kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Euro 2004
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Dünyaya 'eşsiz' gösteri
Dünyaya 'eşsiz' gösteri
Semra Sezer İstanbul'u Gezdirdi

Hiç şık olmadı

Dünya liderlerini eşleriyle ağırlayan Sezer, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı'nın eşine yasak koydu

Cumhurbaşkanı Sezer, "türbana kamusal alan yasağı"nı Çankaya'dan sonra Dolmabahçe'deki yemekte de işletti. Sezer 48 ülke liderine verdiği davete Türk Başbakanı ile Dışişleri Bakanı'nın eşlerini çağırmadı.

Yemeğe de Gitmedi
Sezer'in eşi Semra Sezer de çay davetine Emine Hanım'ı çağırmadı. Sezer, Emine Erdoğan'la tokalaşmamak için Başbakan'ın dün geceki yemeğine katılmadan başkente döndü.


***

Dünyaya 'eşsiz' gösteri

Cumhurbaşkanı Sezer ve eşi, Başbakan ve Dışişleri Bakanı'nın eşlerine 'kamusal alan' yasağını dünya liderlerini ağırladıkları NATO Zirvesi'nde de devam ettirdiler.

Türban krizi, NATO programının sadece resmi programına değil, liderlerin eşleri için hazırlanan ve Semra Sezer'in ev sahipliğini yaptığı etkinliklere de yansıdı. Cumhurbaşkanı'nın ilk gün Dolmabahçe Sarayı'nda verdiği "Hoşgeldiniz Yemeği"ne türbanlı oldukları için çağırılmayan Başbakan ve Dışişleri Bakanı'nın eşleri, dün Semra Sezer'in konuk lider eşlerine verdiği "Hoşgeldiniz Çayı" ve ardından düzenlediği turistik geziye de çağırılmadılar. Semra Sezer, lider eşleriyle gün boyu gezerken; Başbakan'ın eşi evinde, Dışişleri Bakanı'nın eşi de otelde 'dinlendiler'. Türbanlı eşler Emine Erdoğan ve Hayrünnisa Gül, liderler ve eşleriyle dün akşam Başbakan Erdoğan'ın Topkapı Sarayı'nda verdiği yemeğe katılabildiler. Ancak bu yemeğe de, Cumhurbaşkanı ve eşi katılmadı.

Adım Adım Türban Krizi
* Sezer, Gül'ü İstemedi: Çankaya ve hükümet çevrelerinin aktardığına göre, ilk kriz hafta içinde ABD Başkanı Bush'un Ankara programının yapılması sırasında ortaya çıktı. Dışişleri Bakanlığı hazırladığı protokolde; Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün, eşi Hayrünnisa Gül ile birlikte Bush ve eşini havaalanında karşılayacağını Çankaya'ya iletti.

* Gül'ün Yerine Atalay Gitti: Sezer buna karşı çıktı ve Gül'ün 'türbanlı' eşiyle birlikte karşılamaya gitmesinin uygun olmayacağını bildirdi. Dışişleri diplomatları, Bush'un gezisi devlet başkanı düzeyinde olduğu için bu konuda karar verme yetkisine sahip olan Sezer'e, "Sayın Gül, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı olarak karşılamaya giderse daha iyi olur. ABD Başkanı Bush da eşi Laura Bush'la birlikte geliyor" açıklamasında bulundular. Sezer bunun üzerine Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül'ü yanına almadan gitmesi halinde protokolün uygulanabilir olduğunu, aksi halde başka bir bakanın karşılamada bulunmasını istediğini bildirdi. Sezer'in "Ankara Valisi eşiyle gider, Laura Bush'u da o karşılar" dediği ileri sürüldü. Kriz, eşi türbansız olan Devlet Bakanı Beşir Atalay'ın Bush ve eşini karşılaması kararlaştırılarak çözüldü. Bush'u Ankara'ya gelişinde Devlet Bakanı Beşir Atalay, eşi Yıldız Atalay ile birlikte karşıladı.

