kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
  » Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Atina 2004
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
İran'ın 'çıkar oyunu' mu?
ABD tankları türbenin 250 metre etrafında mevzilendi
Rehin gazeteciyi kardeşi kurtardı

İran'ın 'çıkar oyunu' mu?

ABD, kutsal kent Necef'teki operasyonlarını artırdı, Hz. Ali türbesi etrafındaki çember 400 metreye kadar daraldı Kendi çıkarları için Necef'teki çatışmaları körüklediği öne sürülen İran Cumhurbaşkanı, iddiaları yalanladı....

Arabulucuların teklifleri geri çevriliyor, her makamdan çelişkili açıklama eliyor, militanlar "Kontrol bizde" naraları atıyor, Amerikan uçakları Hz Ali türbesinin de olduğu bölgeyi bombardımana tutuyor ve İran'ın çatışmaları "körüklediği" iddiaları havada uçuşuyor... Irak'taki 2 milyon Şii'nin lideri olan Mukteda es Sadr, koalisyon ve Irak güçlerine yönelik direnişine son vermeyle yanaşmıyor. Önceki gün Irak İçişleri Bakanlığı'ndan "kuşatmanın sona erdiği" yolunda açıklamalar gelmesine rağmen dün yaşanan şiddetli çatışma ve bombardıman, durumun aksi yönde sürdüğünü gösterdi.

DUVARLAR HASAR GÖRDÜ
Şiiler'in en kutsal mekanı Hz. Ali türbesinde direnişi odaklayan Es sadr ve silahlı adamlarından kurulu Mehdi Ordusu'nu etkisiz hale getirmek için ağır bombardıman uygulamaya başladı. Türbeye 400 metreye kadar yaklaştığı belirtilen askeri güçler, türbenin hemen kuzeyindeki mezarlıkta mevzilenen Mehdi Ordusu hatlarını roket ve bombayla taradı. Keskin nişancılar da militanlarla sokak savaşına girdi. Bölgeden bildiren kaynaklar, operasyonlarda türbenin dış duvarlarının da hasargördüğünü, hatta yıkılan bazı duvar bölümlerinin içeriye düştüğünü söyledi. Çatışmaların bir günde aniden sertleşmesi, iddialar ve komplo teorilerini gündeme getirdi.

HATEMİ: MÜDAHALE YOK
Nüfusunun büyük çoğunu Şiiler'in oluşturduğu İran'ın, sadr'ın adamlarına silah sağlayarak kutsal kent Necef'teki olayları "kışkırttığı" iddia ediliyor. Irak Devlet Başkan Yardımcısı İbrahim Caferi, konuyla ilgili doğrudan İran yönetimini suçlarken, dün İran Cumhurbaşkanı Hatemi'den açıklama geldi. Muhammed Hatemi, "Irak'ta hiçbir müdahalemiz olmadı. Tersine Iraklı gruplar arasında barış sağlanmasını istiyoruz" dedi. Hatemi, Şiiler'e yönelik operasyonlar nedeniyle Irak hükümetinin kendi halkı arasında popülaritesini yitirme riski taşıdığını da söyledi. "Sadr uzlaşma isteği gösterdiği için de" operasyonların haksız olduğunu belirtti.

"DİRENİŞ 10 YIL SÜRER"
Ortadoğu'nun önde gelen gazetelerinde yayımlanan yorum yazılarında da "Irak'taki karışıklığın sürmesinin, İran'ın çıkarına olduğu" ifadeleri yer aldı. Çatışmaların İran'ın petrol gelirlerini artırmak başta olmak üzere (Mart-Temmuz petrol geliri önceki yıl yapılan tahminin 1AMERİKAN güçleri, Necef'teki Mehdi Ordusu mevzilerini dün, gün boyunca bombaladı. Hazreti Ali türbesi yakınındaki bir binaya atılan roket de uluslararası haber ajanslarının kameralarına böyle yakalandı. Roketin isabet ettiği binadan dumanlar yükseldi, ardından silah sesleri duyuldu. Iraklı yetkililer, başta Necef olmak üzere direnişin odaklandığı diğer kutsal kentlerde toplam 60 kişinin öldüğünü söyledi. milyar dolar üstüne çıkarak 8 milyar doları buldu), kendi topraklarındaki kutsal mekanları ön plana çıkarması, ABD'yi askeri açıdan "meşgul etmesi" Bölgeye ateşkes sağlanması için temsilci heyet gönderen geçici Irak hükümeti, Sadr'ın kararını beklediklerini açıkladı. Amerikalı donanma yetkilisi Randolph Gangle, yaşanan son gelişmeleri değerlendirmesinde "Irak'taki direnişi kırmanın 10 yıl daha sürebileceğini" söyledi.

TİKRİT'TE BİR TÜRK ÖLDÜRÜLDÜ
Irak polisi'nce yapılan açıklamada ülkenin kuzeyindeki Tikrit kentinde bir Türk ve iki Iraklı işçinin öldürüldüğü bildirildi. Bir inşaat şirketine bağlı olarak çalışan işçilerin kimlikleri ve hangi firmaya bağlı olarak çalıştıkları açıklanmadı. Türk ve beraberindeki Iraklılar'ın çalıştıkları şantiyeye gitmek üzere yola çıkarken araçlarında açılan ateş sonucu öldürüldükleri ifade edildi. Saldırıda hayatını kaybeden işçilerin Tikrit'te köprülerin tamiriyle ilgilenen bir inşaat şirketinde çalıştığı öğrenildi. 24 gündür Iraklı milislerin elinde tutulan Aytullah Gezmen'e tanınan 72 saatlik süre de doldu. Fakat Gezmen'den henüz haber alınamadı.


DİĞER DÜNYA HABERLERİ
 Onlar yeni Gorbaçov ile Reagan
 İklim değişiklikleriyle birlikte efsane şarap da tarihe...
 'Çığlık' sigortasız çıktı
 Rumlar'dan AB üyeliği vizesi
 Mücevherlerini pazarda buldu
 Brezilya'da 'seri katil' alarmı
 Korsana karşı 'robopilot'
 Aldatılan koca ona başvuruyor
 İngiliz patronun transfer kavgası
 'Cengiz Han resmen bir kitap kurduydu'
 Popstar için intifada
 İranlı yönetmen hapis yatacak
 ABD'li Romeo Iraklı Juliet
 İkiz Kuleler'in köpekleri ölüyor
ALİ KIRCA
Başkan tatilde!..
Amerika Birleşik Devletleri...
Bütün suç benim
Bütün suç benim
30 santim farkla bronzu kaçıran Eşref'in hocası "Hızlı dönünce çekici...
Tehdit mi Edildi?
Tehdit mi Edildi?
Elvan yarışı son 4 turda bırakınca Bakan Şahin, "Üç günde bu kadar...
Proje üreteceklerine Atatürk'e sarılıyorlar
Proje üreteceklerine Atatürk'e sarılıyorlar
CHP'den ihraç edilen İstanbul milletvekili Ahmet Ketenci'ye göre...
Savaş tarihi karartıyor
Saygın haber dergisi Newsweek üç büyük dinin kitaplarında ve...
Çocuklar eğitimde kadınlar yönetimde
Düzce, Diyarbakır, Kocaeli, Mardin ve İstanbul başta olmak üzere 15...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.