kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Hayal tarlalarından kokuyla arınma: Lavanta
Hayal tarlalarından kokuyla arınma: Lavanta

Her anlamda arınmayla ilgili bir bitki. Kokusuyla hafızayı ve hayali arındırıyor, rengiyle gözü ve bakışı. Yağı çok değerli, sinir sistemini huzur kaçırıcı hislerden arındırıyor, çayı spazmlardan mideyi. Girdiği ortamı tatlandırıyor, yumuşatıyor, gevşetiyor. Hayalden, hülyadan yana bir bitki, kokusuyla temizliği ve arınmayı baki kılıyor, hatırada hoş bir parfüm gözlerde rüya gibi bir renk dillerde lavanta....

Rengiyle ve kokusuyla hayal alemine dair bir bitki lavanta. Kurutulmuş haliyle kokusu ve en uzun süre etkili olan yegane rayihalı ot" diye bahsediliyor Sofra dergisinin bu ayki sayısında lavantadan ve bu mucize bitkinin fiziksel ve ruhsal halimize pek çok yararı anlatılıyor...

MARİFETİ ÇOK FAZLA
Şimdi neredeyse olmayan bir hayata dair son koku izi tertemiz çamaşırlar arasında saklı minik lavanta kesesi. Tril tiril giyinen özenli zarif insanların dünyasına dair. Genç kızların çeyiz sandıklarından geleceğe dair umutlarının işareti. Latince Lavandus yani 'yıkanmak' fiilinden alıyor adını. Tertemiz çamaşırlarla çekmecelerde, giyilmemiş mintanlarla sandıklarda buluşması tesadüfen değil yani. Marifeti çok lavantanın, insan hayatındaki yeri de çekmecelerde çamaşır bekçiliğinden çok daha çeşitli. Merkür gezegeninin çifte 'civa'lı burcu İkizler'in bitkisi Lavanta. Sinir sisteminin en vefalı dostu. Zihnini fazla kullanmaktan bedenini uykusuz, ruhunu bitap düşürmeye yatkın kişilerin panzehiri, yatma hazırlığında bir bardak lavanta çayı mesela. Karın çakrasının baş tacı bir bitki, bedenlerimizde bir çanak anten gibi dışarıda olan biten bütün titreşimi toplayıp, ani tepki veren bu bölgenin hezeyanlarından arındırılmanın en etkili yolu yine lavanta. Depresyona karşı etkili, sinir yatıştırıcı, gerginlik giderici, sakinleştirici, bedeni gevşetici. İç dengemizi bozan şiddet, hırs gibi davranışları bedenden savmak için banyo suyumuza birkaç damla yağını damlatmak yeterli, sağlık için yağı pek kıymetli. Birkaç damlasıyla şakaklarımızı ovmak, mesela gergin kasları rahatlatıyor. Kokusunun yaratacağı hülyalı hal de cabası. Bağırsaklar ve sindirim sistemi üzerinde de etkili. Antiseptik özelliği nedeniyle son dünya savaşında medikal malzemenin az olduğu koşullarda yapılan ameliyatlarda çok kullanılmış. Sinek kovmakta faydalı, birkaç damla yağı vücudunuza sürdüğünüzde yaz geceleri hücuma uğradığımız haşarata karşı doğal bir korunma sağlayabilirsiniz. Romatizmalı eklem yerlerinize sürdüğünüz takdirde ağrıyı dindirmekte etkili. İlaç ve madde bağımlıları için de öneriliyor.

Lavantalı şeker
Taze lavanta çiçeklerini avucunuzda ovalayıp eşit miktarda şekerle bir kavanoza doldurun, ağzını sıkıca kapatın. Kavanozu birkaç günde bir iyice sallayın. Bir ay sonra kavanozu açıp, lavanta çiçeklerini alıp saklayın. Kavanozda kalan şekeri dondurmada kullanın, çiçekleri pastaların kurabiyelerin üstüne koyun.

Lavanta suyu
3 çorba kaşığı lavanta çiçeği, bir buçuk su bardağı beyaz şarap sirkesi 1 su bardağı gül suyunu bir kavanoza koyun. Ağzını sıkıca kapayın, ışık almayacak bir yerde birkaç hafta ara sıra çalkalayarak bekletin. Kullanmadan önce süzün. Hayatınızda yeni olacak kutlamalar için, lavanta suyunuz hazır.

Migrene lavanta
Bedeni baştan ele geçirmeye yeminli migren ataklarını savuşturmak için bir küvet dolusu suya 15-20 damla lavanta yağı damlatarak yapılacak 20 dakikalık bir banyo öneriliyor. Sonrasında bilinen tedbir: Karanlık odada karantina. Migrenlilere bir lavanta yardımı daha: Eşit miktarda lavanta çiçeği ve biberiyeyi karıştırma suretiyle yapılacak bir çay. En az dört hafta her gün bir bardak bu çaydan içmek beyindeki kan dolaşımını rahatlatacak.
DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Kukla İbiş Almanya'da yok satıyor
 Rus ve İranlı kadınlar aynı havuzda buluştu
 Zor da gelse soru sorun!
 Aşkları kumar oldu
 Meram Bağları yeniden doğuyor
 Moda dünyası New York koleksiyonlarını konuşuyor
 Yaban ördekleri özgürlüğe uçtu
 Altınoluk'ta festivalde buluşalım
 Poşetler öldürüyor
 Tekno ile coştular
HAKAN & UTKU
Libido rüzgarı
Bu ülke nice diziler gördü, o dizilerin...
AYŞE TÜTER
Mutfakta Lezzet Güneşi
Kişniş tohumu, köri ve rezene...
Ünlülerden Arzu Balkan'a sakin ol' çağrısı geldi
Ünlülerden Arzu Balkan'a sakin ol' çağrısı geldi
Tamer Karadağlı'nın eşi Arzu Balkan'ı aldatması nedeniyle...
Görücü usulüyle tanıştık büyük bir aşkla evlendik
Görücü usulüyle tanıştık büyük bir aşkla evlendik
İstanbul sosyetesinin en güzel kadınlarından biri olan Nedret...
Hemofiliye yenilmedi oğlunu ayağa kaldırdı
Hemofiliye yenilmedi oğlunu ayağa kaldırdı
Hemofili taşıyıcısı, İzmirli Sema Güvercin'in hemofili hastası iki...
Gereğinden fazla vitamin almak zarar veriyor
Gereğinden fazla vitamin almak zarar veriyor
Araştırmalar, fazla alınan bazı vitaminlerin görme bozukluğu ve eklem...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.