kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
  » Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Euro 2004
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
'Yaşananlar tiyatro asıl suçlu Bush'
'Yaşananlar tiyatro asıl suçlu Bush'
Toplu katliamlarla suçlanıyor
ABD, sansür uyguladı
'Serbest miyim' diye sordu
Yaklaşık 10 kilo vermiş gibiydi
Erken süreç
11 kurmayı da duruşmadaydı
"Sen ne zaman hakim oldun?"
Bakan Gül uyarmış

Irak'ın şanlı başkanıyım

Yakalandığı çukurdan "kuzu" gibi çıkan Saddam, Bağdat'taki ön duruşmada "aslan"dı: Beni yargılayacağınız yasaları ben yaptım

ABD'nin Bağdat'ta yönetimi Iraklılar'a teslim etmesinden 3 gün sonra devrik lider Saddam da (67) mahkeme karşısına çıktı. Tikrit'te yakalandığı çukurdan çıkartılırken etrafa korku dolu gözlerle bakan Saddam dün mahkemede yarım saat şov yaptı.

MİLOSEVİÇ GİBİ O DA MAHKEMEYİ TANIMADI
Kelepçeleri çıkartılıp salona giren Saddam, oturur oturmaz Sırp diktatörü Miloseviç gibi "Neden buradayım? Gerçek katil Bush" diye seslenip mahkemeyi tanımadığını söyledi. "Adın ne" sorusunu Saddam Hüseyin, "Irak'ın şanlı devlet başkanı" diye yanıtladı.

KUVEYTLİLER'E "KÖPEK" DEYİNCE YARGIÇ UYARDI
Yargıç suçları arasında Kuveyt işgalini de sayarken Saddam söze girip Kuveytliler için "Köpekler" dedi. Ancak yargıcın "Dikkatli konuş" uyarısı üzerine tavrını değiştirip, dava boyunca "İzin verir misiniz" diye söz istedi. Ayrılırken de hiçbir belgeye imza atmadı...


***

'Yaşananlar tiyatro asıl suçlu Bush'

Irak'ın devrik lideri Saddam Hüseyin, idam istemiyle yargılanacağı mahkemenin öncesindeki duruşmada hakkındaki iddialara yanıt verdi Savunması sırasında, 'Asıl suçlu Bush' diyen Hüseyin, 'Seni Irak yasalarına göre yargılayacağız' diyen hakime 'O yasaları ben yaptım' cevabını verdi.

Tutulduğu Amerikan üssünden helikopterle alındı. Elleri bel kısmından geçen bir zincirle birlikte kelepçeli olarak başkent Bağdat'a getirildi. Bombaya bile dayanıklı bir zırhlı otobüse bindirildi. Konvoyuna 4 Humvee tipi Amerikan askeri aracı ve bir ambulans eşlik etti. Bağdat havalimanı yakınındaki küçük mahkeme binasına 2 Iraklı güvenlik görevlisi eşliğinde sokuldu. Mahkeme salonuna girince kelepçeleri çıkarıldı ve yargıcın tam karşısında bir sandalyeye oturtuldu... Bunlar asrın en önemli davası olarak tanımlanan bir yargılama sürecinin başlangıcıydı. Devrik Irak lideri Saddam Hüseyin (67), yakalandıktan 7 ay sonra ilk kez görüldü. O da idam cezası istemiyle yargılanacağı mahkemenin ön duruşmasında...

YENİ IRAK KABİNESİ İZLEDİ
Geçici Irak hükümetine yasal sorumluluğu teslim edilen Saddam, dün hakkındaki suçlamaları aktarmak üzere hakim karşısına çıkarıldı. Saat 14.20 sularında götürüldüğü mahkemeye, Iraklı ve Amerikalı yetkililer ile çok az sayıda gazeteci alındı. Geçici hükümetten bazı Bakanlar, hukukçular ve yüksek mahkeme başkanı da salondaydı. İçeriye alınan az sayıda gazeteciden biri, uluslararası CNN televizyonunun deneyimli ismi Christiane Amanpour'du. Amanpour, canlı yayına bağlanıp Saddam'ın mahkeme salonuna getirilişi, anlattıkları, tepkileri, yargıçla arasında geçen konuşmaları saniye saniye aktardı. Amanpour, "Son gördüğümüzden çok daha yorgun ve zayıftı" dediği Saddam'ın yargı önündeki ilk gününü işte şöyle anlattı:

"DEVLET BAŞKANI'YIM"
Mahkeme binasına 2 Iraklı güvenlik görevlisi tarafından sokuldu. 6 görevli ise mahkeme salonunun girişinde bekliyordu. Görevliler, Hüseyin'i Iraklı hakimin karşısına oturtup zincir ve kelepçeleri çıkardı. Hakim adını, yaşını ve görevini sordu. Devrik lider iki kez "Ben Saddam Hüseyin, Irak Devlet Başkanı" dedi. Hakim bunun üzerine haklarını ve avukat tutabileceğini anlayıp anlamadığını sordu. "Saddam dönemi yasalarına göre mi, yoksa başka yasalara göre mi" yargılanacağını soran Saddam'a hakimin cevabı "Irak yasaları" olunca, eski lider o yasaları da kendisinin yaptığını söyledi.

