kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Guntay Simsek @ SABAH
 

Bu Beyrut başka

Türkiye 12 Eylül'ün tozlarını üzerinden atmaya çalıştığı bir dönemde, 1982'de Yaser Arafat, Beyrut'un Güney mahallelerini kendisine üst edinmiş, Güney Lübnan'a giren İsrail ordusuna direniyordu. Orta Doğu'da bu anlatım tarzı henüz değişmiş de değil. Değişen olay mahalleri. Ancak, Orta Doğu'nun en hızlı parlayan ve şöhrete ulaşan Beyrut'u, şatafatlı döneminden, yıkık/dökük bir şehir haline geldiği günlerde, Türkiye'nin başı da ağrıyordu. Bu sebeple, bu şehir ızdırap dolu hikayeleriyle, Velit Canpolat'la, El-Fetih'le gündemimize girdi. İsrail'in saldırılarıyla da hafızalarımızda kaldı.
Kendi çapımda belliğimi yoklamaya, İstanbul'dan Lübnan Havayolları Middle East Airlines'a adım attığımda başladım. Beyrut'a dair ne varsa hafızamda, hep olumsuzluk çağrıştırıyordu. Ancak, gerçek başkaymış.
Seyahate çıkılan ülkeye, o ülkenin vasıtalarıyla gitmek, o memlekete erken varmak gibi bir şey olduğunun altını çizerek, Lübnan'a bizi götüren uçağın olabildiğince konforlu olduğunu belirtmeliyim. Airbus 320 uçağı, son derece modern bir şeklide tefriş edilmiş. Business ve ekonomi class bölümleri hizmet ağırlıklı diğer havayollarında ne imkanlar varsa onlara yakın bir servise sahip hale getirilmiş. Kabin içi eğlence sistemleri bile tamamdı. Ekonomi sınıfında dahi bugün Türk Hava Yolları'nda olmayan her yolcuya ait özel ekran bulunuyor. Servis kalitesi, ikramlar iyi bir ülkeye gittiğinize işaret ediyor.
Beyrut'u görmeden, şehrin yeniden eski günlerine doğru yelken açtığı, bu ülkenin havayolundan teşhis edilebiliyor. Havalimanı, terminali, duty-free mağazaları Beyrut'un çoktan rotayı düzeltiğini gösteriyor. Ancak, şehirde eskiye ait hatıralar, kurşunlanmış binalar mevcudiyetini koruyor. Bir çok noktada inşaat ve kötü hatıraları silme çalışmaları devam ediyor.
Türkel Fuarcılık Beyrut'un dirilişini Türkiye'de erken fark edenlerden olduğu için bizleri de Orta Doğu uykusundan uyandırıp 7-10 Eylül arasında devam edecek Beyrut Moda Haftası'na davet etti. Fuar süresince ünlü modacı Ahmet Eraslan'ın koleksiyonları ve Türk firmalarına ait kreasyonlar yer alacak. Uğurkan Erez tarafından koreografileri hazırlanan defileler yapılacak.
Lübnan halen daha siyasi istikrara kavuşmuş değil. Nüfus sayımının din, mezhep ve etnik kökenleri tetikleyeceği gerekçesiyle yapılmadığını rehberimiz söyledi. Biz tam seçim atmosferinin içine düştük. Cumhurbaşkanlığı yarışına giren adaylardan en popüler olanı şehrin dört bir yanını yerleştirdiği fotoğrafların üzerine 'Recul' yani adam kelimesiyle kendini tanıtıyor.
Ekonomik durumuna bakarsak; 1996 yılından bu yana büyüme hızı geriliyor. Dış ticaret dengesi olumsuz, uzun yıllar süren iç savaş sonrası halen daha siyasi istikrara kavuşmuş değil. Ancak tüm bu menfiliklere rağmen gündeminin ilk sırasında yeniden yapılanma ve cazip bir pazar olma gayretleri var.
Bir dönem dünya ticaret ve sanayi devlerinin gözbebeği, dünya sosyetesinin tüm görkemiyle buluştuğu efsane kent Beyrut'a gidenlerin, bu şehrin küllerinden yeniden doğduğunu defalarca kaydettiklerini biliyorum, ama 'et-tekraru ahsen velev kane iki yüz seksen' yarı Türkçe yarı Arapça darb-ı mesel haline gelmiş sözde olduğu gibi, '280 defa da olsa tekrar iyidir.'

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Cepçilerde kavga başlıyor   / 06-09-2004
 Putin'in rötarı hayırlı oldu   / 04-09-2004
 Putin ve Baku-Ceyhan   / 01-09-2004
 Telsim'den isimsiz CepCevap   / 30-08-2004
 Kıbrıs'ın havası Türkiye'nin maması   / 28-08-2004
 Formula'da Yıldırım rakipsiz yarışıyor   / 25-08-2004
 Cepte pazar payı telaşı   / 23-08-2004
 Devlet yola geldi   / 21-08-2004
 Arkas denizcileri karıştırdı   / 18-08-2004
 50 yılın birikmiş hasarı   / 16-08-2004
YAVUZ SEMERCİ
Milli geliri AKP artırıyor
Madalyonun bir yüzü şu:...
GÜNTAY ŞİMŞEK
Bu Beyrut başka
Türkiye 12 Eylül'ün tozlarını üzerinden...
ŞELALE KADAK
Avrupa'da bizim hedef pazarımız iki ülke; Rusya ve...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Tarımda da dış açık veriyoruz
Süleyman Demirel,...
Gönen'de sürek avı dehşeti
Ağabeyini öldürüp girdiği hapisten afla çıkıp yengesi eşi ve...
Kök hücre mucizesi
Esra ve Ahmet Gül çiftinin oğulları Sinan, kök hücre tedavisiyle...
Sabotaj kokuyor!
Sabotaj kokuyor!
4 yıldır İspanya'ya iadesi için uğraşılan geminin batması yetkilileri...
AB Komiseri 'korktu'
AB Komiseri 'korktu'
Verheugen, Diyarbakır'da "geri dönüş" başlayan köyü gezdi, "AB'den...
IMKB
E: 21,119 D:% 1.28
DOLAR
S: 1,509,000 D:% -0.20
EURO
S: 1,822,000 D:% -0.16
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.