kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Atina 2004
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Üzüm salkımı değil öldüren bakteri
Üzüm salkımı değil öldüren bakteri
Belirtisi yüksek ateş ve halsizlik
Nasıl önlenir?
Tek çaresi hijyen
Akupunktur iğnesiyle bulaştı, akciğere yerleşti

İşte o mikrop

Eski Bakan Atasoy'u bitkisel hayata sokan, kanserden bile öldürücü stafilokok bakterisi hastanelerde fırsat kolluyor....

Hastanelerde hijyen sorunuyla ortaya çıkan stafilokok bakterisi tıbbın gizli ama en büyük sorunu. Bakterinin antibiyotiğe dirençli MRSA tipi hastayı 4- 5 günde ölüme götürüyor.


Organları bir anda çökertiyor
Hastaneye tedavi, checkup ya da ameliyat için gidenleri tehdit eden bakteri kolayca vücuda giriyor. Bağışıklık sistemi zayıflayınca en hayati organları çökertiyor.

ABD'de her yıl iki milyon vaka
ABD'de yılda böyle iki milyon vaka yaşanıyor. Bu, kanser vakalarından bile fazla. Bakterinin Türkiye'de yol açtığı tahribat da her yıl artıyor.

Önce kana sonra beyne
Bakteri ilk gün ateş yapıyor, her 20 dakikada 2 kat çoğalıyor. 3'üncü günde kanı teslim alıyor. 4'üncü günden sonra beyne sıçrayıp bitkisel hayata sokuyor.

Açık yarayı hedef alıyor
Mikrobiyolog Aygün uyarıyor: "Hastane personeli ellerini sık sık yıkamalı. Enfeksiyon hastaları izole edilmeli. Açık yaralar uygun şekilde temizlenmeli."

SON KURBAN KORUGAN

Mikrobun kurbanları arasında Prof. Üstün Korugan ile CHP Yalova Belediye Meclis Üyesi Saatçi de var. Onat Kutlar'ın ölümünde de bu tartışıldı.

ÖLÜMDEN DÖNDÜM
Akupunktur iğnesinden stafilokok kapan diş hekimi Suzan Yavaşça yoğun bakıma girdi. Ameliyat ve tedavinin ardından 4 ay bastonla yürüyebildi.


Üzüm salkımı değil öldüren bakteri

Özellikle hastanelerin, yoğun bakım servislerinde ve ameliyathanelerde yaşıyor. Piercing, akupunktur iğnesi gibi vücudu delen nesnelerden çok çabuk bulaşıyor. Kana karıştıktan 5 gün sonra öldürüyor. Bu yeni katilin adı MRSA tipi stafilokok.

Sayfadaki fotoğraf, bir üzüm salkımını andırsa da aslında çok ölümcül bir bakteriye ait. Bu bakterinin adı stafilokok (staphylococcus). Tüm dünyada kanser, trafik kazası ve diğer tüm ameliyatlar için hastaneye yatan insanların bir çoğu, aslında bu bakteriyle savaşıyor. Her insan vücudunda yaşama ihtimali bulunan bu bakteriler özellikle hastanelerde, ameliyathanelerde, dövme ve piercing yapılan yerlerde daha da yaygın.

TEDAVİSİ BULUNAMADI
Bu tehlike bugüne kadar tıp biliminin aşısını dahi geliştiremediği bu bakterinin iki tipi var. Biri her türlü antibiyotiğe, hatta penisilin'e bile dayanıklı. MRSA (Meticilin Resistance Staphylococcus Aeros) adı verilen bu bakteri türü ölümcül etkide. Kaliforniya Bakteriyoloji Enstitüsü, insanları bu bakterinden kurtarabilecek aşıyı ancak 2006 yılında piyasaya sürebilecek. MRSA'ya karşı sadece bir tek antibiyotik kullanılıyor. O antibiyotikle bile hastanın iyileşme şansı çok yüksek değil. İkinci türün adı ise MSSA. Bu stafilokok ancak yoğun antibiyotik tedavisiyle vücuttan atılabiliyor.

AÇIK YARADAN GİRİYOR
Bakteri, insan vücuduna genellikle açık yaralardan giriyor ve girdiği vücudun bağışıklık sistemi zayıfladığında son darbeyi vuruyor. Hastaneye tedavi görmek, chekup yaptırmak ya da ameliyat için giden hastaların iç organlarına giren bu bakteri ölüme neden oluyor.

ANTİBİYOTİĞE DİRENÇLİ
Geçtiğimiz yıl Samsun'da yapılan "3. Sterilizasyon ve Dezenfeksiyon Kongresi"nde İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı öğretim görevlilerinden Prof. Dr. Nezahat Gürler'in verdiği rakamlar, bakteri ne kadar tehlikeli olduğunu gözler önüne seriyor. Hem MRSA (İlacı bulunmayan) hem de MSSA (Antibiyotik ile tedavi edilebilen) bakterileri, en çok hastanede yaşayan mikroorganizma olarak biliniyor. Yapılan araştırmalara göre Türkiye'de bazı merkezlerde yüzde 70'lere ulaşan MRSA enfeksiyonları tespit ediliyor. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapılan araştırmalara göre MRSA'nın antibiyotiğe karşı direnci 1990 yılında yüzde 32 iken, 2002 yılında yüzde 39'a çıktı. Çünkü bu bakteri ne kadar çok antibiyotikle karşılaşırsa ona göre yeni direnç geliştiriyor ve böylece genel direncini artırıyor.

DÜNYADA ÇOK YAYGIN
Yapılan araştırmalara göre ABD'de yılda 2 milyon stafilokok olgusu görülüyor. Bu sayı, kanser ya da kazalar nedeniyle hastaneye yatan hasta sayısından daha fazla. 1980'li yıllarda, görülen MRSA hastalığı sayısı yüzde 5-10 iken, 1990'larda yüzde 20'lere, 2000'lerde özellikle yoğun bakım ünitelerinde yüzde 50'lere kadar yükseldi.

İNCİ DÖNDAŞ

DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Veysel Atasoy'u aynı bakteri yıktı
 İstanbul'da yine yağmur alarmı
 Dünyanın askerini giydiriyorlar
 Babamın yerine işe gireyim
 'Ölen makinist Gürkan yemeğini ısıtmak için arka kabindeydi'
 'Bombaların sorumlusu PKK'
 Başkalede çatışma 2 er şehit oldu
 Zorunlu bağış alan okula ceza
 Milli Eğitim'e 9 bin öğretmen alınacak
İLKER SARIER
Tıkır tıkır gitmiyor
Şimendiferden gelen deyişlerimiz...
Olimpiyat ateşkesi mi?
Necef'teki Şii eylemcilere Iraklı polisler de katıldı. Direnişin...
Genişleme "Türkiye'ci" komisere emanet
AB'nin Genişlemeden Sorumlu Komiseri, "ailemizin üyesi" Verheugen'in...
Hepimiz Dünyalıyız
Hepimiz Dünyalıyız
202 ülkeden tam 10 bin 500 sporcu açılışta boy gösterdi. Türk...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.