kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
  » Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Euro 2004
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Hızlandırılmış temizlik!
Hızlandırılmış temizlik!
Bu şekilde kaza nedeni bulunamaz

'Yıldırım' temizlik

'Hızlandırılmış katliam' yeri savcı delil tespiti bile yapamadan apar topar temizlendi, geriye 'tanıdık suçlular' kaldı: İki makinist, bir şef

Pamukova'da 36 kişinin ölümüne yol açan hızlı trenin enkazı, faciadan birkaç saat sonra, gece yarısı TCDD ekipleri tarafından kaldırıldı. Parçalanan ve kazanın nedenini aydınlatacak olan 150 metrelik ray savcının olay tespit tutanağını bile beklemeden yenisiyle değiştirildi.

Savcılık 15 saat sonra durdurdu
Cumhuriyet Savcılığı olaya ancak dün sabah saatlerinde müdahale edebildi ve saat 11.00 itibariyle enkaz kaldırma çalışmalarını durdurdu. Bilim adamları ve ceza hukukçuları "TCDD'nin bu telaşı delilleri karartma çabasıdır" yorumu yaptı.

'Kaza hızdan değil bozuk raydan'
Faciaya yol açan trenin iki makinisti Fikret Karabulut ve Recep Sönmez'le şef Köksal Coşkun olayla ilgili olarak gözaltına alındı. Üçünün de hız sınırının aşılmadığını, kazaya rayların bozukluğunun yol açtığını söyledikleri öğrenildi.


***

Hızlandırılmış temizlik!

Altyapı eksikliği, trenin haddinden fazla hızlı olması gibi sebepler ‘hızlandırılmış katliam’a sebep oldu. Ancak olay yerinin temizliği, trenin kendisinden bile hızlı olunca ortada ne delil kaldı ne de teknik hatayı ortaya çıkarabilecek bir ipucu....

1- TCDD ekipleri, gecenin kör karanlığından günün ilk ışıklarına kadar vagonları kaldırdılar, travesterleri değiştirdiler.

2- Hasar gören rayların 150 metrelik bölümü, basın mensuplarının görüntü almasına fırsat verilmeden yenilendi.

3- Kazanın oluş nedenini açıklığa kavuşturacak olan deliller bir bir yok olurken, öğle saatlerinde savcılık, çalışmaları durdurdu.

Hızlandırılmış tren kazasının hemen ardından deliller de 'yıldırım hızıyla' yapılan temizlikle yok oldu. 37 kişinin ölümü 81 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan kazanın ardından deliller toplanmadan, vagonlar çekildi, raylar yenilendi. Hukukçular ve bilim adamları yapılanı 'akıl dışı' diye nitelendirdiler. Kazadan bir süre sonra olay yerine gelen TCDD'nin yol kontrol mühendisleri, gece karanlığında incelemeler yaptılar. Ancak bunların dışında olay yerine herhangi bir bilirkişi gelmedi. Buna rağmen kaza yerine gelen yol bakım ekipleri, gece saat 04.00'dan itibaren rayların üzerinde yan yatan vagonları kaldırarak, tren yolunun kenarına çektiler. Ardından da kazanın nedeninin belirlenmesini sağlayacak olan kopan parçaları tek tek topladılar. Çok kısa sürede bu işlemi yapan ekipler, zaman kaybetmeden traversleri de değiştirtirdiler. Rayların hasar gören 150 metrelik bölümü, olay yerinde bulunan basın mensuplarının görüntü alınmasına fırsat verilmeden yenilendi. Böylelikle kazayı aydınlatacak deliller bir bir yok olurken Pamukova Cumhuriyet Başsavcılığı saat 11.00 sıralarında, çalışmaları durdurdu. Kazanın hemen ardından vagonların kaldırılarak, rayların yapımına başlanması, hukukçuları ve bilimadamlarını kızdırdı. Olayla ilgili görülecek dava sürecinde teknik inceleme ve bilirkişi çalışmasının yapılabilmesi için olay yerindeki delillere ihtiyaç duyulacağını kaydeden hukukçular, bu şekilde kaza nedeninin anlaşılmasının imkansızlaştırıldığını söylediler.

'DELİLLERE İHTİYAÇ DUYULACAK'
Delillerin savcılık tarafından toplanması gerektiğini anlatan Ceza Hukuku öğretim üyesi Adem Sözüer, "Savcılık delilleri toplamadan o vagonların kaldırılması ve demiryolu raylarının değiştirilmesi mümkün değildir. Eğer deliller kasten yok edilmişse bunun cezası ayrıdır" diye konuştu. 36 kişinin hayatını kaybettiği bir kazada daha ciddi çalışması gerektiğini anlatan Avukat Mustafa Gönüllü de "Soruşturma sırasında delillerin karartılması suç unsurudur. Savcılık bilgisi olmadan olay yerinde bir çalışma yapılamaz. Çünkü bu ilerde hukuki yanlışlıklara neden olabilir. Bu nedenle soruşturmayı yürüten savcının onayı gerekir. Ortada onlarca insanın hayatına mal olmuş ciddi bir kaza var. Dolayısıyla bu olayın çok ciddi bir şekilde incelenmesi gerekirdi" şeklinde konuştu.

Pervin METİN-Ali ÖZLÜER-Bekir BATU (MERKEZ)

DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 'Bu trene izin vermedik'
 'Kesinlikle hız yapmadık raylar çok kötü haldeydi'
 Makinistler: 130 km'den bir anda 80'e düşemeyiz
 Rötar yapan makinistin yevmiyesi kesiliyor
 Makinistin ilk hızlı seferiydi
 Gece temizlenen yerde gündüz delil aradılar
 Mağdurlar dava açabilecek
 Biletlerini geri veriyorlar
 Dalgalar beş genç kızı yuttu
 Bu kez taksici gaspçıyı öldürdü
 Denizde 'sara'ya tutuldu
 Alkolle gelen facia: 2 kişi öldü, 1 yaralı
 'Topal' son işinde yakayı ele verdi
 Extacy operasyonu
 Çağın hastalığı: Uykusuzluk
 Turistik otelde patlama: 21 yaralı
REHA MUHTAR
"İpuçlarını kim yok etti?.."
Hızlı treni...
ERDAL ŞAFAK
Abdülhamit'in torunundan Lozan'a
Bugün 81'inci...
MANSUR FORUTAN
Hip'n Coke
Tamam, Mansur Forutan'ın sevdiği gruplardan...
MEHMET BARLAS
"Hızlı tren şovu"nun aktörleri istifa...
Millet sağolsun
Millet sağolsun
Onursal Başkan Melih Gökçek'in sözleri Türk futbolunun gittiği...
Yelkenler fora
Yelkenler fora
SABAH Deniz Kuvvetleri Kupası, dün İstanbul'da muhteşem bir startla...
Erdoğan 'istifa' lafına bile kızdı
Erdoğan, "İstifa edebilirim" diyen Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ı...
Bakan Yıldırım: Makinist suçlu
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Pamukova Kültür Merkezi'nde...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.