kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Euro 2004
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Darfur ordusuna bak 'hizaya geeel!..'
Darfur ordusuna bak 'hizaya geeel!..'
Sudan'ın modern penceresi

Darfur ordusuna bak 'hizaya geeel!..'


İsyancılarla savaşmak için 'ordumuza yardım edin' diyerek batıdan para koparan yöneticiler; askere üniforma bile yaptırmayıp paraları hanlarda saraylarda yiyorlar. Açlıktan sefillikten kendini zor taşıyan Darfur gençlerini karateci diye salmışlar ortaya, gösteri yaptırıyorlar. Kata çizerken yanlışlıkla birbirini ya da kendi bi yerlerini çiziyorlar.

"Oğlum tak şu kabalağı da başına güneş geçmesin..." Şimdinin görkemli Şükrü Saracoğlu Stadı. O zamanki adıyla Fenerbahçe Stadı yani. Yaşım 10-11 civarı. 19 Mayıs törenlerini izliyoruz. Kapalı tribün filan hak getire. Güneş kafaya vuruyor ve saha içinde dizili öğrenci gençler patır patır bayılıp düşüyor. Çocuk kafamla öldüler sanıp korkuyorum. Aile içinde adı telaşa müdiresine çıkan Şadiye Halam bana işin doğrusunu söyleyeceğine gaz veriyor korkularıma. "Tak kabalağı, valla sen de ölürsün yoksa!" O zamanların menşur Harman Gazetesi'ni kıvırıp bükmüş, kasket gibi yapmıştı ve kabalak dediği buydu işte.

KOLTUKLAR NEREDE?
Darfur'da, 52 derece sıcağın altında, zafer günü için toplanmış muhterem zevat, bölge ahalisi ve isyancılara karşı eğitilen muhteşem ordu... O çocuk zamanından beri hiç bu kadar sıcak stadyum görmedim ben! Stadyum dediysem işi yarıda bırakıp kaçan müteahhit eseri gibi bir yer. Yanlış yapan hakeme kızıp yakacak sökecek tek koltuk olmadığı gibi, beton kalıplarla imarlanmış oturma yerleri arasında tuzak çatlaklar aha da böle böle kocuman!.. Tek bir Sudan askerinin fotoğrafını çekmenin 50 kırbaç cezası varmış. Hele de yabancıysan; o kırbacı alıp, adamın... Neyse, bana göre hava hoş. Arkamda kapı gibi Darfur Valisi var ve kimse hınk edemiyor fotoğraf çekmeme. Yıkayıp, yağlayıp parlattıkları ordunun tüm birimlerinden özenle seçilmiş mangalar orada. Gelin anlatayım bu muhteşem orduyu... Tokyo terlikle operasyon tatbikatı tatbikatı yapılıyor desem "uçmaaa!" diye bir ses yükselir sizden eminim. Peki ya arkada generaller duruyorken çişi gelen askerlerin, az ötedeki duvar dibine teşaşür ettiğini söylesem ne dersiniz? He he heee! Bitmedi...

G3'LER VAR ELLERİNDE...
Özel harekatçıları çok daha kıyak! İtfaiye üniformasına benzer bir giysi üzerine bol yapraklı yeşil bitkilerden kesilmiş dalları bağlamışlar. Böylelikle kamufle olup isyancı gerilla birliklerine dalıp duman edeceklermiş. Tüfekleri de ortaya karışık yapılmış gibi. Hem keleşkoflar hem de NATO standartlarına uygun G3'ler var ellerinde. Bildiğimiz piyade tüfeği yanim. Açlıktan sefillikten kendini zor taşıyan Darfur gençlerini karateci diye salmışlar ortaya, gösteri yaptırıyorlar. Kata çizerken yanlışlıkla birbirini ya da kendi bi yerlerini çiziyor bu kardeşler. Kuru sıkı sanılan fişeklerden biri meğer sahici çıkınca büyük bir şans eseri sadece serçe parmağını sıyırıyor bir bando trompetçisinin. Azıcık kanıyor, gelip kül basıyorlar.

DİN VE ASKERLİK İÇ İÇE!.
Derken kaz adımlarıyla yürüyüş başlıyor. Valiyi selamlayıp geçip marifetlere devam edecekler. Amanın o ne? 14-15 yaşlarında tüyü terlememiş çocuklar var. Tüfekler boylarına erişiyor neredeyse. Pantolonlar yırtık pırtık, üst taraflar zaten eprik, öylece gelip geçiyorlar. Ne doğru dürüst selam verebilen var; ne adam gibi 'rahat- hazrol' yapabilen. Her iki emrin ve emir tekrarının içinde bolca Allah, Kur'an lafları geçiyor. Bir ara tüm stadyuma yayılan sesleri dinleyip Darfur müftüsü geldi de askeri dualarla kutsuyor sanıyorum. Meğerse o dualar, tekbirler kurmay başkanlarının ağzından dökülüyormuş. "Ne olursa olsun silah altındaki askerlerden oluşan orduya böyle laf edilmez!" diyorsunuzdur belki. Hem de öyle bir edilir ki... Çünkü sözüm o gencecik yerli çocuklara değil; "Para verin isyancıları ham yapalım. Katliamları durduralım" diyerek, Batı'dan aparttıkları dolarları deve ve hamut kadrosuyla götüren yöneticilere benim sözüm. Bu asker gençlerin kıçına doğru dürüst bir pantolon bile yaptırmıyor, onları tabur tabur canavarların ağzına atıyor ve isyancılara bire kadar kırdırıyorlar. Ama hanlarda saraylarda keyif çatıyor hazretler. Tüh size bee!..
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Bulgar müsteşar gizli servis elemanı cıktı
 'Ebedi gençler' jenerasyonu...
 Marlon Brando'nun gizli telefon kayıtları nerede?
 Romanya Başbakanı Kapalıçarşıyı gezdi
 Gazeteci Teoman Orberk vefat etti
 Bayram olayını 2 müfettiş araştırıyor
 Boğaz'da yüksek yalı duvarlarına son
 Eski Kırkpınar ağası ile oda başkanına gözaltı
MEHMET TEZKAN
Eğitimde ezber dönemi kapanıyor
Milli Eğitim Bakanı...
EMRE AKÖZ
Sarıgül'ün yol haritası
CHP'li yöneticiler Mustafa...
UMUR TALU
Uzun ve zinde yaşamın cenazeleri
Herkese uzun ömür...
"Ara düzeltme" zirvesi kriz oldu
İsrail Başbakan Yardımcısı bugün Ankara'ya geliyor. Ancak önce...
Irak Başbakanı Allavi Türkiye'ye geliyor
Amerikan New York Times gazetesi, geçici Irak Başbakanı Iyad...
Al Rüştü'yü ver Mondi'yi
Al Rüştü'yü ver Mondi'yi
İspanyollar’dan süre isteyen sarı-kırmızılı kulüp, Kolombiyalı...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.