kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Euro 2004
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kulaktan kulağa yayılan efsaneler mutsuzları tapınaklara çekiyor
Kulaktan kulağa yayılan efsaneler mutsuzları tapınaklara çekiyor
Para isteyenler Sünbül Efendi'de cüzdan açıyor
"İp bağlamak gibi yanlışlara düşülmemeli "
Derste başarı için Edirne'de Koyunbaba Türbesi

Kulaktan kulağa yayılan efsaneler mutsuzları tapınaklara çekiyor

Oğluna iş arayanlar, evlenemeyen kızlar, sinir hastaları, baş ağrısı çekenler, sınavlarda başarılı olmak isteyenler... Gündelik hayatta sorunlarına çözüm bulamayanlar, türbelere koşarak umut bağlıyor. Kulaktan kulağa yayılan efsaneler ve kerametler, insanları bu türbelere çekiyor.

Tapınaklara ziyarette bulunanların bir bölümü türbede yatan ermiş kişinin ruhu için dua ederken, bir bölümü de tamamen özel istekleri doğrultusunda el açıyor. Kimi eş bulmak, kimi kocasının çapkınlığını önlemek, kimi de çocuk sahibi olmak için dua ediyor. Ancak, bu amaçlarla yapılan ziyaretler genellikle gizli tutuluyor.

BAŞ AĞRISI İÇİN BALIKESİR'DEKİ TÖM DEDE TÜRBESİ ZİYARET EDİLİYOR
Ülkemizin her köşesinde olduğu gibi Balıkesir ve çevresinde de çok sayıda ziyaret yeri var. Balıkesir'de çocukların okuması için Başçeşme Türbesi'ne, çocuk hastalıkları için ise, Üçpınaroğlu Türbesi'ne gidiliyor. Her yörede olduğu gibi Balıkesir'de de yürüyemeyen çocukların götürüldüğü bir türbe var. Ayak Dedesi Türbesi yürümekte geç kalan çocukların bir an önce yürümesi için ziyaret ediliyor. Kısmet açmak isteyen genç kızlar ve erkekler, Balıkesir ve çevresindeki Karesi Dede, Kız Dedesi, Gelin Dede, Hıdırlık Dede, Murad "Seyitgazi" ve "Dilek" Tepesi gibi türbelere gidiyorlar. Balıkesir ve çevresinde baş ağrısı için Töm Dede, kan çıbanı tedavisi için İlyas Dede yatırları ziyaret ediliyor. Ev, otomobil ve iş sahibi olmak için de Karesi Dede, Çırpılı Dede, Hıdırlık Dede, Seyitgazi "Dilek, Murad Tepesi"ne gidilerek dua ediliyor.

GÖZ AĞRISI VE ÇIBAN İÇİN ÇORUM'DA ABDÜLCABBAR DEDE
Çorum merkezine yakın olan Abdülcabbar Dede Türbesi, en çok bahar ve yaz mevsimlerinde pek çok şehirden gelen insanlar tarafından ziyaret ediliyor. Yılancık, göz ağrısı ve diğer çıbanlar için türbeye süt götürülüyor. Türbede bulunan çanaklara dökülen süt kuşluk vakti sürüldüğünde, yaralara iyi geldiğine, şifa bulunulduğuna inanılıyor.

BURUN KANAMASI OLAN ÇİTLEMBİK DEDE TÜRBESİ'NE UMUT BAĞLIYOR
Çorum'un Çöplü Mahallesi'nde bulunan türbenin asıl ismi Baba Tahir Türbesi olmasına rağmen, Çitlembik Dede diye de anılıyor. Genelde, küçük çocukların ağızlarında çıkan yaralar için veya burun kanaması şikâyeti olanlar tarafından ziyaret ediliyor. Kabir toprağından yaralı yerlere sürüldüğünde, şifa olduğuna inanılıyor. Aynı mahallede bulunan İsa Halife Türbesi de, el ve vücutta çıkan siyah yaralar için ziyaret ediliyor.

SIRT AĞRISI İÇİN HAMZA BABA DERGAHI'NA GİDİYORLAR
İzmir Kemalpaşa'da bulunan bu dergahın kurucusu Hacı Bektaş-ı Veli müritlerinden Hamza Baba. Türbesi II.Murat (1421-1451) tarafından Rum bir mimara inşa ettirilmiş. İnançları gereği insanlar; Hamza Baba'nın sandukasının etrafında dilek tutarak, yedi kez dolanıp, tavaf ediyorlar. Türbenin içinde sandukanın başında oturan "Ana Bacı"; çocuğu olmayan kadınların beline dikiş ipliğinden bağlıyor. Kadın hamile kalıncaya dek ipi belinden çözmüyor. Hamilelikten sonra ipi çıkarıyor. Sandukanın içine genç kızlar yemenilerin içine para koyarak sarkıtıyorlar. Yemeninin içinden eğer para alınırsa, dileklerinin yerine geleceğine inanıyorlar. Türbenin dışında tekkeşinlere ait küçük çocuk mezarlarının arasında bulunan iki küpten birinde toprak, diğerinde yağ bulunuyor. İnanışa göre; ağrıyan yerlere bu yağdan sürüldüğü takdirde, ağrılar sızılar gidiyor ve iyileşiliyor. Tüm şehitlerin, şühedaların serdarı olarak kabul edilen Hamza Baba Türbesi'ndeki Sürtübeç Kayası'na (Hamza Baba'nın sırtını dayadığı kaya kütlesi) sırt sürüldüğü takdirde, kulunç, sırt ve bel ağrılarına iyi geldiğine inanılıyor.

