kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kenan Onuk @ SABAH
 

Redgrave yerine Leslie Caron

Şef Lorin Maazel'den sonra yılların başarılı sinema ve tiyatro oyuncusu Leslie Caron'u, Aya İrini'de görmek gerçekten büyük bir sürprizdi. Yeni haber aldığı NATO Zirvesi'ni protesto etmek için, aylarca önceden tüm anlaşmaları yapılmış bir programı aksatmak ve İstanbul'a gelmekten vazgeçmek isim sahibi bir sanatçıya ne kadar yakışıyor, dikkatinize sunuyorum. Politik görüş sahibi olmak başkadır, bir sanatçı olarak görevlerini yerine getirmek başka. Vanessa Redgrave bence büyük bir hata yaptı ve -eğer varsa- tüm sempatisini yitirdi. Alelacele teklif yapılan Leslie Caron'un doğal sempatikliği, anlatışındaki içtenlik, doğru seçimin aslında Fransız yıldız olduğunu da gösterdi. Camille Saint-Saens'ın o hep sevilecek "Hayvanlar Karnavalı"nı Caron öylesine renkli yorumladı ki festivalin en unutulmayacak sanatçılarından biri oldu. Prokofiev'in "Peter ve Kurt" masalı da müziğe uyarlanmış değerli eserlerden biridir. Ama Hayvanlar Karnavalı'nın en gencinden, en yaşlısına tüm müzikseverler üzerinde bir bahar günü sevinci etkisi vardır. Leslie Caron'u 1959 yapımı "Gigi" adlı filmden hatırlıyoruz. DVD formatında yeniden basılan bu film, sinemaseverlerin koleksiyonuna çoktan katıldı bile.

MOZART'IN OPERASI
Şimdi 7-8 Temmuz günlerinde AKM'de sergilenecek "Cosi Fan Tutte"yi merakla bekliyorum. Üç buçuk saat süren bu opera, ülkemizde, "Bütün Kadınlar Böyle Yapar" ismiyle de tanınıyor. Bir eleştirmen Mozart için "O, bir yıldızdı. Tanrı, onu insanlara gerçek müziği tanıtmak için yolladı. Sonra aynen bir yıldız gibi gökyüzüne geri aldı" demişti. 36 yıllık ömründe 600'ün üzerinde eser besteleyen Mozart'ın en sevilen eserlerinden biridir, bu opera. Ülkemizde çok az sahnelenmiştir. Şimdi, bir İtalyan prodüksiyonu olarak İstanbul'a geliyor. Mozart'ın metin yazarı Lorenzo Da Ponte ile son ortak çalışması Giorgio Strehler yapımı olarak, Piccolo Teatro di Milano sanatçılarının yorumuyla festivalin en önemli gösterilerinden biri olarak sahnelenecek. Orkestrayı Arnold Bosman yönetecek ve Fondazione Petruzelli di Bari Orkestrası ve Korosu sanatçılara eşlik edecek. Cosi Fan Tutte'yi sahnede ilk kez izleyeceğim, birçok müziksever gibi. Operanın CD kaydını tekrar dinledim. İstanbul Müzik Festivali'nin kapanışı mükemmel olacak. Biraz da yaklaşan Caz Festivali'nden söz edelim. Kerem Görsev geçenlerde "En fazla Bobby McFerrin konserini merak ediyorum" dedi. 10 kez Grammy alan ve 20 milyonun üzerinde albüm satışına ulaşmış bir sanatçı, McFerrin. Nedense, şarkı söylemekten çok müzik aletlerinin sesini taklit eden bu tarz, beni çekmiyor. Meraklısı, yeni flamenko hareketinin öncüsü Paco de Lucia'nın, vurmalı çalgılar ustası Burhan Öçal'ın da katılımıyla vereceği konseri kaçırmasın. Benim izlemeyi planladığım konserler:

1- Son yılların parlayan genç piyanistlerinden Kurt Rosenwinkel'in Açıkhava'da 16 Temmuz'da vereceği konser. Hiçbir albümünü kaçırmadığım piyanonun genç dahisi Brad Mehldau, ününü peş peşe geldiği İstanbul Festivali'nde pekiştiren tenor saksofonun yıldızı Joshua Redman, Mehldau Trio'nun basçısı Grenadier ve davulcu Ali Jackson, Rosenwinkel'e eşlik edecek.

2- Monica Molina. Esma Sultan Yalısı'nı özlemişim. Hem gecenin bir vakti bu güzel atmosferde bulunmak hem de Molina'nın melankolik ve romantik sesiyle Akdeniz şarkılarını dinlemek hoş olacak. Amalia Rodrigues ve Nina Simone'u örnek alan güzel sanatçının konseri de hoş bir tat verecek. (14 temmuz çarşamba saat 22.00)

3- Babylon'da 16 temmuz cuma gecesi trompetçi Russel Gunn ve ekibini, 70'lerin funk-cazıyla günümüzün hiphop'ını harmanladığı eğlenceli kulüp konserinde izlemek zevkli olacak. Caz Vapuru, 11 temmuz pazar günü saat 11.00'de Kabataş'tan kalkıyor. Anadolu Kavağı'na gidip dönecek. Modern caz gitarın en önemli isimlerinden John Scofield, Steve Swallow ve Bill Stewart eşliğinde 17 Temmuz Cumartesi CRR'de bir konser verecek. Bu festival cazip programlarla cazın her türündeki izleyiciye hitap ediyor. Ne mutlu İstanbul'da olup bu tadı yaşayanlara!

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Brahms'ın doğum günü senfonisi   / 04-09-2004
 Onlar çocukken de farklıydı   / 28-08-2004
 Bir orkestra şefinin ardından   / 21-08-2004
 Yaz sıcaklarında yeni CD'ler   / 14-08-2004
 Müziğin yaşadığı zaman   / 07-08-2004
 Ayla'yı dinler misiniz?   / 31-07-2004
 Festival günleri geride kaldı   / 24-07-2004
 Caz Festivali'nin güzel akşamları   / 17-07-2004
 Mozart'a parlak bir veda   / 10-07-2004
 Redgrave yerine Leslie Caron   / 03-07-2004
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
  » Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
FİLİZ AKIN
Zor anlarda güç inançta aranıyor
İnsanlar hayatta kalma...
AYŞEGÜL ALDİNÇ
Lüzumsuz ise söndür!
Lüzumsuz gibi görünen fakat...
Havalimanında insanlık komedisi
Havalimanında insanlık komedisi
Spielberg bu filmde ülkesine çok ciddi bir eleştiri getiriyor. Ama...
Sinema dünyamızı değiştirebilir
Sinema dünyamızı değiştirebilir
Michael Moore filmiyle George W. Bush yönetiminin, şaibeli ve şüpheli...
Gizli ajanlar yıldız dağıtıyor
Büyük restoran rehberleri çalışmalarını gizlilik içinde yürütüyor.
Bach'a çocuk yorumu
Ünlü orkestra şefi Cem Mansur, Bursa Flarmoni Derneği ile birlikte çocuk...
Başka kültürleri keşfedin
Mavi Jeans'in dergisi Maviology, "Yollarda" temasıyla dünya turuna çıkarken,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.