kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
  » Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Euro 2004
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Yasadışı, yıkın!
Yasadışı, yıkın!

Uluslararası Adalet Divanı, İsrail'in Filistin'de yaptığı "güvenlik duvarının" meşru olmadığını açıkladı. BM'yi "bu duruma son vermeye" çağırdı.

Hollanda'nın Lahey kentinde bulunan Uluslararası Adalet Divanı, aylardır beklenen ve "diplomatik kriz çıkacağı" yorumlarına neden olan kararını dün açıkladı: İsrail'in inşa ettiği "güvenlik duvarı" yasalara aykırı... Mahkeme, karar gerekçesinde binlerce Filistinli'nin hayatını güçleştirdiğini belirttiği duvarın yıkılması gerektiğini de belirtti. 15 hakimden oluşan Adalet Divanı, kararı açıklamaya TSİ 15.00'te başladı. İki saatten uzun süren açıklamada İsrail'in vatandaşlarını koruma hakkı ve sorumluluğu olduğu kabul edilirken, bunun uluslararası yasalar çerçevesinde yapılması gerektiği vurgulandı. Ancak mahkemenin bu kararı, yaptırım gücü taşımıyor. Tavsiye kararı niteliğindeki sonucu İsrail'in "tanımaması" bekleniyor.

BM SINIRINA UYMUYOR
İsrail, Filistinli intihar eylemcilerini uzak tutmak için tek çözüm ve kaçınılmaz olduğunu savunduğu duvarın yapımına 2002'de başladı. BM tarafından tanınan resmi sınırın Filistin tarafında yapılan kaçak Musevi yerleşim birimlerinin etrafına "güvenlik duvarı" örme kararı aldı. Hükümet, bunu Musevi yerleşkeleri Filistin bölgesinden ayırarak güvenliklerini sağlamak amacıyla yaptığını açıkladı. Ancak Filistin yönetimi, duvarın 1967 savaşıyla kazandıkları topraklar üzerine yapıldığını ve kendilerinden toprak alma amacı taşıdığını söyledi.

YAPTIRIM GELEBİLİR
Dün Lahey'den çıkan kararda İsrail'in yıkılan, el konulan ya da zarar gören Filistin toprakları ya da evlerinin sahiplerine tazminat ödemesi gerektiği de belirtildi. "Duvarın güzergahı uluslararası yasalara aykırıdır. Mahkeme, duvarın İsrail'in çıkarlarını korumanın tek yolu olduğuna ikna olmamıştır" denilen kararda BM Güvenlik Konseyi ve Genel Kurulu'nun "yasadışı bu durum ve sonuçlarına son vermek için" harekete geçmesi gerektiğinin altını çizildi. İsrail yönetimi, kendilerine yönelik yaptırım başlayabileceği anlamına gelen bu karar karşısında ABD'ye "güveniyor". Çünkü ABD, Güvenlik Konseyi'nin daimi 5 üyesinden biri olarak veto hakkına sahip ve bu hakkını İsrail lehine sık sık kullanıyor.

"BU, TARİHİ BİR KARAR"
İsrail Adalet Bakanı Yusuf Lapid, "İsrail'e karşı iyi niyetli olmayan AB'nin yargıçlarından kurulu Lahey'deki panelin değil, kendi yüksek mahkememizin kararıyla hareket edeceğiz" dedi. İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jonathan Peled ise "Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanı'nın İsrail ve Filistinliler arasındaki tartışmalarla ilgili karar verme yetkisi yoktur" dedi. Filistin tarafı sonucu memnuniyetle karşıladı. Başbakan Ahmed Kurey, "Mahkeme bugün (dün) açıkça bu ırkçı duvarın yasadışı olduğu ve İsrail'in yapımını durdurması gerektiği kararı verdi. Bu tarihi bir gün ve tarihi bir karar" dedi.

ABD'Lİ YARGIÇ İTİRAZ ETTİ
Ortadoğu barış sürecinde arabulucu 4'lüden biri olan Amerika da kararla ilgili açıklamada bulundu. Beyaz Saray Sözcüsü Scott McClellan, "Siyasi bir sorunu çözmek için bunun uygun bir zemin olduğuna inanmıyoruz. Bu, işler halde olan sürç içerisinde, özellikle de yol haritası kapsamında çözülmeli" dedi. Barış sürecini kilitleyebileceği belirtilen duvar davası, Uluslararası Adalet Divanı'nın 58 yıllık tarihinde en yakından takip edileni oldu. Mahkemenin 5'i AB ülkelerinden olan 15 yargıcından sadece Amerikalı Thomas Buergenthal karara karşı çıktı. Geçtiğimiz hafta İsrail yüksek mahkemesi de Filistin halkını zor durumda bırakmayacak şekilde duvarın güzergahının yeniden belirlenmesi kararı almıştı.
DİĞER DÜNYA HABERLERİ
 Ebu Garib'tekiler Vanlı ve Şırnaklı
 Irak'ta 1000'inci ABD askeri öldü
 ABD'den KKTC'ye 30 milyon $
 "Türbanlı öğrenciyi atarız"
 "CIA, Irak istihbaratını abarttı"
 Dakikası bir milyona şekerleme
 O bir 'kişi' mi?
 Sırtına şişe çektirdi
 Angelina da dövdürdü
Ve Carew imzaladı
Ve Carew imzaladı
Siyah-beyazlı takım ile Norveçli futbolcu arasında günlerdir süren...
İşime bakarım
İşime bakarım
F.Bahçe'de yeni bir kaleciye ihtiyaç varsa, alınması gerektiğini...
'Van skandalı'nda Köstebek avı
'Van skandalı'nda Köstebek avı
Eski milletvekili Mustafa Bayram'ın oğlu Hamit Bayram'ı polisin...
CHP'de bir fire daha verildi
CHP'de bir fire daha verildi
Adana Milletvekili Atilla Başoğlu CHP'den "geleceğe dair vizyonu"...
Kararsız Başkan Topbaş
Kararsız Başkan Topbaş
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş'ın, 43 atamadan 24'ünü...
'Truvalı Helen' düğüne geldi
'Truvalı Helen' düğüne geldi
Londra'da yaşayan Cem Habib ve eski manken olan eşi Caroline...
İstersen dağlar yerinden oynar
Mustafa Sandal'ın Volkswagen'in reklamları yaptığı şarkı mesajlarla...
İkisini de infaz ettiler
Pamukkale'de açık araziye terk edilmiş bir otomobilin içinde ölü...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.