kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Atina 2004
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Ahmet Ketenci
Proje üreteceklerine Atatürk'e sarılıyorlar


CHP'den ihraç edilen İstanbul milletvekili Ahmet Ketenci'ye göre CHP'nin en büyük yanlışı halktan kopuk bir devlet partisi haline gelmek. Ketenci "Değişim şart" diyor.

CHP'nin muhalif milletvekillerinden Ahmet Güryüz Ketenci ile dün partiden ihraç edilişinin perde arkasını konuşmuştuk. Bugün ise Ketenci'nin CHP eleştirilerini okuyacaksınız. CHP nerede yanlış yaptı? Niye halktan koptu Atatürk'ün partisi Atatürk'ü kullanır hale mi geldi? Ketenci'nin cevaplarını ilgiyle okuyacağınızı düşünüyorum.
Baykal'a dönük eleştirilerinizin birinde "Niye DİSK Başkanı'nı almadı da Türkİş Başkanı'nı aldı?" diye sormuştunuz. Niye sizce?
Aslında ikisi de başvurmuş ama biri seçilmiş çünkü Baykal denge politikalarını çok sever. Ama o konuda bile yanlış yaptı.

* Daha önce dediğiniz gibi profesyonel bir isim mi seçti yani?
Onu söyledim bir kez daha tekrar etmeyeyim. Sonuç itibariyle baktığınızda partinin bir olayı olur, DİSK bizim yanımızdadır ama Türk-İş hep karşı taraftadır. Genel Başkan Türk demokrasisinin önünde molozdur. Ve sosyal demokrasinin üzerinde takozdur.

* Çok ağır bir suçlama bu. Niye böyle ağır cümlelerle eleştiriyorsunuz?
Bilerek kullanıyorum, terminolojiye girsin diye yapıyorum. Nasıl hizipçilik Deniz Baykal'ın adı ise bu da öyle olsun istiyorum. Bakın Baykal ne "sol" olabildi ne de solun önünü açabildi. Bir yığın olarak önünü tıkadı ve kulvarı geliştirmiyor. Soldaki parçalanmayı giderek arttırıyor. Solun dağılmasının en büyük sebebi Baykal'dır. O yüzden muhalif sesler medyada konuşmaya başladı.

* Siz CHP İstanbul İl Başkanı olduğunuzda "CHP mensuplarının medya yoluyla birbirlerini eleştirmelerini ortadan kaldıracağım" demiştiniz. Şimdi ne değişti peki?
Genel Başkan Derviş'i de suçluyor böyle. Aslında Derviş'i savunmak bana düşmez ama, onun partililerle bir araya geldiği toplantıda sadece parti konuşuldu. Neymiş efendim, CHP'yi kuşatma altına almışlar. CHP'nin sanki anti-amerikancı politikası varmış da onu tahrip etmeye uğraşıyorlarmış. Ne zaman anti-amerikancı olduk ki?

* CHP sizce neden başarısız?
CHP Deniz Baykal'ın önderliğinde bir gün bile başarı göstermedi. Hep kan kaybetti. Sonuçlar ortada. Kimse nedense bunları dile getirmek istemiyor. Biz aslında bütün eleştirileri partinin organlarında yaptık. Ne zaman ki, Genel Başkan medyada bizi suçladı, biz o zaman konuştuk.

* Sürekli "muhalifler"den bahsediliyor. Siz onlardan biri olarak Deniz Baykal'ın gitmesinden başka tam ne yapmak istiyorsunuz?
Yapısal değişiklik istiyoruz. Aslında bunu herkes istiyor. Partinin izlediği siyasal çizgi de değişim olması şart. Bizim partimiz öteden beri devlet partisi görünümü veriyor. Yanlış olan bu. Halkla beraber bir görüntümüz olmalı. Sosyal demokrasi nedir? Ezilenlerin, horlananların, kimsesizlerin sosyal hareketidir. Bir zenginler hareketi değildir. İş çevrelerinin hareketi asla değildir.

* İş çevrelerine karşı mısınız?
Hayır değilim, bundan öyle bir anlam çıkmasın. Şunu söylemek istiyorum bizim hedefimiz burjuvazi olmamalıdır. CHP'nin net politikaları belli değildir. Örneğin borçlanma konusunda ne düşünüyoruz? Sosyal güvenlik, sağlık politikamız nedir? Eleştiri geldiği zaman "Yok efendim biz Mustafa Kemal'in partisiyiz." Yedi düvel biliyor Atatürk'ün partisi olduğunu zaten. Bunu sürdürerek politika yapmanın ne anlamı var? Bu şekilde davranış aynı zamanda Mustafa Kemal'i de aşındırıyor sadece partiyi değil. Yeni politika üretip, proje çıkaracaklarına sürekli Atatürk'e sarılıyorlar.

