kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Aldatılma acısı ölümden de beter
Aldatılma acısı ölümden de beter
İhanette aşk varsa travma yoğun oluyor
'Erkekler daha zor atlatıyor'
Rahatsız eden sahne travma yaratıyor

Aldatılma acısı ölümden de beter

Uzmanların söylediğine göre 'aldatılma travması' tedavisi en zor olan travmalardan biri. Kendi yerine bir başkasının tercih edilmesini kabullenememek söz konusu çünkü. Öfke, acı, nefes alamadığını hissetme ve yaşamdan zevk alamama duygusunun saplantı haline gelmesi gibi karmakarışık duyguların içinden çıkılamamasının bir sonucu 'aldatılma travması'... Türkiye'de de bunun tedavisini yapan bir merkez var. Davranış Bilimleri Enstitüsü, kısa adıyla DBE. Bu haftaki Yeni Aktüel Dergisi'nin sayfalarında yer verdiği DBE, aldatılma travmasına girme nedenlerini, nasıl atlatılacağını ve tedavi yöntemlerini anlatıyor. Türkiye'nin ilk ve tek travma terapi merkezinin bulunduğu DBE, 'Çift Terapisi' başlığı altında 'aldatılma travması'nı tedavi ediyor. DBE'nin kurucu başkanı psikolog Emre Konuk, "Aldatılmak yani ihanet, insanın yaşayabileceği en karmaşık ve yoğun acı" diyerek şunları söylüyor: "En büyük acı dediğimiz zaman hepimiz ölümü düşünürüz. Ama ölüm bizim kontrolümüz dışındadır ve kabullenmek kolaydır. Aldatılma ise bir sürü karmaşık duygunun bir arada yaşanması durumudur. Yerinize bir başkasının seçilmiş olmasının verdiği değersizlik hissi, dışlanmak, acı ve öfke nöbetleri gibi bir sürü olumsuz hal iç içe yaşanır ve her şey arapsaçına döner. Kafa sürekli bu konuyla meşguldür. Dolayısıyla bunu yaşayan insan ciddi bir şekilde yıpranır."

KURTARAN YÖNTEM 'EMDR'
Daha önce de depremzedelerin ve çeşitli terör saldırılarında ruhsal olarak zarar gören insanların yardımına koşmuş olan DBE'nin aldatılma terapisinde uyguladığı yöntem, depremzedelere ya da akla gelecek diğer felaketleri yaşayan insanlara uyguladığı yöntemle aynı. Yöntemin adı EMDR (Eye Movement Desenstization and Reprocessing). Türçe açılımı Göz Hareketleri Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme. Psikolog ve psikayatrlardan oluşan 30 kişilik ekibiyle çalışmalarını sürdüren merkezdeki EMDR yöntemi şöyle işliyor: Terapist, danışanın gözlerini sağa ve sola hareket ettirerek, beynin her iki küresini uyarıyor. Bu, kişinin kendisini rahatsız eden görüntü ve duygulara yoğunlaşmasını sağlıyor. Uzmanlara göre bu hızlı göz hareketleri normalde rüya görürken oluşuyor. Rüyalar da bazı travmaları onarabiliyor. Burada amaç, kişinin yaşadığı travmayla ilgili hatırladığı, belleğine kazınan en rahatsız edici sahneyi bulup yoğunlaşmasını sağlamak.

TERAPİDE DİYALOG PEK YOK
Peki neden acı veren görüntü göz önünde yeniden canlanıyor? Bu konuyu da DBE Travma Merkezi görevlilerinden Hakan Yüksek anlatıyor: "Acı veren anılar, onlardan kaçınıldığı sürece rahatsızlık verme güçlerini korur. Bazı an, geri dönüş ve kabuslar en az o olayın yaşandığı an kadar üzücü ve bunaltıcı olabilir. Terapideyse EMDR'da olduğu gibi bu acı veren olayı güvenli bir ortamda yüz yüze gelir ve böylece kendinizi bunalmış hissetmezsiniz. Bu şekilde onun üzerine gidebilir ve üstesinden gelmek için harekete geçebilme cesareti bulursunuz." Pskiolog Emre Konuk terapide karşılıklı diyalogun çok az olduğunu ve ikna gibi yöntemler kullanılmadığını söylüyor. Amaç, rahatsız eden sahneyi bulup, danışanın duyarsızlaşmasını sağlamak.

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Bu sefer komşu beste yürüttü
 Ege'de Nazan Öncel rüzgarı
 Kardeş Minogue Laila'ya geliyor
 Kızlarla rüya gibi bir klip çekti
 Cinsel uyum için yıldızları dinleyin
 45 derece sıcaklıkta kızarmış dondurma keyfi
 Kadın yöneticiler motivasyonda daha başarılı
 Romantik misiniz?
 Kırmızı-pembe yarışı
 Şimdi de mücevher markası oluyorlar
 El arabasıyla sahneye çıktı
AYŞE TÜTER
Asma yapraklı bıldırcın
Taze asma yaprağı...
Sinem sevgilisini Gamze'ye kaptırdı!
Sinem sevgilisini Gamze'ye kaptırdı!
Manken Sinem Güven, önceki gün ikinci evliliğini yapmaya hazırlandığı...
Emekliliği film oluyor!
Emekliliği film oluyor!
Koç Holding Onursal Başkanı Rahmi Koç'un, içinde tekne ile dünya...
Sevginin fazlası zarar
Sevginin fazlası zarar
Çocukları aşırı sevgi ve ilgiye boğarak, korumacı bir şekilde...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.