kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
  » Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Euro 2004
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
'Bu trene izin vermedik'
'Bu trene izin vermedik'
İkisi De Milletvekili Oldu
'Savcılığın harekete geçmesi gerekiyor'
'Rayların sistemi hızlı trene uygun değil'
Projeye onay veren hocalar AKP'li çıktı
Eski Bakan Vural: Kazayı davet ettiler

Müdür Bey'in hız hevesi yeni

TCDD'yi "Bu trenleri durdurun" diye uyaran Prof. Aydın Erel, genel müdür Karaman'ın "hızlı tren"i Aralık 2003'te yaptığı Avrupa gezisinde beğenmesi üzerine aceleyle devreye soktuğunu anlattı.


***

'Bu trene izin vermedik'

Hızlı tren seferlerinin durdurulması için defalarca girişimde bulunan Prof. Dr. Aydın Erel dün basın toplantısı düzenleyerek "Bu olay kaza sayılmaz çünkü ben daha önce uyarmıştım" dedi. Erdoğan'ın "Birilerine sorduk" sözüne Erel'den "bu trene hiçbir profesör izin vermedi" yanıtı geldi.

Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Ulaştırma Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aydın Erel düzenlediği basın toplantısında Sakarya'daki tren kazasının ihmalden kaynaklandığını yineledi. Sakarya'daki tren kazasının yol-taşıt ve işletme kusurlarından ötürü meydana gelmiş olabileceğini söyleyen, Prof. Erel, İstanbul'da düzenlediği basın toplantısında, hızlandırılmış trene TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman'ın geçtiğimiz aralık ayında İngiltere ziyaretinde bindiği trenden etkilenerek karar verdiğini de sözlerine ekledi. Prof. Erel bu projeye karar verildikten sonra TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman ve diğer yetkililerle yaptıkları görüşmeleri anlattı. Prof. Erel, kazanın oluş nedenine ilişkin bilgiler verirken şunları kaydetti: ''Bu kazanın türü 'derayman', yani trenin raydan çıkarak devrilmesidir. Derayman olayının değişik nedenleri olabilir. Yalnızca tesisatın yetersiz olması, yalnızca yolun yetersiz olması, taşıt ve yolun birlikte yetersiz olması kaza nedeni olabilir. Hızdan da olabilir ama yalnızca yüksek hız bazı durumlarda treni raydan çıkarabilir, bazen de çıkarmaz. Ayrıca o taşıtı kullanan makinistlerin hızlanma ve yavaşlama biçimlerinden de olabilir. Bu kazada dikkat edilirse ilk önce lokomotif geçmiş, ardından vagon devrilmiş. Lokomotif geçerken bir şey olmaz.''

BAKIM YETERİNCE YAPILMIYOR
"Yol ve taşıt bozuksa, hız da varsa kaza olabilir'' diyen Prof.Erel, şöyle devam etti: "Kaza, yol-taşıt ve işletme kusurlarından ötürü olabilir. Benim beklentim, dün akşam TCDD yetkililerinin beni olay yerine götürmesiydi. Şu ana kadar beni arayan olmadı. Resmi davet almadan olay yerine gitmeyeceğim. Zaten olay yerindeki hasarlı taşıtlar kaldırılmış, raylar yenilenmiş. Duydum ama görmedim. Taşıt ile yol, evli bir çift gibidir. Yol ve taşıtın birbirine çok iyi uyumlu olması gerekir. Evli çiftler iyi uyuşmazlarsa tartışma çıkar, sonra birisi diğerini evden atar. İşte bizim yolumuz da taşıtımızı yoldan atmıştır.'' Erel, bu tür kazalarda taşıtın kendisi, gövdesi, süspansiyon sistemleri, dingil düzeni ve yolun alt ve üstyapısının önemli olduğunu ifade ederek, Türkiye'de yol bakımının yeterince yapılmadığını, demiryollarında kullanılan malzemelerin de kalitesiz olduğunu ileri sürdü. TCDD Genel Müdürünün atılım kararından mutlu olduğunu ve kendisini sevindirdiğini de belirten Erel, "Gerekli hazırlıklar yapılmadan hızlandırılmış tren seferleri başlatılmamalıydı'' dedi.

BİZ ONAY VERMEDİK
Prof. Erel, ''Başbakan Erdoğan dün yaptığı açıklamada 'Birilerine sorduk' dedi. 'Bu projeye kim onay verdi' şeklindeki soru üzerine Erel, ''Hiç kimseye sorulmadı. Bu konuda tek uyarıyı ben yaptım. Hiçbir profesör iyidir diye bir rapor vermedi'' dedi. Prof. Erel, viraj (kulp) ve eğim olayının kazaya etkisinin sorulması üzerine de kulpların dar olması durumunda trenlerin yüksek hız yapamayacağını söyledi. İstanbul-Ankara hattındaki kulpların en küçüğünün 300 metre civarında olduğunu ve burada trenlerin en fazla 60 kilometre hız yapabileceğine işaret eden Erel, ''Dünkü olay bir kulpta meydana gelmiş. Yarı çapını bilmiyorum. 136 kilometre hızla gidilirse, bu tür kulpta tren raydan çıkar'' diye konuştu. İki ray arasındaki mesafelerin iyi kontrol edilmesini, amortisör ve süspansiyon sistemlerinin kaliteli hale getirilmesini de isteyen Erel, ''TCDD'nin personeli olan arkadaşlara saygı duyuyorum. Yıllarca düşük hızlarda çalıştılar. Deneyimleri yoktu. Yüksek hızın ne götürüp getireceği konusunda bilgi almaları gerekiyordu. Çoğu benim arkadaşım. Ek bilgiye gereksinimleri vardı. 'Hızı artırın' denilmiş ve bir şeyler yapılmamış'' şeklinde konuştu.

HABER MERKEZİ

DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 Hızlandırılmış temizlik!
 'Kesinlikle hız yapmadık raylar çok kötü haldeydi'
 Makinistler: 130 km'den bir anda 80'e düşemeyiz
 Rötar yapan makinistin yevmiyesi kesiliyor
 Makinistin ilk hızlı seferiydi
 Gece temizlenen yerde gündüz delil aradılar
 Mağdurlar dava açabilecek
 Biletlerini geri veriyorlar
 Dalgalar beş genç kızı yuttu
 Bu kez taksici gaspçıyı öldürdü
 Denizde 'sara'ya tutuldu
 Alkolle gelen facia: 2 kişi öldü, 1 yaralı
 'Topal' son işinde yakayı ele verdi
 Extacy operasyonu
 Çağın hastalığı: Uykusuzluk
 Turistik otelde patlama: 21 yaralı
REHA MUHTAR
"İpuçlarını kim yok etti?.."
Hızlı treni...
ERDAL ŞAFAK
Abdülhamit'in torunundan Lozan'a
Bugün 81'inci...
MANSUR FORUTAN
Hip'n Coke
Tamam, Mansur Forutan'ın sevdiği gruplardan...
MEHMET BARLAS
"Hızlı tren şovu"nun aktörleri istifa...
Millet sağolsun
Millet sağolsun
Onursal Başkan Melih Gökçek'in sözleri Türk futbolunun gittiği...
Yelkenler fora
Yelkenler fora
SABAH Deniz Kuvvetleri Kupası, dün İstanbul'da muhteşem bir startla...
Erdoğan 'istifa' lafına bile kızdı
Erdoğan, "İstifa edebilirim" diyen Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ı...
Bakan Yıldırım: Makinist suçlu
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Pamukova Kültür Merkezi'nde...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.