kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Gel vatandaş eyleme gel!..
Gel vatandaş eyleme gel!..
'Yer gösterin vergi isteyin'
Röportaj yaparken birden eyleme başladı
Lech Walesa kimdir?

Gel vatandaş eyleme gel!..

'Dar gelirlilerin Akmerkezi' olarak bilinen Eminönü Yeni Camii Meydanı, işportacı tezgahlarının bölgeden kaldırılmasıyla birlikte adeta protesto alanına dönüştü. İşportacıların dört aydır sürdürdüğü eylemleri 20 yıllık işportacı İkbal Işık organize ediyor. Arkadaşları Işık'ı Polonya eski Başbakanı Lech Walesa'ya benzetiyor.

İstanbul'da ortadireğin 'açık hava Akmerkezi' olarak nitelendirilen bölgesi Eminönü, bir süredir buradaki işportacı esnafının protestolarıyla gündemde. Meydanda tezgah açan işportacıların tezgahlarının bölgeden kaldırılma girişimi, Eminönü'nü adeta işportacıların grev alanı haline getirdi. İşte bu protesto görüntüleri arasında dikkat çeken bir yüz var. İşportacı İkbal Yıldız tüm protestolarda, seyyar satıcıların en ateşli savunucusu rolüne soyunmuş durumda. Kendisini 'yirmi yıllık profesyonel işportacı' olarak tanımlayan Yıldız, Polonya'nın eski Başbakanı Lech Walesa'yı andırıyor. Eminönü'ndeki yakın çevresi de, onu Polonya'nın efsanevi sendika lideri, tersane işçisi Lech Walesa'ya benzetiyor. Çünkü onun da Walesa gibi, bir çağrıyla yüzlerce 'arkadaşını' biraraya toplayabilecek etkinliği var.

TOPLAM YÜZ KERE GÖZALTINA ALINDI
Son dört ayda yirmi eyleme imza atan seyyar satıcıların protesto gösterilerinin vazgeçilmez ismi olan Iğdırlı İkbal Işık, kırk dört yaşında. Tam yirmi yıldır işportacılık yapan 'Walesa İkbal' aynı zamanda dört belediyeye karşı protesto eylemlerinin öncülüğünü yapmış. Eminönü'nü işportacılardan temizleme kampanyası çerçevesinde işinden olan seyyar satıcılardan biri olmasına rağmen, İkbal Işık herhangi bir seyyar satıcı değil. İşportacılık kadar protesto konusunda da deneyimli. Bir çay ocağında arkadaşlarıyla yeni eylem planları yaparken bulduğumuz Işık, kendi hikayesini anlattı. Yirmi yıldır Eminönü'nde eşofman ve süs eşyası sattığını söyleyen Işık, "Dört farklı partiden belediyeyle mücadele ettim ben. Hiçbiri bizi buradan atamadı, bunlar da atamayacak. Benim bu zamana kadar 100 tane resmi gözaltım var, son dört ayda da yirmi eylem yaptık. Daha da devam edecek. Eylem rekoru kıracağım" diyor. Haftada iki kez Eminönü'nde düzenlenen eylemlerin başını çeken isim olduğunu kendisi de vurgulayan Işık, eylem planlarını evinde oluşturduğunu belirtiyor. "Evimde faks makinesi bile var. Eylemi orada planlayıp, televizyonlara, gazetelere faks geçiyorum" diye eylem planlama aşamasını anlatan İkbal Işık, "Sonra arkadaşlara ne yapacağımızı her zaman toplandığımız çay ocağında anlatıyorum. Ardından yürüyüşe geçiyoruz" diyerek anlatıyor sonraki safhaları... 'Walesa İkbal' sol görüşlü olduğunu ama mücadelesinin görüşüyle ilgisi olmadığının altını çiziyor. Kendi maddi durumunun diğer arkadaşlarına göre iyi olduğunu belirten Işık sözlerini şöyle noktalıyor:

'SOLCUYUM AMA POLİS EYLEMİNE DE GİDERİM'
"Benim bir evim var ama hiçbir sosyal güvencem yok. Ben haklının yanındayım memur eylemine de giderim, haklıysa polis eylemine de. Buradaki arkadaşlar aç, evlerine götürecek bir ekmekleri yok. Her gün burada aramızda para toplayıp insanların evine götürecek ekmeklerini alıyoruz. Eve gidince kızım, oğlum bana soruyorlar 'polisler senden ne istiyor' diye. Çünkü her gün beni televizyonda görüyorlar. Benimkisi hak arayışı."

SONAT CANIDAR

DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 40 bin Euro'luk mezar
 Babacan, baldızını Ramsey'a gelin veriyor
 Facia sonrası demiryolu hattı yeniden açıldı
 Boğaz'ın ortası turizme açılıyor
 'Bize yardım edin, cenazemiz gelsin'
 Dönmezer için, 'Devlet töreni' düzenlendi
 Boğaziçi'ne ilk kadın rektör
ERDAL ŞAFAK
Engin, Filiz ve de niceleri...
Kürt aydınların "Çarşamba...
UMUR TALU
Meşum bir fotoğrafın perde arkası ile parmak...
MUHARREM SARIKAYA
Mutfakta biri mi var?
Irak'a nakliye yapan Türk...
AB Komisyonu'na kadın eli
AB Komisyonu'nun yeni Başkanı Jose Manuel Barroso, üye ülkelerden...
O da kırkından sonra azdı, teneşir pakladı
Defalarca kalp krizi geçirmesine rağmen doktorunun uyarılarına kulak...
Şampiyon sahada
Şampiyon sahada
47. sezonun ilk sınavında son şampiyon F.Bahçe, Rize deplasmanında...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.