile. Açıkhava hiç böyle bir atmosfer yaşamamıştı daha önce. Ama her şeye değdi. Keith Jarrett, Gary Peacock ve Jack De Jahnotte'den oluşan trio, bir plak kaydı titizliğinde, ünlü standartları yorumladı. Herkes, mükemmel bir konser izlemenin mutluluğuyla ayrıldı Açıkhava'dan.
10 yıl kadar önce izlediğimiz Joe Henderson konseri ise bambaşka bir yapıdaydı. Henderson 40 yıllık tenor saksofonuyla sahneye çıktığında, izleyicilere, kendine ve grubuna eşlik edebileceklerini, bazı caz standartlarında alkışla ve sesleriyle parçalara katılmalarını istedi. O da müthiş bir geceydi. Bu festivale çok ünlü konuklar geldi bugüne kadar. Ünlü tenor saksofonculardan Charles Lloyd bir konsere üzüntü içinde çıktı. Dokunsanız ağlayacak gibiydi. Grubunda yer alan davulcu Bill Higgins'in çok hasta olduğunu söyledi. "Onun için dua edin, bu çapta bir davulcu artık yetişmiyor. Tüm parçaları onun için çalacağız" dedi. Güzel bir konser oldu. Higgins, bir hafta sonra öldü. Plak kayıtlarını da onun ne denli büyük bir davulcu olduğunu bilerek tekrar tekrar dinlemiştik. Daha önce İstanbul'a gelmiş büyük bir hayran kitlesine çalmıştı, Higgins. Program kitapçığını inceleyin. Keşfedilmeyi bekleyen pek çok sanatçı sizleri bekliyor.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Brahms'ın doğum günü senfonisi   / 04-09-2004
 Onlar çocukken de farklıydı   / 28-08-2004
 Bir orkestra şefinin ardından   / 21-08-2004
 Yaz sıcaklarında yeni CD'ler   / 14-08-2004
 Müziğin yaşadığı zaman   / 07-08-2004
 Ayla'yı dinler misiniz?   / 31-07-2004
 Festival günleri geride kaldı   / 24-07-2004
 Caz Festivali'nin güzel akşamları   / 17-07-2004
 Mozart'a parlak bir veda   / 10-07-2004
 Redgrave yerine Leslie Caron   / 03-07-2004
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
  » Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
FİLİZ AKIN
Zor anlarda güç inançta aranıyor
İnsanlar hayatta kalma...
AYŞEGÜL ALDİNÇ
Lüzumsuz ise söndür!
Lüzumsuz gibi görünen fakat...
Havalimanında insanlık komedisi
Havalimanında insanlık komedisi
Spielberg bu filmde ülkesine çok ciddi bir eleştiri getiriyor. Ama...
Sinema dünyamızı değiştirebilir
Sinema dünyamızı değiştirebilir
Michael Moore filmiyle George W. Bush yönetiminin, şaibeli ve şüpheli...
Gizli ajanlar yıldız dağıtıyor
Büyük restoran rehberleri çalışmalarını gizlilik içinde yürütüyor.
Bach'a çocuk yorumu
Ünlü orkestra şefi Cem Mansur, Bursa Flarmoni Derneği ile birlikte çocuk...
Başka kültürleri keşfedin
Mavi Jeans'in dergisi Maviology, "Yollarda" temasıyla dünya turuna çıkarken,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.