kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
4 bin doları rahat buluruz
Beni Ahsen Hanım taşfırın erkeği yaptı
'Ben dilleri tutulsun demedim'

4 bin doları rahat buluruz

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan yılsonu kişi başına milli gelirin 4 bin doları bulabileceğini söyledi. Eğer yüzde 5'lik hükümetin yıl sonu resmi büyüme hedefi gerçekleşse bile Türk halkı 2005'e, kişi başına 4 bin dolar milli gelirle girecek.

Üst üste 3 yıldır hızlı büyüme ile yoluna devam eden Türk ekonomisi, yıl sonunda yeni bir rekor kırmaya hazırlanıyor. Kişi başına milli gelirin 2004 sonu 4 bin doları aşması artık neredeyse kesinleşti. Konuyla ilgili dün bir açıklama yapan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan 2004 sonunda Türk insanının ortalama mili gelirinin ilk kez 4 bin doların üzerine çıkacağının altını çizdi. Unakıtan şunları söyledi: "Bu, az buz bir şey değil. Bu değişimin kendine has sancıları olacak. Bunları aşacağız. Türkiye normalleşmeye başladı.Yıllardır insanlar buna hasret olduğu için, durum olağanüstü algılanıyor. Ama bana göre olağanüstü bir durum söz konusu değil. Hatta bu 4 bin dolarlar bile, Gayrı Safi milli Hasıla'da (GSMH) düşük seviyeler. Türk milleti daha fazlasına layık. Bizim hedefimiz, kişi başına en az 10 bin dolar.''

HIZLI BÜYÜME YILI
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın da belirttiği gibi kişi başına milli gelirin yıl sonu 4 bin doların üzerine çıkması, Türkiye'nin 2001 yılında Cumhuriyet tarihinin en büyük krizinin ardından sürdürülen ekonomik programın bir sonucudur.. 2001'de ülke ekonomisi, yüzde 9.4 daraldı. Bunun ardından 2002'de yüzde 7.8, 2003'te yüzde 7.2 büyüme sağlandı. Kişi başına milli gelir de 2001 krizinde 2.160 dolara geriledikten sonra 2002 yılında 2.584, 2003 sonunda da 3.383 dolara çıktı. Yılın ilk üç ayında yüzde 12.4 büyüyen Türk ekonomisinin ilk yarıyılda ne kadarlık bir büyüme rakamını yakalayacağı bu hafta belli olacak. Ancak uzmanlara göre yarıyıl büyümesi yüzde 10 ile 12 arasında bir rakam olacak. Üçüncü çeyrekte ise petrol fiyatları ve cari açığa önlem tedbirleri nedeniyle büyüme rakamının yüzde 7-8 seviyesine inebileceği yorumları yapılıyor. Ancak bu düşüşle bile ilk dokuz ay sonunda büyümenin yüzde 10 seviyesinde çıkması öngörülüyor. Son çeyrekte en kötü senaryo yaşansa da yılsonu büyüme rakamını uzmanlar yüzde 7 olarak tahmin ediyor.

