kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Atina 2004
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Körfez'e Malezyalı Proton geliyor
'Spekülatörler suni kriz beklentisi yaratıyor'
Türk halkı, Proton'u Jet Fadıl ile tanıdı

Proton özel yasa ile geliyor

Sanayi Bakanı Ali Coşkun Uzakdoğulu bir otomotiv şirketinin İzmit Körfezi'nde 700 milyon dolarlık yatırım yapacağını söyledi, "Bunun için yasa değiştirdik" dedi. Bakan'ın adını vermediği şirket bir dönem "Jet Fadıl"la tanınan Proton firması.



Körfez'e Malezyalı Proton geliyor

Sanayi Bakanı Ali Coşkun, Uzakdoğulu bir otomotiv şirketinin İzmit Körfezi'nde yatırım hazırlığında olduğunu açıkladı. Bakanın ismini vermediği şirketin Malezyalı Proton şirketi olduğu öğrenildi.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Bakan Ali Coşkun, Uzakdoğulu bir otomotiv şirketinin İzmit Körfezi'nde yatırım yapmak için girişimde bulunduğunu söyledi. 73üncü İzmir Enternasyonal Fuarı'nda konuşan Bakan Coşkun, ismini açıklamadığı Uzakdoğlu otomotiv şirketinin 700 milyon dolarlık yatırımla yaklaşık 500 bin adet üretim yapacağına dikkat çekti. Bakan Coşkun, söz konusu şirketin üretiminin büyük bir kısmını ihraç edeceğini ve yatırımını zaman içinde de artıracağını belirtti. Bakan Çoşkun'un yatırım müjdesi verdiği Uzakdoğulu otomotiv şirketinin Türk insanının 90'lı yıllarda Fadıl Akgündüz ile tanıştığı Malezyalı Proton firması olduğu ileri sürüldü. Otomotiv sektörünün duayenlerinden edinilen bilgiye göre, Proton yetkilileri, Başbakan Tayyip Erdoğan ile Malezya ziyaretinde görüştü. Ziyaret esnasında Proton'dan Başbakan'a "Türkiye'ye yatırım yapmak istiyoruz, yardımcı olun" mesajı iletildi. Böylece İstanbul'a üçüncü köprü projesinde ağır basan Malezyalılar şimdi de Proton için Türkiye'yi üretim üssü yapma hazırlığına girdiler.

YATIRIM SÖZÜ ALDIK
Türkiyenin Avrupa Birliği'ne giriş arifesinde yabancı yatırımcılarla temaslarında çok olumlu mesajlar aldıklarını kaydeden Bakan Ali Coşkun konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bize müracaat eden kuruluş, İzmit Körfezi'nde yatırımı araştırıyor. İzmit teşvik alanında değil ama büyük bir yatırım, istihdam ve ihracat merkezi. Orada yatırım yapılması ülke yararınaysa teşvik vermeniz gerekiyor. Bunun içinAKGÜNDÜZ, SİİRT’TEN MİLLETVEKİLİ SEÇİLMİŞTİ Fadıl Akgündüz, kırmızı bülten ile aranırken, Siirt’ten bağımsız milletvekili seçilmişti. Akgündüz’ün Ak Parti’den Siirt milletvekilliğininin düşmesinin ardından şehirde yapılan seçimle Başbakan Tayyip Erdoğan, Meclis’e girmişti.de Endüstri Bölgeleri Yasası'nı değiştirdik. Hükümetin yetkileri dahilinde böyle bir yetkiyi de kullanacağımızı söyledik. Biz imkanlarımızı söyledik. Şimdi firma fizibilite çalışmalarını yapıyor. Ümit ederiz ki ülkemiz cazip olur. İrlanda'dan Bulgaristan'a kadar diğer ülkeler de yatırımcıyı kendi ülkesine çekme yarışında." Fuarda konuşan Bakan Coşkun, yabancı sermayeden benzeri bir çok talebin geldiğini, bu taleplerin Türkiye ile AB arasında müzakerelerin başlaması sonrası yatırıma dönüşeceğine ilişkin sözler aldıklarını ifade etti. Bazı kesimlerin uluslararası sermayeye verilen bedelsiz arsa, enerji ve vergi teşviklerini eleştirdiğini söyleyen Bakan Coşkun, Macaristan, Polonya gibi ülkelerin daha fazlasını verdiğine dikkat çekti.

ÜRETİM ÜSSÜ OLACAK
Bu arada ağustos ayı başında Malezya'nın Ankara Büyükelçisi Ahmad Mokhtar Selat, "Proton'' markası ile otomotiv sektörüne hareketlilik getirmek istediklerini belirterek, 'Türkiye pazarı ile ilgileniyoruz'' demecini vermişti. Büyükelçi Selat, inceleme ve temaslarda bulunmak üzere çalışmalara başladıklarını belirterek şöyle konuşmuştu: "Türkiye ile Malezya iki dost ülke. Var olan ilişkilerimizi daha da ileriye götürmeyi amaçlıyoruz. Proton ile ilgili olarak geçmişte bazı sorunlar yaşandı. Ancak yeniden organize olduk. Türkiye pazarı ile ilgileniyoruz. Sadece Türkiye pazarını değil Türk cumhuriyetlerini de hedefliyoruz. Türkiye sayesinde diğer ülkelere de satış yapmak istiyoruz."



DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Kayserili Japon marka peşinde
 Bayrak yarışıyla gelen ayrılık kararı
 Ekolojik tekstili bize Avrupalılar öğretti
 'Dış açıkta henüz yavaşlama yok'
 Gazprom-Botaş birlikte Avrupa'ya gaz satacak
 Reina, gecelik 155 milyar lira hasılatla Laila'yı geçti
 'Durmayacağız, koşacağız'
 Tüketici güveninde iki sıra atladık
 Kadir Boy müsteşar yardımcısı oldu
 Yabancı sermayede 1 milyar doları bulduk
İLKER SARIER
Hem işkembeci Hem müfettiş!
Bugün Pazar. Saddam...
ALİ SAYDAM
Eczacıbaşı düdük çaldı: Rekabet eksik olmamalı!
İki...
İntikam için çocuk yaktı
Yanan oğlunun geçirdiği kazadan 9 yaşındaki arkadaşı E.'yi sorumlu...
Beyin pilinde Türk mucizesi
Dünyada 15 bin ile 80 bin dolar arasında fiyatlarla satılan "beyin...
Tren kazalarına alıştık!
Tren kazalarına alıştık!
Dün de Kayseri Zonguldak seferini yapan yük treni raydan çıktı. Şans...
Irak'ta altı Türk daha esir alındı
Irak'taki Türk kamyoncuların işi her geçen gün zorlaşıyor. Bir Türk...
IMKB
E: 19,855 D:% 1.45
DOLAR
S: 1,506,000 D:% -0.20
EURO
S: 1,819,000 D:% -0.22
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.