kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
AKP'de gensoru çatlağı
AKP'de gensoru çatlağı

AKP'de tren kazası rahatsızlığı gensoruda tepkiye dönüştü. Dülger, çekimser oy kullanırken, bazı vekiller oylamaya katılmadı. Dülger "Müdür istifa etmeliydi" dedi.

AKP'de hızlandırılmış tren faciası nedeniyle yaşanan sıkıntı CHP'nin Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım hakkında verdiği gensorunun gündeme alınma oylamasında su yüzüne çıktı. Gensoruda çekimser oy kullanan TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı ve AKP Antalya Milletvekili Mehmet Dülger, "Vicdanımın sesini dinledim" dedi. Dülger, Devlet Demiryolları Genel Müdürü'nün görevden alınması gerektiğini söyledi. Dülger, hızlandırılmış tren için "altyapısı hazırlanmamış iddialı bir proje" değerlendirmesi yaptı. AKP Bursa Milletvekili Ertuğrul Yalçınbayır ise, gensoru oylamasına isteyerek katılmadığını belirterek, "AK siyasetin gereği yapılmalı ve Ulaştırma Bakanı istifa etmeliydi" dedi.

'İDDİALI BİR PROJE '
SABAH'ın sorularını yanıtlayan Mehmet Dülger, hızlandırılmış tren kazasından sonra ve gensoru sırasında yapılan açıklamaların kendisini tatmin etmediğini belirterek "Ben kazadan itibaren başka türlü davranılması gerektiğini düşünüyordum ancak öyle olmadı. AKP milletvekili olarak muhalefet ile birlikte kabul oyu kullanamazdım ama ret oyu da veremezdim. Düşündüm ve vicdanımın sesini dinleyerek çekimser oy kullandım. Bu siyasi değil, vicdani bir oydur" dedi. Dülger, "Siz Ulaştırma Bakanı'nın istifa etmesini mi bekliyordunuz" sorusuna "Bakanın istifası değil ama Devlet Demiryolları Genel Müdürü'nün istifa etmesi ya da görevden alınması gerekirdi. Bu görevi yapmak için gerekli bilgi ve donanıma sahip olmak gerekir. Genel Müdürün bu görevi kaldırabilecek biri olmadığını düşünüyorum. Eğer Genel Müdür görevden alınmıyorsa ben de neden alınmadığını öğrenmek isterim" dedi. Türkiye'nin ulaşım politikasını değiştirmesi, demiryollarına ağırlık vermesi politikasına katıldığını belirten Dülger, "Ancak hızlı tren altyapısı hazırlanmadan gündeme getirilmiş iddialı bir proje" diye konuştu.

YALÇINBAYIR: BAKAN İSTİFA ETMELİ
Gensoru oylamasına katılmayan Bursa Milletvekili Ertuğrul Yalçınbayır ise, bilinçli olarak katılmadığını belirterek, "Eğer katılsaydım, gensorunun kabulü yönünde oy verirdim. AKP'li bir milletvekili olarak bu da doğru olmazdı" dedi. Yalçınbayır, suç her ne kadar makinistlere izafe edilmeye çalışılsa da hem içerde hem de yurtdışında Türkiye'nin yargı önünde kaza nedeniyle açılan davalarda mahkum olacağını ve tazminat ödemek zorunda kalacağını söyledi. Yalçınbayır, şöyle devam etti: "Hızlı tren ile ilgili ciddi uyarılar yapıldı. Bu uyarılara karşın trenin seferleri devam ettiği için yönetici kadronun görevden alınması gerekirdi. Siyasi nezaket gereği de Ulaştırma Bakanı istifa etmeliydi. Biz AKP'yi 'Ak siyaset' yapacağımızı belirterek kurduk. Kazadan sonra da Ak siyasetin gereği yapılmalıydı."

DİKKAT ÇEKEN İSİMLER
TBMM'nin oylama tutanaklarına AKP Şanlıurfa Milletvekili Yahya Akman'ın gensoru için "kabul" oyu kullandığı yansıdı. Akman, "Yanlışlıkla oy kullandım" dedi Oylamaya AKP'den, DEP'liler için yayınlanan deklarasyona da imza atan TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, Fuat Geçen, Süleyman Sarıbaş, Vahit Erdem, Miraç Akdoğan gibi isimlerin yanı sıra parti içinde muhalif çıkışları ile bilinen Ersönmez Yarbay'ın da katılmaması dikkat çekti.

Zübeyde YALÇIN (ANKARA)

DİĞER SİYASET HABERLERİ
 TSK'da denge korundu
 Muhaliflerden Baykal'a muhtıra
 Eski vekil İlçin için suç duyurusu
 Olimpiyat açılışına gidiyor
 Habur'da sevinç ve hüzün vardı
 AKP ile CHP'nin türban kavgası
 Sezer'le Erdoğan bir saat görüştü
 Hamza Keleş başsavcı vekili
AHMET HAKAN COŞKUN
Merak ettiklerim
Ne kadar "açık toplum" olsak da...
ÖMER ÇELİK
Yüksek siyaset..
Siyaseti var eden şey, toplumdaki...
İLKER SARIER
Bir eşşeklik ettik işte!
Meclis'te hızlandırılmış tren...
ÖMER LÜTFİ METE
El bombası ile atom
Dün Askeri Şura kararları ile ilgili...
Hanımağanın 3'üncü kocasını da vurdular
Geçen yıl ikinci eşi büyük oğlu tarafından öldürülen 'hanımağa'...
Azrail onları 0-3'te ölümle buluşturdu
İstanbul Esenler'de bir çiftin kavgasıyla başlayan kovalamaca sonucu...
40 bin Euro'luk mezar
40 bin Euro'luk mezar
PKK/KADEK'in Avrupa'da tanınmış isimlerinden olan ve geçen yıl...
Gel vatandaş eyleme gel!..
Gel vatandaş eyleme gel!..
'Dar gelirlilerin Akmerkezi' olarak bilinen Eminönü Yeni Camii...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.