* Eşli Yemekte Yalnız: İkinci kriz ise önceki akşam Sezer'in NATO Zirvesi için gelen devlet ve hükümet başkanlarına Dolmabahçe Sarayı'nda verdiği yemek sırasında yaşandı. Sezer konuk liderleri yemeğe eşli davet ederken Başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Gül'e 'eşsiz' davetiye gönderdi. "Uluslararası topluluğa kötü bir mesaj verilmemesi" gerekçesiyle Erdoğan ve Gül, konuk liderlerin "eşli" gittiği yemeğe, "eşsiz" katıldılar.

* Semra Sezer De Çağırmadı: Üçüncü kriz ise dün Cumhurbaşkanı'nın eşi Semra Sezer'in lider eşlerine verdiği "Hoşgeldin Çayı", ardından Sepetçiler Kasrı'nda verdiği öğle yemeği ve devam eden 'turistik gezi' programında yaşandı. Semra Sezer, tüm konuk lider eşlerini çağırdığı programa, Başbakan ve Dışişleri Bakanı'nın eşlerini davet etmedi.

* Atalay: Yorumu Siz Yapın Türban krizinin ilkinde Dışişleri Bakanı'nın yerine Bush'u karşılama görevi verilen Devlet Bakanı Beşir Atalay, türban krizini SABAH'a değerlendirdi. Bakan Atalay, "olayın perde arkasında nelerin yaşandığını bilmediğini" belirterek, "Sayın Başbakanımız, devletin protokol kuralları içerisinde beni görevlendirdi. Ben de bu görevimi yerine getirdim" dedi. Atalay, Emine Erdoğan'ın, Sezer tarafından Dolmabahçe Sarayı'nda verilen eşli yemeğe çağrılmamasını da "önceden bilindiğini ve davetiyelerin buna göre hazırlandığını" söyledi. Bakan Atalay, "Yaşanan bu olay, NATO Zirvesi gibi büyük bir organizasyona gölge düşürür mü?" sorusuna "Bunun değerlendirmesini ben yapamam. Her şey ortada. Yorumu size bırakıyorum" demekle yetindi.

* Alternatif Tur Bugün Alınan bilgilere göre, Başbakan Tayyip Erdoğan Emine Hanım bugün de, konuk eşleri için 'alternatif' bir dizi etkinlik gerçekleştirecek. Semra Sezer'in lider eşleri için düzenlediği tekne gezisinin benzerinin Emine Erdoğan için de yapılması istendiği, ancak bu isteğin de geri çevirildiği öğrenildi.

BÜLENT AYDEMİR

DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 'Lirik tarih gecesi' konukları büyüledi
 Lacivertliler arasında bir lilalı
 İki numaralı adam protokolde yok
 Polisten Bush karşıtlarına biber gazı!
 Kritik üçlü zirve sonunda Ermenistan yumuşadı
 'Artık geri dönülemez'
 Bush'a tepki yağdı
 Bush salona geldi cep telefonları sustu
 Türk kamyonculara Sarp kapısı müjdesi
 Rehineler için süre doldu
 Gençler liderlere not verdi
 Prof. Bardakoğlu, Bush'u uyardı
 Berlusconi'den Erdoğan'a övgü
 Heyecan yaratan patlama
MEHMET TEZKAN
NATO resmen Ortadoğu'da..
İstanbul'da yapılan NATO...
EMRE AKÖZ
Artık dikiş tutmaz
EFE-ZEYNEP ÖZAL EVLİLİĞİ Rahmetli...
MUHARREM SARIKAYA
Medeniyetleri buluştururken...
Türkiye'de ne zaman bir...
Irak'ın hakkı Irak'a İstanbul'da verildi
'Bağımsız Irak' iki gün erken doğdu... Amerika, NATO zirvesi öncesi...
NATO, Irak askerlerini eğitecek
Afganistan'a asker gönderme kararı da alınan zirvede Fransa ve...
Taffarel devrede
Taffarel devrede
Cimbom'un eski kalecisi ve eşi, İstanbul'a gelme fikrine sıcak...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.