4100 $ İŞTEN BİLE DEĞİL
Türk ekonomisinin yüzde 7 büyümesi halinde yıl sonu milli gelir rakamı 4,100 doları buluyor. Bu rakam hesaplanırken şu yöntem kullanılıyor: Geçen yılın 356.7 katrilyonluk toplam milli gelir rakamının tahmini olan yüzde 7 oranında arttırılıyor. Bu rakamın üzerine ortalama enflasyon artışını gösteren yüzde 11.9'luk resmi deflatör ekleniyor. En son 2004 yılı ortalama dolar kuruna -ki bu rakam 1 milyon 450 bin lira olarak tahmin ediliyor- çıkan rakam bölünüyor. Sonuçta ortaya çıkan rakam 2004 yıl sonu dolar bazında milli gelir rakamını ifade ediyor. Bu rakam da yine yılsonu tahmini 71 milyon 789 bin olan nüfusa bölündüğünde kişi başına milli gelir çıkıyor. Bu hesaplama ile yıllık yüzde 5'lik büyüme rakamı gerçekleşse bile yılsonu kişi başına milli gelir rakamı 4.026 dolar oluyor. Eğer büyüme bu hızı ile sürer ve yüzde 8'lik rakam çıkarsa, kişi başına milli gelir 4.141 dolara denk geliyor. Eğer tüm tahminler altüst olur ve yüzde 10'luk rekor büyüme rakamı yakalanırsa Türk halkının ortalama milli geliri 4.217 dolara yükseliyor. Bir başka deyişle Türk halkı 2001 krizinden sonra 3 yılda tam iki katı zenginleşerek gelirini 2000 dolar arttırmış oluyor. AKP'nin iktidara geldiği 2002 sonundan bu yana Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının geliri yüzde 60 artarak 2.584 dolardan 4.100 dolara çıkmış oluyor. Bu rakamlarla yıllardan beri Türkiye'nin başına bela olan enflasyonun da büyümeyle birlikte düşebileceği tezi doğruluk kazanıyor. 2001 krizinin etkisiyle 2002 başında yüzde 92'ye kadar yükselen enflasyon üç yılda yüzde 10'a gerilerken, Türk ekonomisinin büyüklüğü de aynı dönemde 148 milyar dolardan, 298 milyar dolara çıkmış olacak. Bu tez Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti tarafından sıkça dile getiriliyordu. Uzmanlar milli gelirde ulaşılan yüksek seviyede hükümetin başarısı kadar TCMB'nin de kararlı politikasının da etkili olduğu belirtiliyor.

CÜNEYT TOROS

DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 12 milyon kişinin kredi kart sicilini tutan adam
 'İlaçta birleşelim yoksa yabancılara yem oluruz'
 Fon, Hazine'ye 5.5 milyar $ aktaracak
 Bilgi edinme hakkı bankacılık zırhını deldi
 Uzanlar'ın yalısı da satılıyor
 2009 yılına kadar oto pazarı her sene yüzde 5 büyüyecek
 Çin, 2 yılda tükettiğimiz petrolü acil durumlar için...
 POAŞ'ın borç ötelemesine yargı iptali
 Akbank, Türkiye'nin en iyi bankası seçildi
 Garanti'ye en iyi takas saklama bankası ödülü
 Turkcell'in 6 aylık kârı 261 trilyon
 'Bankacılıkta mefta diriltmeye çalıştık'
 CeBIT'i 156 bin kişi ziyaret etti
 TOBB: Tarım reformu şart
 Anadolu Efes, alkolsüz içecek pazarına girdi
 Merloni'nin adı Indesit oldu
 THY rötar için iki yedek uçak bulunduracak
İLKER SARIER
Sayın Başbakan!
Bu yazıyı bizzat sizin dikkatinize...
SERVET YILDIRIM
Kritik ziyaret
Avrupa Komisyonu'nun raporunu...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
2005'e sarkan vadelerde vergiye dikkat
Finansal yatırım...
Diyarbakır'da 2 polis şehit
Diyarbakır'da bir polis noktasına düzenlenen silahlı saldırıda 1...
Damat adayının kapısını yaktı
Kızına görücü gelinmesine sinirlenen baba, damat adayının evinin...
'Türkiye AB'nin sigortasıdır'
'Türkiye AB'nin sigortasıdır'
AB Âkil Adamlar Komisyonu'nun Türkiye raporu, çok olumlu...
Verheugen: Rapor olumlu çıkacak
Verheugen: Rapor olumlu çıkacak
'Hazırlayacağım raporun, dürüst ve âdil olacağını temin ederim'...
IMKB
E: 21,099 D:% 1.18
DOLAR
S: 1,505,000 D:% -0.46
EURO
S: 1,820,000 D:% -0.27
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.