kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Euro 2004
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
'Artık geri dönülemez'
Chirac Vizesi

AB’nin ağır topu Chirac, tam desteğini İstanbul’da ilan etti: "Türkiye’nin AB ile bütünleşmesi geri dönülemez bir süreçtir"

İstanbul'daki NATO Zirvesi, Türkiye açısından tarihi bir açıklamaya sahne oldu. Sezer'le görüşen Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, Avrupa Birliği Komisyon Raporu'nun olumlu çıkması halinde Türkiye'ye müzakere tarihi verilebileceğini söyledi.

Çünkü İstikrarlı, Laik Ve Demokratik Ülke
Fransa Cumhurbaşkanı Chirac, Fransız gazetecilere basın toplantısında da, "Türkiye'nin istikrarlı ve demokratik bir ülke olması, 1923'ten bu yana laikliği seçmesi nedeniyle Avrupa, Türkiye'yi tercih etmelidir" diye konuştu.

Bush'a "İçişlerimize Karışma" Tepkisi
Chirac, Bush'un "AB Türkiye ile müzakerelere başlamalı" sözünü ise AB'nin içişlerine müdahale olarak niteledi: "Onu ilgilendirmeyen bir alana girip haddini aştı. Ben Meksika'yla ilgili konuşsam kabul eder mi?"


***

'Artık geri dönülemez'

Fransa Cumhurbaşkanı Chirac'tan müzakere müjdesi: Türkiye'nin AB ile bütünleşmesi geri dönülemez bir süreç.

Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, Türkiye'nin AB üyeliği şansını değerlendirdiği basın toplantısında "Türkiye'nin AB ile bütünleşmesi geri dönülemez bir süreçtir" ifadesini kullandı. NATO kapsamında zirveyi takip eden Fransız gazeteciler için düzenlediği basın toplantısında Chirac, Türkiye'nin üyeliği ile ilgili yöneltilen bir soruyu şöyle cevapladı: Türkiye'nin istikrarlı ve demokratik bir ülke olması ve 1923 yılından bu yana laikliği seçmiş olması nedeniyle bulunduğumuz birlik (Avrupa Birliği) Türkiye'yi seçmelidir. Şimdi önümüzdeki aylarda açıklanacak İlerleme Raporu'na bakacağız. Eğer ki komisyon raporu olumlu çıktığı taktirde müzakereler başlayabilir. Ancak bu müzakereler uzun da sürebilir. Komisyon eğer Türkiye'nin hazır olmadığı yönünde karar alırsa da o zaman bakarız. İki taraf (AB ve Türkiye) için birliktelik mümkün olduktan sonra şahsi görüşüm, Türkiye'nin AB ile bütünleşmesi geri dönülemez bir süreçtir...

Bush'a AB "Fırçası"
Chirac, ABD Başkanı George W. Bush'un Türkiye'nin AB üyeliğine destek vermesi ve 2 gün önce "Türkiye, AB'ye girmeli" yönündeki açıklaması sorulduğunda ise sinirlendi ve şu cevabı verdi: Bence Başkan Bush, AB'nin Türkiye'ye müzakere tarihi vermesi konusunda yaptığı baskı ile sadece ileri gitmekle kalmamış, kendisini ilgilendirmeyen bir konuya girmiştir. Bu tıpkı benim ABD'ye Meksika'yla nasıl bir ilişki yürütmesi gerektiğini söylemem gibi bir şey... Chirac, Türkiye'nin AB üyeliğine verdiği desteği Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'le yaptığı görüşmede de tekrar etti. Sezer, NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi kapsamında dün Fransa Cumhurbaşkanı Chirac ile yaklaşık 40 dakika süren bir görüşme gerçekleştirdi. Hyatt Regency Otel'de saat 15.10'da başlayan görüşmenin başında, basın mensuplarının görüntü almasına izin verildi. Daha sonra basına kapalı olarak gerçekleştirilen görüşme, saat 15.50'de sona erdi. Görüşmeye Gül de katıldı.

Çatalhöyük'e Davet
Sezer, Chirac'a "AB'nin önde gelen ülkesi Fransa'dan Türkiye'nin AB'ye üyeliği için destek bekliyoruz" dedi. Chirac ise Türkiye'nin 40 yıl önce başlayan AB taahhüdünün son derece önemli olduğunu dile getirerek, "Benim, Türkiye'nin AB üyeliği konusunda tavrımın olumlu olduğunu biliyorsunuz" dedi ve İlerleme Raporu'nun etkisini hatırlattı. Sezer ise Türkiye'nin AB'nin tüm siyasi kriterlerini yerine getirdiğini ifade etti ve ekledi: Siyasi kriterleri yerine getiren diğer ülkelerin olduğu gibi, Türkiye'nin de müzakere sürecinin hemen başlamasını istiyoruz... Görüşmede, Kıbrıs'ta referandum sonrası durum da ele alındı. Sezer referandumdan Türk tarafının olumlu oy verdiğini anımsatarak, Fransa'nın KKTC'ye yönelik ambargoları kaldırmasını talep etti. Chirac sadece "Türk tarafının tutumunu takdir ediyoruz" demekle yetindi. Sezer görüşmede ayrıca, Ermeni Soykırımı'nın Fransa Parlamentosu'nda gündeme getirilmesinden duyulan rahatsızlığı da dile getirdi. Sezer, Fransa Cumhurbaşkanı'nı Çatalhöyük'e davet etti. Chirac da daveti kabul etti.
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Dünyaya 'eşsiz' gösteri
 'Lirik tarih gecesi' konukları büyüledi
 Lacivertliler arasında bir lilalı
 İki numaralı adam protokolde yok
 Polisten Bush karşıtlarına biber gazı!
 Kritik üçlü zirve sonunda Ermenistan yumuşadı
 Bush'a tepki yağdı
 Bush salona geldi cep telefonları sustu
 Türk kamyonculara Sarp kapısı müjdesi
 Rehineler için süre doldu
 Gençler liderlere not verdi
 Prof. Bardakoğlu, Bush'u uyardı
 Berlusconi'den Erdoğan'a övgü
 Heyecan yaratan patlama
MEHMET TEZKAN
NATO resmen Ortadoğu'da..
İstanbul'da yapılan NATO...
EMRE AKÖZ
Artık dikiş tutmaz
EFE-ZEYNEP ÖZAL EVLİLİĞİ Rahmetli...
MUHARREM SARIKAYA
Medeniyetleri buluştururken...
Türkiye'de ne zaman bir...
Irak'ın hakkı Irak'a İstanbul'da verildi
'Bağımsız Irak' iki gün erken doğdu... Amerika, NATO zirvesi öncesi...
NATO, Irak askerlerini eğitecek
Afganistan'a asker gönderme kararı da alınan zirvede Fransa ve...
Taffarel devrede
Taffarel devrede
Cimbom'un eski kalecisi ve eşi, İstanbul'a gelme fikrine sıcak...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.