kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Atina 2004
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Dünyaya nazar boncuğu satıyor
Dünyaya nazar boncuğu satıyor

Nazar boncuğu imparatoru Nafi Ervaron sayesinde, bütün dünya nazardan korunuyor. Boncuk işine girdiğinde bazı arkadaşlarının kendisini küçümsediğini söyleyen eski diplomat Ervaron, şimdi 62 ülkeye nazar boncuğu ihracatı yaparak, büyük bir başarıya imza atıyor.

Eski diplomat Nafi Ervaron (60), görevinden ayrıldıktan sonra nazar boncuğu ihracatına başladı. Bugün dünyada nazar boncuğu konusunda tek isim olan Nafi Ervaron, 62 ülkeye ihracat yapıyor. 35 yıl önce 3 bin dolarlık sermaye ile başlayan boncuğun serüveni, bugün yıllık cirosu 4 milyon dolara ulaşan büyük bir şirkete dönüştü. Şirketin yaklaşık 5 bin ürünü, dünyanın pek çok ülkesine ulaşıyor. Nafi Ervaron'un boncukları, bazen hediyelik oluyor, bazen de nazardan koruduğuna inanılarak, evlerin baş köşesine yerleşiyor.

DİPLOMATLIKTAN BONCUKÇULUĞA
Galatasaray Lisesi'ni bitirdikten sonra Fransa'da siyasal bilgiler ve ekonomi eğitimi alan Ervaron, Cenevre Birleşmiş Milletler Ofisi'nde diplomat olarak çalışmaya başladı. Uzun yıllar başarılı bir şekilde görevini yerine getiren Ervaron, tayini Uganda'ya çıkınca görevden ayrılmaya karar verdi. Bu kararıyla birlikte hayatında yepyeni bir dönem başlayan Ervaron, 1975'te nazar boncuğu imparatorluğunu kurmak için ilk adımını atmış oldu. Diplomatlık görevi sırasında Türk el sanatlarının yurtdışında yeteri kadar tanınmadığını ve pazarlanmadığını fark eden Ervaron, bu konudaki boşluğun değerlendirilmesi gerektiğine karar verdi. Aldığı eğitimin, bildiği yabancı dillerin ve yurt dışında kurduğu ilişkilerin, şirketin bugünkü başarısında çok etkili olduğunu belirten Ervaron, "İngilizce, Fransızca ve İspanyolca biliyorum. Ayrıca, teknolojiyi çok iyi kullanıyoruz. Müşterilerimizle kurduğumuz arkadaşlık ilişkileri ve onlara her türlü kolaylığı sağlamamız da çok önemli" dedi. Şirketin ilk yıllarında ihracata Yunanistan ve Orta Doğu'yla başladığını anlatan Ervaron, "İlk olarak Yunanistan ve Orta Doğu'ya yönelmemin sebebi, onların nazar boncuğunu tanıyor olmalarıydı. Daha sonra Amerika'ya kadar açıldık. Güney Amerika Ülkeleri'nden nazar boncuğuna gerçekten çok ilgi var" diye konuştu. Diplomatlığı bıraktıktan sonra boncukçuluğa geçtiği için bazı arkadaşlarının kendisini küçümsediğini anlatan Ervaron, bugün aralarında; Yunanistan, İsrail, Romanya, Meksika, Amerika, İngiltere, Kanada, Arjantin, Şili, İspanya'nın da bulunduğu 62 ülkeye ihracat yaptığını, 4 milyon dolarlık cirosu ve 5 bin çeşit ürününün bu arkadaşlarına bir mesaj niteliği taşıdığını belirtti.

EV KADINLARINA KATKI SAĞLIYOR
İstanbul'da faaliyet gösteren şirket bünyesinde yüzlerce atölye bulunduğunu belirten Ervaron, binlerce ev hanımının da kendileri için çalıştığını ifade etti. Ervaron, 5 bin çeşit ürünleri bulunduğunu, ürünlerde cam, plastik, metal, gümüş, altın, akrilik, polyester gibi ham maddeleri kullandıklarını söyledi. Bir zamanlar tüm nazar boncuklarının camdan yapıldığını söyleyen Nafi Ervaron, şimdi yeteri kadar cam bulamadıkları için bu maddeleri de kullandıklarını ifade etti.

BİR MİLİMETRELİK OLANI VAR
Eski diplomat, Türkiye'de ve dünyada ilk kez 1 milimetre boyunda, yani oya boncuğu büyüklüğünde nazar boncuğu da yaptı. Ayrıca, dünyanın en büyük nazar boncuğu da yine Nafi Ervaron'un atölyelerinde yapıldı. Bu nazar boncuğunun boyu ise, 40 santimetre.

CEREN BAYAR MERKEZ

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Şöhret kapısının anahtarını bulanlar
 Aktör dediğin nedir ki? Er geç unutuluyorsun
 Ne Burcu'ya ne Ayça'ya, şarkı yalnız Elli'ye yaradı
 Selin sunucu oldu gözlerimiz doldu
 Bu akşam tüm şarkılar Sibel'e
 Tipinize göre karakteriniz
 Acaba bir karamel frappuccino istiyor muyum?
 Tüp bebek peşin ödemesi taksitle...
 O dünyanın en güzel karatecisi
 Olimpiyatlar'da bugün
 Kapadokya'da turiste folklorlü tanıtım yapılıyor
HAKAN & UTKU
Telegol'ün büyüsü
Ahmet Çakarsız Telegol, her hafta...
AYŞE TÜTER
Lezzet Güneşi
Kahveli dilimler Kahveli dilimler...
Kusursuz aşk filmde yaşanır
Kusursuz aşk filmde yaşanır
Uzmanlara göre; biten bir aşkın ardından yeni bir ilişkiye başlamadan...
Nikâh şahidinin evinde kalıyor
Nikâh şahidinin evinde kalıyor
Fethi Pekin ile evliliğini, kayınpederi Ahmet Pekin yüzünden...
2 Eylül'de evleniyorlar
2 Eylül'de evleniyorlar
Flört etmeye başladıktan bir hafta sonra yakın arkadaşlarına...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.