kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Atina 2004
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Tarihin ilk teröristi beyazperdeye çıkıyor
Tarihin ilk teröristi beyazperdeye çıkıyor

İntihar komandolarının, üzerlerinde kilolarca patlayıcıyla ölüme gülümseyerek gitmelerinin sebebi nedir? İnandıkları davanın uğruna mı, yoksa kendilerine vaat edilenlerden dolayı mı hayatlarından vazgeçerler "Hasan Sabbah-Sır Bekçileri" adlı sinema filmi, bu soruya tarihin bilinen ilk teröristi Hasan Sabbah'ın hayatını filmleştirerek cevap arıyor. Hasan Sabbah ve ilk organize terörist grubunun beyazperdeye aktarıldığı filmin yönetmenliğini Mustafa Karnas üstlendi. Özcan Palut, Tevfik Palut ve Tamara'nın başrollerini paylaştığı filmde, intihar komandolarının ölüme gülümseyerek gitmeleri konu ediliyor. Ve bunun sebebi; uyuşturucunun da etkisiyle, kendilerine vaat edilen cennete girebileceklerine inanç olarak açıklanıyor. Hasan Sabbah'ın emrindeki teröristlerin haşhaş içerek, intihar komandoları olmalarının hikâye edildiği "Hasan Sabbah-Sır Bekçileri", Hasan Sabbah'ın Alamut Kalesi'ni fethetmesiyle başlıyor: Hasan Sabbah haşhaşla uyuşturduğu gençlerden bir ordu kurar. Kurduğu orduda yer alan adamlarının tamamını intihar komandosu olarak eğitir ve ölümden sonra cenneti vaat eder. Selçuklu imparatoru Melikşah'ın intihar komandoları tarafından zehirlenerek öldürülmesinin de konu edildiği "Hasan Sabbah-Sır Bekçileri"nin öyküsünü, filmin yönetmeni Mustafa Karnas'a sorduk...

* Hasan Sabbah kimdir?
İran'daki gruplardan biri olan Haşşaşilerden Hasan Sabbah, emri altındaki adamlarıyla birlikte Alamut Kalesi'ni ele geçirdi. Bu kaleyi üs olarak kullanan Hasan Sabbah, özellikle Selçuklu İmparatorluğu'nun birçok ileri gelen devlet adamına suikast düzenleyerek, bölgede egemenlik kurdu. Melikşah'ı zehirleterek öldüren Hasan Sabbah, terörist olmadan önce Ömer Hayyam'ın yakın arkadaşıydı. Sağ kolu Celil'in düzenlediği darbe sonucu öldü. Hasan Sabbah'tan sonra Haşşaşiler terörist grubu egemenliğini 200 yıl daha sürdürmeyi başardı. Moğollar'ın istilası sonucu ise, yok oldular.

* İlk terörist Hasan Sabbah'ın filmini çekme fikri nasıl oluştu
1998 yılında turist olarak gittiğim Kudüs'te, Yeni Doğuş Kilisesi'nin yanındaki kitapçının vitrininde bir kitap gördüm. Kapağı oldukça dikkatimi çekmişti. Kitabın Hasan Sabbah'ın intihar komandoları olan Haşşaşinler'in Alamut Kalesi'ndeki anılarıyla ilgili olduğunu öğrendim. Kafamda mistik bir film çekme fikri vardı. Bu filmin senaryosu da hazırdı ama o kitabı okuduktan sonra "Hasan Sabbah-Sır Bekçileri"ni çekmeye karar verdim.

* Neden?
Çünkü yaklaşık 1000 yıl önce yaşamış olan intihar komandolarıyla bugünküler arasında, en belirgin ortak özelliğin kendilerine cennetin vaat edilmesi olduğunu keşfettim. Bugün olduğu gibi, o yıllarda da intihar komandolarına cennet vaat ediliyormuş. Bu konu oldukça dikkatimi çekti. Çünkü 1000 yıldır gelişen bütün teknolojiye, birçok bilinmezliğin gün ışığına çıkmasına rağmen, bazı insanlar hep aynı kalmışlar. Bu durumun filmini çekmek bana çok ilginç geldi.

* Bu filmle izleyenlere nasıl bir mesaj verme niyetindesiniz?
İlle de bir mesaj verme kaygısında değilim. Sadece dünyanın ilk teröristlerini anlatmaya çalıştım, o kadar. Bir düşünün; 1000 yıl önceki dünya ile şimdikini. İnsanlar uzaya çıktı, Ay'a ayak bastı, Mars'a insan yollamaya hazırlanıyorlar. Teknoloji bütün yaşam tarzımızı değiştirirken, bu dünyadaki varlık nedenimize ve yaşamlarımızdan sonraki hayata da ışık tuttu. Fakat, bazı insanlar için hiçbir değişiklik olmadı. 1000 yıl önceki insanlar uyuşturucunun da etkisiyle kendilerine vaat edilen cennete gideceklerini düşünüyorlardı. Bu durum bugün de aynen böyle. Ben filmimle aslında 'Nasıl oluyor da intihar komandoları kendilerine cennet vaat eden insanlara kanabiliyorlar' sorusuna cevap arıyorum.


MEHMET ÇALIŞKAN MAGAZİN

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 'Aynı Mahallenin Çocukları' onlar
 Kadın starların yayınevi!
 Ajanda
 Tanışma senaryoları
 Gözümüz hep çocuklarımızı arayacak
 Koçlar'a şarj gerek
GÜLSE BİRSEL
Olimpiyat ruhum var, fiziğim yok!
Son günlerdeki favori...
AYŞE TÜTER
Soğan yahnisi
Zeytinyağının yarısını ısıtıp etleri ilave...
Sıkı diyete rağbet etme sağlığından ödün verme
Sıkı diyete rağbet etme sağlığından ödün verme
Çok kısa sürede çok fazla kilo verdirmeyi vaad eden diyetler,...
Osman'la çıkarken Şenol'la bitirmiştik
Osman'la çıkarken Şenol'la bitirmiştik
Manken Yüksel Ak, rüya gibi başlayıp bir anda biten evliliğinin...
Paralı çapkınların kız tavlama yolları
Paralı çapkınların kız tavlama yolları
Çapkınlığın kitabı Etiler, Bebek, Yeniköy ve Nişantaşı'nda yeniden...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.