|
|
|
|
45 derece sıcaklıkta kızarmış dondurma keyfi
Türkiye'nin doğu bölgesinde hava sıcaklığının 45 dereceye kadar yükselmesi, restoran sahiplerini farklı serin tatlar aramaya yöneltti. 200 derece yağda kızartılmış dondurma alternatifi sunan Selma Sevinç, müşterilerinin kızarmış dondurmayı duyduklarında çok şaşırdığını, tattıklarında ise, bayıldıklarını söyledi.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde çöl sıcakları etkisini sürdürürken, bölgenin en sıcak illerinden biri olan Diyarbakır'da vatandaşlar serinleyecek bir yer ararken, Gurme Restoranın sahibi Selma Sevinç, 200 derece yağda kızartılmış dondurma satıyor. Avrupa ülkelerinde hem yazın hem de kışın rağbet gören kızartılmış dondurma ile Türkiye yeni tanıştı sayılır. İlk olarak İstanbullular'ın tanıştığı, Diyarbakır'da da yapılan kızartılmış dondurma 5 milyon liradan satılmasına rağmen, Diyarbakırlılar tarafından büyük ilgi görüyor. Soğuk dondurmanın yanı sıra, yağda kızartılan dondurmaya da büyük ilgi gösteren Diyarbakırlılar, bundan sonra dondurmayı sadece kışları değil, yazları da yiyebilecek. Kızartılmış dondurmayı internette gördüğünü ve daha sonra yapılışını öğrendiğini belirten Gurme Restoran'ın sahibi Selma Sevinç, "Müşterilerimize 'soğuk ve kızarmış dondurma alır mısınız?' diye sorduğumuzda şaşırıyorlar. Çünkü, Diyarbakır gibi sıcak iklimi olan bir yerde kızarmış dondurmanın olması onları da hayrete düşürüyor. Ancak, tadına baktıktan sonra çok şaşırıyor ve beğeniyorlar. Yazın hepimizin bildiği gibi normal dondurmalar satılıyor. Ama biz kızartılmış dondurma yapmaya başladığımız günden beri, duyan herkes merak ettiği için gelip tadına bakıyor. Hemen hemen normal dondurma kadar satış yapıyoruz" dedi.
HİNDİSTAN CEVİZİNE BULANIYOR Türkiye'de kızartılmış dondurma ustasının ender bulunduğunu kaydeden Sevinç, "Avrupa'da çok tüketilen bu dondurma, Türkiye'ye yeni gelmeye başladı. Sadece İstanbul'da yapıldığını biliyorum ve Anadolu'da da sadece biz yapıyoruz. Bu dondurmayı ilk önce top top hazırlıyoruz. Hindistan cevizine buladıktan sonra, hazırladığımız sosa batırıyoruz. Daha sonra 200 derecelik sıvı yağda kızartıyoruz. 3 dakikada dondurma hazır hale geliyor. 5 dakikada ise yenmesi gerekiyor" dedi.
Hüseyin KAÇAR / MERKEZ
|
|
|
|
|
|
|
|
|