OCAK KÖYÜ'NDE HIDIR ABDAL SULTAN'DAN MEDET UMULUYOR
Erzincan ili Kemaliye ilçesine bağlı olan Ocak Köyü'nde bulunan Hıdır Abdal Türbesi, yılın her günü ziyaretçi akınına uğruyor. Her yıl ağustosun ilk pazarında düzenlenen geleneksel anma törenlerinde ise, Ocak Köyü, çevre iller ve yurtdışından gelenlerle dolup taşıyor. Hacı Bektaş-ı Veli dervişlerinden olan Hıdır Abdal Sultan, tarikat törelerine göre "Düşkünler ocağı" mürşidi, Üsküdar'da türbesi olan, babası hekim Karaca Ahmet Sultan'dan el aldığı için o devre göre ruh doktoruydu. Hıdır Abdal Sultan'ın, sinir ve ruh hastalıklarını kendi telkin yöntemi ile iyileştirmesi ile ün kazandığına inanılıyor.

YÜZ VE GÖZ HASTALIKLARINDA AYAZMA SULARI TERCİH EDİLİYOR
Yüzünde ve gözlerinde rahatsızlığı bulunanlar, Zeytinburnu'nda bulunan Balıklı Rum Kilisesi'nin ayazmasındaki suyla yüzlerini ve gözlerini yıkayarak iyileşeceklerine inanıyorlar. Yine her yıl, 26 Temmuz'da ayin yapılan Beşiktaş Çırağan Caddesi'ndeki Aya Paraskevi ve Arnavutköy Elçi Sokak'ta bulunan Aya Kiryaki Kilisesi'nin ayazmasının da göz ağrılarına iyi geldiğine inanılıyor.

HZ. SÜLEYMAN TÜRBESİ DİYARBAKIRLILAR'IN DİLEK KAPISI
İslamiyetin yayılışı döneminde, 639 yılında Diyarbakır'ı fethettiği sırada şehit düşen Hz. Süleyman ve onunla birlikte şehit olan silah arkadaşları için İçkale'de yaptırılan türbe, yöre halkının adeta umut kapısı. Özellikle perşembe günleri, Hz. Süleyman türbesine akın eden insanlar iyi bir kısmet bulup evlenebilmek, iş bulabilmek, ev alabilmek ya da hastalıklarına şifa bulmak için dua ediyor, adakta bulunuyorlar. Hz. Süleyman Türbesi'ni ziyaret edenlerin çoğu, hayırlı bir kısmet bulup evlenmek ya da kızının, oğlunun evlenebilmesi için dua ederken, kimi de duaları kabul oldu diye türbeye getirdiği şekeri, lokumu dağıtıyor. Türbeyi ziyaret edenler arasında hastalıklarına şifa arayanlar kadar mal mülk edinmek isteyenler de bulunuyor. Kimi kadınlar, konuşamayan çocuğunun dilini, kimi de kendi veya kızının kısmetini açmak için camiden çıkanlara, türbenin de bulunduğu avluda anahtar açtırmaya çalışıyor. Türbenin avlusu, Diyarbakır'ın yanı sıra çevre il veya ilçelerden gelen, türbenin namını duyan, ondan medet uman insanlarla dolup taşıyor.

KIRKLAR ZİYARETİ ÇOCUĞU OLMAYANLARIN AKININA UĞRUYOR
Diyarbakır'ın güneybatısında, Dicle Nehri kenarında bulunan Kırklardağı'nın arkasındaki Kırklar Ziyareti'ne gidenler, genelde çocuğu olmayan kadınlar. Yıllardır çocuğu olmayanlar, Kırklar Ziyareti'nde dilek dileyip, dua ederek, çocuklarının olacağına inanıyorlar.
DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Gerçeğinden farkı yok sadece daha küçük
 Yeniden doğan bir başkent: Atina
 Yeşilçam'ın iyi adamı yeniden setlere döndü
 Martıların adası turizme açılamıyor
 15 milyon izledi, 22 bin kişi AYAKTA ALKIŞLADI
 Pink, 3. Tuborg Modern Rock Festivali'nde
 Paco De Lucia ve Burhan Öçal Açıkhava'da
 Kavga edin mutlu kalın
 Sokak çocukları meslek sahibi oluyor
 Kendi boncuğunu kendin yap
 Hollywood yolcusu
HAKAN & UTKU
Uzay asansörü bize uymaz aga!
Uzaya asansörle...
REFİK DURBAŞ
Tosca Operası Aspendos'ta sergileniyor...
Sanatın...
AYŞE TÜTER
Mutfakta Lezzet Güneşi
Sucuklu makarna
Kaynar...
"Göz"e giren kanun tartışma yarattı
26 Haziran'da yürürlüğe giren "Optisyenlik Hakkında Kanun", 63 yıllık...
Bunlar cinsel isteği öldürüyor
Bunlar cinsel isteği öldürüyor
Hekimce.com sağlık sitesinde yer alan habere göre; sağlıklı bir...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.