KUVEYTLİLER'E "KÖPEKLER" DEDİ
Iraklı hakim ise, Saddam'ın yüzüne hakkındaki 7 suçlamayı birer birer okudu. Soruların sırası, 1990 yılında Kuveyt'i işgal etmekle ilgili olana gelindiğinde devrik lider yeniden tepki gösterdi. Hakime, "Bir Iraklı olarak Kuveyt'i işgal ettiğimizi nasıl söylersiniz. Ben bunu Irak halkı için yaptım. Bu köpekleri nasıl korursunuz?" dedi. "Köpekler" dediği Kuveytliler'in "petrol fiyatını düşürmeye yeltendiğini ve Iraklı kadınları 10 dolara fahişe yapmaya çalıştıklarını" söyledi. Bunun üzerine Hüseyin'e müdahale eden hakim, "Mahkemede olduğunuzu hatırlatırım. Burada bu şekilde konuşamazsınız" dedi. Hakimin sözleri üzerine gülen Saddam ise Amerika Başkanı'na gönderme yaparak "Bütün bunlar bir tiyatro. Gerçek suçlu ise Bush" dedi.

HALEPÇE KATLİAMINI REDDETTİ
Halepçe'de 5 bin Kürt'ün hardal gazı bombasıyla öldürülmesi suçlaması hakkında itiraz etmeyi sürdüren Saddam Hüseyin, "Televizyon haberlerinde duydum bunları" dedi. "Amerika, Cenevre'de milyonlarca dolarım olduğunu söylüyor. Neden avukat tutamıyorum" diyen Hüseyin, kendisinin Irak halkı tarafından seçilmiş Irak devlet başkanı olduğunu yineledi, işgal güçlerinin bu yetkisini elinden alma hakkı olmadığını ifade etti.

DIŞ HABERLER

DİĞER DÜNYA HABERLERİ
 İlk "ortak" hareket
 Gerçekçi olmak lazım bağımsızlık bir hayal
 Google'ı faka bastıran Türk
 En güzel portakallar!
 "Ebu Garib'in rövanşını" kadın askerlerden alacak
 Hoon: İngiliz askerleri İran'a zorla sokuldu
 Hillary Clinton başkan yardımcısı mı oluyor?
 Karınıza araba verirken dikkat!
 Bu yazın trendi cep-motorları
 Kanser olmasın diye 22'sinde göğsünü aldırdı
 Pandalara terapi yapıldı
 Bakan Gül: Müzakereler Mart ayında başlar
 Fransa'da Müslümanlar AİHM kararına tepkili
Demek oluyormuş: 1-0
Demek oluyormuş: 1-0
Euro 2004 öncesinde hiç şans verilmeyen Yunanistan, yarı finalde...
300 bin euro isteriz
300 bin euro isteriz
Yunanistan Futbol Federasyonu'nun çeyrek finalin 100'er bin euroluk...
'Ciddi partili' ye tavsiye
'Ciddi partili' ye tavsiye
SABAH'ın 'Gizli Kurultay' haberi üzerine muhalifler "Haydi kurultaya"...
Kürtçe yayınları kimse seyretmiyor
Kürtçe yayınları kimse seyretmiyor
AB'ye Uyum yasaları çerçevesinde TRT'nin "Kültürel...
Memurum dedi ama biber gazını yedi
Memurum dedi ama biber gazını yedi
NATO eylemlerinde yüzüne gaz sıkılırken SABAH objektifine yakalanan...
İstanbul'da NATO eylemlerine 34 gözaltı
İstanbul'da NATO eylemlerine 34 gözaltı
İstanbul'da NATO karşıtı eylemlerde polisle çatışmaya...
Bush'un uçağına bomba tuzağı
NATO Zirvesi öncesinde Atatürk Havalimanı otoparkına konan uzaktan...
En iyi kötü adam artık yok
Yeşilçam'ın pala bıyıklı, en iyi kötü adamı Hüseyin Baradan, ardında...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.