kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Euro 2004
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Sokak çocukları meslek sahibi oluyor
Sokak çocukları meslek sahibi oluyor

Sokakta yaşayan ve çalıştırılan çocukların kaldığı Ağaçlı Çocuk ve Gençlik Merkezi'nde geçtiğimiz ay açılan iş atölyelerinde eğitim alarak çalışmaya başlayan çocuklar, hem rehabilite ediliyor hem de meslek sahibi oluyorlar.

Sokakta yaşayan ve çalıştırılan çocukların rehabilite edildiği Ağaçlı'daki Çocuk ve Gençlik Merkezi'nde yeni açılan iş atölyeleri, çocuklara umut oldu. Rotaryler tarafından geçtiğimiz sene inşaatına başlanılan ve bir ay önce açılan atölyelerde çalışan çocuklar, burada kötü geçmişlerinden arınıp, yetişmiş birer eleman olarak topluma katılıyorlar. Merkezde açılan marangozluk, gümüş, galoş ve mum atölyelerinde şu anda düzenli olarak 10 çocuk çalışıyor. Çocukları meslek hayatına alıştırmak için, kaldıkları binadan ayrı olarak kurulan atölyelerde sabah 09.00'dan akşam 17.00'a kadar çalışmalar sürüyor. Gerçek iş yaşamından farkı olmayan atölyelerde bir saat yemek arası veriliyor. Atölyelerde eğitimlerini tamamlayan ve ustalaşan çocuklar dışarıya çalışmak için gönderiliyor. Atölyelerden kazanılan tüm gelir ise çocuklara kalıyor.

SOKAKTAN GELDİ USTABAŞI OLDU
1,5 yıldır Ağaçlı Çocuk ve Gençlik Merkezi'nde kalan 18 yaşındaki İbrahim Ay, marangoz atölyesinde ustabaşı olarak çalışıyor. Yıllar önce babasıyla para meselesi yüzünden tartışan ve evden ayrılan İbrahim, sokaklarda kaldıktan sonra merkeze geldi. İlkokul mezunu olan ve bir meslek edinmek isteyen İbrahim, iş atölyelerinin açılmasıyla birlikte marangozluğu öğrenmeye karar verdiğini söyledi. Samsun doğumlu olan Ay, kısa zamanda marangozluk konusunda ustalaştığını belirterek, "Sultanbeyli Halk Eğitim Merkezi'nde kurs aldım ve başarıyla bitirip sertifikamı aldım. Şu anda marangozluk atölyesinin ustabaşı oldum. 3 kişiyi eğitiyorum" dedi. Sipariş üzerine her türlü eşyayı yaptıklarını anlatan Ay, "Yatak odası, yemek odası ve her türlü eşyayı yapabiliyoruz. Şu anda da valinin eşine masa yapıyoruz. Buraya ziyarete geldiğinde çok beğendi ve satın almak istedi" diye konuştu.

GÜMÜŞLERİ SERGİLERDE SATILIYOR
Gümüş atölyesinde çalışan 18 yaşındaki Hayati Dinek ise, 3 yıldır Ağaçlı Çocuk ve Gençlik Merkezi'nde kalıyor. İlkokulu Adapazarı'nda bitiren ve babasının kendisine bakmaması nedeniyle sokaklarda kalmaya başlayan Hayati'nin gümüş atölyesinde yaptığı takılar pek çok sergide büyük beğeni toplayarak satılıyor. Hayati iş sahibi olmaya nasıl karar verdiğini şöyle anlatıyor: "Şu anda açık ilköğretim 6'ncı sınıfı bitirdim, 7'nci sınıfa başlayacağım. Ama para kazanmak için bir mesleğim olmasını istedim. Şu anda usta eğitici olarak çalışıyorum. Sattığımız her takının geliri bize kalıyor." Ağaçlı Çocuk ve Gençlik Merkezi Müdürü Tuncer Yıldız, annesi ve babası ayrı olan Hayati'nin Adapazarı'nda yurtlarda kaldıktan sonra babası tarafından bakılmadığı için sokaklarda kaldığını söyleyerek, "Geldiğinde çok problemliydi. Ama artık üreten ve faydası olan bir çocuk. Geleceğe dair pek çok kaygısı var. Bu nedenle de çok güzel işler çıkarıyor" dedi. 17 yaşındaki Barış Bitgül, mum atölyesinde birbirinden güzel rengarenk mumlar yapıyor. Ailesiyle birlikte Bitlis'ten İstanbul'a gelen Barış, ailesinin zorlamaları yüzünden hırsızlık yaptığı için defalarca polis tarafından yakalanmış. Sokakta çalıştırıldığı için merkeze getirilen Barış, 8 aydır burada mutlu. Mum atölyesinde çalışmayı kendisinin istediğini anlatan Barış, "Hiç okula gitmediğim için okuma-yazmayı burada öğrendim. Elime bir meslek geçsin, kendi paramı hak ederek kazanayım istedim. Sipariş üzerine değişik şekillerde ve renklerde mumlar yapıyorum. Burada çok mutluyum ve ailemin yanına gitmek istemiyorum" diye konuştu.

SATACAK YER ARIYORUZ
Tuncer Yıldız, 40'a yakın çocuğun kaldığı merkezde yeni açılan atölyelerin çocukların topluma kazandırılması açısından çok yararlı olduğunu söyledi. Yıldız, "Elimizde yaptıklarımızı satacak bir pazar yok. Çocuklar büyük bir hevesle mum ya da eşyaları yapıyorlar. Ancak çok kısıtlı imkanlar yüzünden satamıyoruz ve elimizde kalıyor. Seramik ve tekstil atölyeleri de açılacak. Ancak satacak pazar gerekli." dedi.

Zeynep ??MAN / MERKEZ

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Gerçeğinden farkı yok sadece daha küçük
 Yeniden doğan bir başkent: Atina
 Yeşilçam'ın iyi adamı yeniden setlere döndü
 Martıların adası turizme açılamıyor
 15 milyon izledi, 22 bin kişi AYAKTA ALKIŞLADI
 Pink, 3. Tuborg Modern Rock Festivali'nde
 Paco De Lucia ve Burhan Öçal Açıkhava'da
 Kavga edin mutlu kalın
 Kendi boncuğunu kendin yap
 Kulaktan kulağa yayılan efsaneler mutsuzları tapınaklara...
 Hollywood yolcusu
HAKAN & UTKU
Uzay asansörü bize uymaz aga!
Uzaya asansörle...
REFİK DURBAŞ
Tosca Operası Aspendos'ta sergileniyor...
Sanatın...
AYŞE TÜTER
Mutfakta Lezzet Güneşi
Sucuklu makarna
Kaynar...
"Göz"e giren kanun tartışma yarattı
26 Haziran'da yürürlüğe giren "Optisyenlik Hakkında Kanun", 63 yıllık...
Bunlar cinsel isteği öldürüyor
Bunlar cinsel isteği öldürüyor
Hekimce.com sağlık sitesinde yer alan habere göre; sağlıklı bir...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.