* CHP'nin ordu üzerinden siyaset yaptığı doğrultusunda da bir takım eleştiriler var. Siz ne düşünüyorsunuz?
Ordu hepimizin gözbebeği. Ama bir ülkenin devletini savunduğun zaman o ülkenin ordusunu da polisini de savunuyorsun demektir. Onların adaletsizliklerinin, yanlışlarının da sahibi oluyorsun. Halk böyle algılıyor seni. Siyasette ne söylenildiğinden çok nasıl algılandığınız önemlidir.

* CHP halktan bu yüzden mi kopuk?
Tamamen. Bizim için önce insan gelmelidir kurumlar değil. İnsanı yaşat ki devlet yaşasın. Aslında önce bu düşünceyle ortaya çıktık sonra ise bunu ne örgütün yapabildi ne de sen. Yani soruyorum Baykal'a, bu düşünceyi sadece entelektüel zevkini tatmin etmek için mi ortaya çıkardın?

* Kemal Derviş de sizinle birlikte mi hareket ediyor?
Kemal Derviş de değişim istiyor, o da partiden rahatsız.

* Beraber mi hareket ediyorsunuz?
Öyle bir şeyimiz yok. Öyle bir birliktelik var diyemem ama nihai hedefte herkes birileşiyor.

* Siz muhalifler, bundan sonra ne yapacaksınız?
Denizcilik kültürünüz var mı? Zemheri fırtınası yılbaşından sonra gelir. Sonra Ayondos fırtınası gelir. O fırtına gelmeden önce bahar gelmez, tekneler suya inmez. Bekleyelim baharı görelim.

* Hiçbir şey anlamadım.
Baykal bizi partiden atarak gözdağı vermeye çalıştı. Böylelikle partide kalanlara dedi ki "bak bunları attım, siz de ayağınızı denk alın." Her sultanın despotun yaptığı budur. Kendi yerinin korkusundan gözdağı veriyor. Bizi atmasının sebebi gözdağı vermektir. Ama ben partideki kanamanın duracağı düşüncesinde değilim.

* Muhalifler olarak Baykal'a karşı bir lider çıkaramadığınız konuşuluyor.
Ne münasebet? Tartışmaya gerek yok. Bektaşi'nin misali denenmemiş şarap var, denenmiş şarap var. başarısız, tat vermeyen, acemi şarap zaten ortada.

* Lider adayınız kim peki?
Var adayımız.

* Erdal İnönü'nün ismi konuşuluyor. Celal doğan ile sürekli temasta olduğu da söylentiler arasında.
Biz büyük bir sol hareketin bütünleşmesini sağlamaya çalışıyoruz. Sosyal demokrasinin bütünleşmesini sağlayan bir projenin sahibiyiz biz. O yüzden bu isim de olabilir başkası da. Her sosyal demokratın, her aydının, her CHP kültürünü özümsemiş insanın katkısı olabilir.
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 'Din kimsenin tekelinde değil'
 Telefon dinleme rezaleti yaşanıyor...
 Bakan Çiçek: Yargının önünü tıkamayız
 Özkaya'dan, 'istifa etmem' mesajı
 Seçim yatırımını halktan geri istedi
 Büyükelçiler kararnamesinde kuşak çatışması
 42 yıllık 'rütbe' geleneği bitiyor
 'Susurlukçu' Ayhan Çarkın tutuklandı
 Susurluk ders kitaplarında
 Okullarda sigara ve alkol eğitimi
 AKP: Meclis, TCK değişikliği için 15 Eylül'de toplansın
ÖMER LÜTFİ METE
Şans, kader, kısmet
Dış ticaret açığının kaygı verici...
UMUR TALU
Kudretin adaleti
Mesele yine "arızi" olarak...
YAVUZ DONAT
Derin hesaplaşma
Pazartesi saat 11.30... TBMM Dış...
Mağdur mu, zanlı mı?
Mazı Dağı'nda meydana gelen kurşunlama olayı esrarını koruyor. Olayda...
Kaderine ölüm ilanıyla isyan
Nazan Arda 4'ünde yetim kaldı. 43'ünde meme kanseri oldu. İnadını 12...
Savaş tarihi karartıyor
Savaş tarihi karartıyor
Saygın haber dergisi Newsweek üç büyük dinin kitaplarında ve...
Çocuklar eğitimde kadınlar yönetimde
Çocuklar eğitimde kadınlar yönetimde
Düzce, Diyarbakır, Kocaeli, Mardin ve İstanbul başta olmak üzere 15...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.