kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
  » Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Euro 2004
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Protestodan kumsallara
Protestodan kumsallara
150 bin kişilik tepki zinciri

Protestodan kumsallara


Sayfanın muhtelif yerlerine serpiştirilmiş fotoğraflardan da anlayacağınız gibi sere serpelik konusunda oldukça verimkar İsrail kızları. Yani yazının en başında yazdığım el ele protesto zinciri oluşturma eylemine aşırı dindar gruplar kapalı etek ve peruktan oluşan tesettür kıyafetleriyle katılırken, sahil ve plaj kızları "yokini" diyebileceğimiz giysilerle her yerde arzı endam etmekte..

İsrail'de bu hafta hareketli başladı. Ülkede oldukça güçlü olan sağ görüşlüler büyük bir örgütlenme yaptı ve Gazze Şeridi'nden Ağlama Duvarı'na kadar el ele tutuşarak 30 kilometrelik bir zincir oluşturdu... Amaç Gazze'deki yerleşim birimlerinin boşaltılmasını protesto etmekti. Bu medyatik gösteriye yaklaşık 130 bin kişinin katıldığı söylendi ama biraz üfürme gibi geldi rakam bana. Bu eylem en başta Saron'un tek taraflı ayrılma planına ve Gazze Şeridi'ndeki Yahudi yerleşim birimlerinin boşaltılmasına karşı organize edildi. "Böyle ayrılık olmaz böyle yalnız kalınmaz" şarkısına rahmet okutacak sloganlar atıldı Şaron Planı aleyhine.

PERUKLU DİNDARLAR
Katılımcıların çoğu aşırı dindarlar. Kadınlar tesettür eteğiyle ve saçları görünmesin diye peruklar takarak katıldı eyleme. Yani Filistin'de Arafat nasıl "karşı çıkılan kişi" haline geliyorsa aynı akıbet Şaron'u da bekliyor gibi... Bu "zincir"e Milletvekili Shiransky ileİsrail Parlamentosu Başkanı Rubi Rivlin'in de iştirak ettiğini söylersem Başbakan Saron'un eski parlak günlerini arayacağına siz de hükmedersiniz değil mi?

CANNES SAHİLİ GİBİ
Sizi çok fazla siyasetin, gösterinin, içine çekmeyip şöyle plajlara doğru götüreyim mi? 10 yıldır gitmediğim İsrail'in özellikle sahillerinde büyük gelişme gördüm. Devasa otellere yenileri eklenmiş, kumsallara konuşlanan gazinolar, barlar hele de geceleri Cannes, Nice sahil şeridine benzer hale gelmiş. Türk Birliği yöneticilerinden Bay Momo ve arkadaşları oraları gezerken çekirdeksiz karpuz yiyip şaşırdığımı görünce; "Bu da bir şey mi? Buzdolabına güzelce istif edilsin diye küp şeklinde karpuz yaptı bizimkiler" diyor...

REİNA AÇSAK YA!..
Gece hayatının biraz da Televole yaşamlarına endeksli olduğunu gözlüyorum. Laila, Reina tarzı eğlenceleri Türk televizyonlarından kopya çeken İsrail gençleri ve müteşebbisleri benzer mekânlar yapmaya çalışıp "eh işte" diyebileceğimiz kadar da başarılı olmuşlar. En ünlü bar olan Escobar'da çekim yapıp altına yerli mekân adı yazsak kimse farkı fark etmez. Giyim kuşamdan (doğrusu neredeyse giyinmeme kuşanmama olacaktı) saç şekilleri ve makyajlara kadar aynısının tıpkısı. Mehmet Koçarslan'la konuşup oraya bir Reina açması konusunda iknaya çalışacağım. Türkiye'den İsrail'e göç eden Yahudiler'in durumu biraz hüzünlü. Açıkça itiraf ediyor ve diyorlar ki; "Biz Türkiye'de Yahudi diye tanımlanırdık burada da Türk olarak tanımlanıyoruz. Bir türlü alışamıyoruz İsrail'in yerlisine. Onlar birlikte okumuş, birlikte askere gitmiş, birlikte anı biriktirmişler. Bir yer geliyor kopuyor muhabbet. Biz kendi aramızda hep Türkçe konuşuyor, hâlâ Sezen Aksu, Tarkan, İbo dinliyoruz. Televizyonlarımızın ilk kanalları hep Türkiye kanalları. Tuttuğumuz takımlar da ya Fener ya Cimbom ya Kartal. Buradayız ama hâlâ memleketi yaşıyor, özlüyoruz..." diyorlar... Kutsal topraklardan bu defalık da bu kadar sevgili okurlar. Umarım bundan böyle de oradan gelen haberler üzücü yakıcı sarsıcı olmaz. Barış ve aydınlık oralara da uğrayıp hükümran olur. Sevgilerimle...
DİĞER DÜNYA HABERLERİ
 Demokrat zirvesine "hayat kadını" akını
 Clinton'ın sırrı miami diyeti
 "Yasak Aşk" sahte çıktı
 Saddam hapishanede bahçıvan oldu
 Irak İçişleri Bakan Yardımcısı öldürüldü
 İranlı gazetecilerden elleri bağlı protesto
 Atinalı Müslümanlar göz hapsine alınmış
 TRT ekibi Yunanistan'da gözaltına alındı
 Türkmenbaşı kendini "kurtarıcı" ilan etti!
 Çapkınlık erkeğin ömrünü kısaltıyor
 Güvercinle sakinleşiyor
 Hey Başbakan sakın kaçma!
 İtiraz eden teknik direktörü öldürdü
Fener bu kez 12'den vurdu
Fener bu kez 12'den vurdu
İşte sambacı için bazı görüşler: F.Bahçe için şans, rakipler için...
Sıra taraftarda
Sıra taraftarda
G.Saray'ın mabedi Ali Sami Yen, 4 Ağustos'ta Suat Kaya'nın...
Van'da devletin olmadığı 1 saat
Van'da devletin olmadığı 1 saat
Eski milletvekili Bayram adamlarıyla Van polis merkezini basınca,...
Anadolu'nun başarısı
Özel Okullar Sınavı'nda ilk 10 dereceyi 18 öğrenci paylaştı. Birinci...
Normal tren desek kimse binmezdi
TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman "Bizim hızlı trenimiz yok, bu...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.