kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Euro 2004
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
CHP'de gizli kurultay
CHP'de gizli kurultay
Öymen'den delegeye 'güvensizlik oyu' çağrısı
Derviş Ve Sarıgül Gelmiyor
Jandarma Kapıyı Tutacak
Delegeye Lüks Otel

Gizli kurultay

Baykal, cumartesi yapılacak güvenoyu kurultayını hem Ankara dışına aldı, hem de "gizli celse" gibi basın ve izleyiciye kapattı

CHP'li 30'ların muhalefeti nedeniyle olağanüstü güvenoyu kurultayına giden Genel Başkan Baykal, 3 Temmuz günü Esenboğa'daki Dedeman Oteli'nde toplanacak bu kurultayı kamuoyuna kapattı.
Gerekçe: Elti-damat Kavgası Gizli Yaşanır
Muhalif milletvekillerinin tasfiye endişesi taşıdığı kurultayın bu ilginç yöntemini Baykal "Damat ile elti arasındaki kavga kıraathanede anlatılmaz. Böyle problemler aile içinde kalır, CHP'liler de böyle ister" diye açıkladı.
CHP Tarihinde Böylesine Çok Ender Tanık Olundu
Eski genel başkanlardan Altan Öymen ise, sıkıyönetim dönemindeki istisnai uygulamalar hariç, CHP tarihinde böyle bir kurultay örneği bulunmadığını söyledi.


***

CHP'de gizli kurultay

Muhaliflerin imza toplaması üzerine olağanüstü kurultay çağrısını kendisi yapmak zorunda kalan Genel Başkan Baykal hem gündemi kendisi belirledi, hem de kurultayı basına ve izleyicilere kapattı.

"AİLE KAVGASI"
Baykal bu sıkıyönetim düzenlemesini "Elti-damat kavgası kıraathanede anlatılmaz" diye savundu.
"HAİNLER"
Baykal, delegeden kendisine güvenoyu isteyecek, "hain" dediği muhalif vekiller için karar isteyecek.

CHP, sıkıyönetim dönemi hariç, tarihinde ilk kez basına ve izleyiciye kapalı gizli bir kurultay yapacak. Kurultayı önemli kılan bir başka ilk ise, gündemin Genel Başkan'a 'güvenoyu' ve Genel Başkan Deniz Baykal'ın "hain" dediği muhaliflerin durumunun karara bağlanması. CHP'de kuruluşundan bu yana bitmeyen parti içi kavga, son olarak 23 Ekim 2003'te yapılan 30. olağan kurultayda, Baykal'ın isteğiyle kurultayın toplanmasının zorlaştırılması, parti meclisi adaylarının delegelerin açık tercihini öngören çarşaf liste ile değil genel başkanın belirleyeceği blok listeyle seçilmesi üzerine yeniden tırmandı.

"AİLE İÇİNDE ÇÖZECEĞİZ"
30 milletvekili, bu düzenlemelere karşı olduklarını duyuran bir bildiri açıkladılar, ardından tüzükteki "antidemokratik" hükümlerin değiştirilmesi için imza toplamaya başladılar. Muhalifler, imza kampanyasında 350 delege çoğunluğuna ulaşınca, Baykal yetkisini kullanıp 'baskın' yaptı. Genel Başkan olarak kurultayı toplantıya çağıran Baykal, böylece gündemi de kendisi de belirledi. Cumartesi günü yapılacak kurultayın ilk gündem maddesi "Genel başkana güvenoyu"; ikinci gündem maddesi ise Baykal'ın "hainlik"le suçladığı ve "söz dinlemez hale geldiler" dediği "30 muhalif milletvekilinin durumunun değerlendirilmesi" olarak ilan edildi. Baykal ayrıca, kurultayın basına ve partililere kapalı olacağını da açıkladı ve 'gizlilik' gerekçesini şöyle savundu: "Damat ile elti arasındaki kavga kıraathanede anlatılmaz. Bu tür problemler aile içinde kalır. Siz ailenizle ilgili sorunları ve tartışmaları kıraathanede görüşür müsünüz? Hiçbir CHP'li bu kurultayın halka açık olmasını istemez. Çünkü bu bir aile meselesi ve aile içinde kalmalı, aile içinde çözülmeli."

"ARTIK İZİN VERMEYECEĞİM"
Kendisi için yapılacak güven oylamasının sonucuna herkesin saygı duyması gerektiğini de savunan Baykal, "Keşke bu kurultay hiç yapılmasaydı, buna ihtiyaç olmasaydı. Ancak artık herkes bu kurultayın kararına uymalı uymak durumunda" dedi. Baykal, yakın arkadaşlarına bu kurultayın muhalif hareket için bir dönüm noktası olduğunu da söyleyip "ihraç" sinyali verdi. Baykal, "Kurultay sonrasında artık hiç kimsenin CHP'ye zarar vermeye devam etmesine izin vermeyeceğim" dedi. Bugün 81 il başkanıyla toplantı yapacak olan Baykal, kendisine "destek bildirisi" de isteyecek.

80 DELEGE DİSİPLİNE
Bu arada muhaliflerin olağanüstü kurultay çağrısına imza atan 296 delegeden 80'inin Genel Merkez tarafından "Parti üyeliğini yenilememe ve seçimlerde başka partilerden aday adayı olma" gerekçesiyle il ve ilçe disiplin kurullarına sevk edildiği belirtildi. CHP Genel Sekreter Yardımcısı Algan Hacaloğlu disiplin olayını SABAH'a doğrulayarak, "Disiplin işlemleri doğrudur. Ancak biz onları kurultay çağrısına imza attığı için değil, başka nedenlerden dolayı" dedi.

"CERRAHİ OPERASYON"
CHP Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Sevigen de, SABAH'a kurultayda nokta konulacağını belirterek şunları söyledi: "Kangren bir yaranız varsa, bunu keser atarsınız. Bu kurultay, bu cerrahi operasyonun başlayacağı kurultaydır. Hiçbir CHP'linin partiden kopup gitmesini istemeyiz. Ancak bu kadar olaydan sonra ve bu muhalif arkadaşlarla nasıl yüz yüze bakacağız bilmiyorum."

Fatih ERTÜRK / ANKARA

DİĞER SİYASET HABERLERİ
 'AB tarih vermezse inandırıcılığını kaybeder'
 'DSP'de parti yönetimine başkaldırı tasarlanıyor'
 Fahri Konsolos'a son görev
 Başbakan Erdoğan fon krizine el koydu
 Uzan, Başbakan'a 40 milyar ödeyecek
 Meclis'te TCK maratonu başladı
 Başbakan'dan teşekkür ve özür
 Cemil Çiçek ve Unakıtan arasında kriz
YAVUZ DONAT
Büyümenin anatomisi
Otomotiv sektörü her yıl Ağustos...
Rambo bıçağını sevdiğine sapladı
Uğruna ailesini terk edip birlikte kaçtığı sevgilisi Serdar Yarba ile...
Çarpan otomobil 45 metre sürükledi
Antalya'da önceki gece eşiyle buluşmak üzere sözleşen 33 yaşındaki...
Avuç içi kontrolü diziden ilham alındı
Avuç içi kontrolü diziden ilham alındı
Bu güvenlik önlemine esin kaynağı olan şey ise bir dizi film.
Böyle zulüm görmediler
Böyle zulüm görmediler
Okmeydanı'nda önceki gün düzenlenen NATO karşıtı gösterilerde...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.