kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Euro 2004
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
300 bin Euro'luk akciğer nakli için 1 haftası kaldı
300 bin Euro'luk akciğer nakli için 1 haftası kaldı
Akciğer Fibrozis' i nedir?

300 bin Euro'luk akciğer nakli için 1 haftası kaldı

Yakalandığı amansız hastalık nedeniyle akciğerleri iflas eden ve oksijen tüpüne bağlı olarak yaşam mücadelesi veren 33 yaşındaki Menderes Esat Seymen, yaşayabilmesi için tek çare olan akciğer nakli için Viyana'ya gideceği günü bekliyor. Seymen Ailesi, 300 bin Euro'yu toparlayabilmek ve oğullarını yaşatabilmek için mücadele veriyor.

Üniversiteyi bitirdikten sonra emlakçılık yapmaya başlayan Menderes Esat Seymen, 30 yaşında büyük aşkı Yeşim Hanım'la nikâh masasına oturduğunda, birlikte geçirecekleri mutlu hayatın düşünü kuruyordu. Aradıkları mutluluğu birbirinde buldu genç çift ve bir de minik kızları oldu. Ancak, bu mutlulukları genç adamın aniden rahatsızlanmasıyla bozuldu. Seymen'in hastalığına önce teşhis konulamadı. Hastane hastane dolaşmaya başlayan Seymen'e sonunda, İdiopatik Diffüz İntertisyel Akciğer Fibrozis'i (sebebi bilinmeyen yaygın akciğer fibrozu) teşhisi kondu. Bu teşhis, genç adam ve ailesini şoka uğrattı. Çünkü, dünyada 100 binde 5 oranında görülen ve akciğerleri sertleştirerek kişiyi ölüme götüren hastalığa yakalanmıştı. Çok hızlı ilerleyen hastalık genç adamın akciğerlerini iflas ettirdi. Seymen'in hayatta kalabilmesi için tek çarenin iki taraflı akciğer nakli olduğu belirtildi. Bunun üzerine genç adamın ailesi, organ nakli için çare aradı. İstanbul Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Göksel Kalaycı ve ekibinde yer alan Op. Dr. Alper Toker, organ naklinin yapılabilmesi için ellerinden geleni yaptı. Ama ne yazık ki, beklenen organ bağışı gerçekleşmedi. Bu süreçte, hastanede akciğer nakli için bekleyen hastalardan birini daha kaybettiler.

Viyana'da Yaşam Şansı
Organ vericisi çıkmayınca, son çare olarak yurtdışı bağlantıları araştırılmaya başlandı. Seymen Ailesi, ilk önce Hollanda'daki Academish Zieken huis Groningen ile bağlantı kurdu. Ancak organ konusunda önceliğin kendi vatandaşlarına ait olduğunu belirten hastane, talebi kabul etmedi. Ardından Avusturya'daki Viyana Üniversitesi Tıp Fakültesi ile temasa geçildi ve fakülte organ nakli talebini kabul etti. Bu haber üzerine Seymen Ailesi için umut doğdu. Amansız hastalığın pençesindeki Seymen'in kardeşi Tuğba Seymen, bu arayış sürecini şöyle anlattı: "Ağabeyim bu hastalık ile üç yıldan beri savaşıyor. İlk önce, Hollanda'daki Academish Zieken huis Groningen ile bağlantı kurduk. Bu klinikte görevli Dr. Verschuren Van Derbij, bize yazılı ve sözlü olarak 'Organ konusunda, öncelik kendi vatandaşlarımızda. İkinci sırada ise, Avrupa Birliği ülkeleri var. Siz birliğin üyesi değilsiniz' diye yanıt verdi. Bu cevabı alınca, hemen Viyana ile temasa geçtik. Kabul ettiler. Şimdi, gerekli parayı temin etmeye çalışıyoruz. Hollanda, 'önce insan, önce sağlık' demedi ama Avusturya, hastamızın durumunun aciliyetini anladı ve organ nakli yapmayı kabul etti. Başvurumuzu kabul eden, Viyana Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Dr. Walter Klepetko'ya minnettarız."

Organ Bağışında Cimriyiz
8 Haziran gecesi rahatsızlanarak Osmanoğlu Kliniği'ne kaldırılan ve yoğun bakıma alınan, kaybedilmek üzereyken yeniden hayata döndürülen Seymen, halen oksijen tüpüne bağlı olduğu odasında, akciğer nakli olmak üzere Viyana'ya gideceği günü bekliyor. Sosyal Sigortalar Kurumu'na prim ödeyen Menderes Esat Seymen'in nakil maliyeti öylesine yüksek ki, SSK bu konuda devreye girmiyor. Nakil için istenen fiyat, yoğun bakım sürecinin uzamasına bağlı olarak 150 bin Euro (270 milyar lira) ile 300 bin Euro (540 milyar lira) arasında değişiyor. Seymen'in doktoru Prof. Dr. Seyhan Çelikoğlu, genç adamın üç yıllık hayat mücadelesine ailesinden sonra en yakın tanık. Prof. Dr. Çelikoğlu, Seymen'in son derece nadir görülen hastalığı ve nakil süreci hakkında şunları söyledi: "Ben 50 yıllık hekimlik hayatımda böyle 20 vaka gördüm. Çok hızlı ilerliyor. Hiçbir neden bilinmiyor. Akciğer nakli gerekiyor ama bizim insanımız, ne yazık ki organ bağışında bulunmak gibi bir olgunluğa erişemedi."

Destek Gerekiyor
Menderes'in akciğer naklini yapmaya aday merkezlerden birisi olduklarını söyleyen Op. Dr. Alper Toker'in tek sorunu ise, organ bulunamaması. İstanbul Tıp Fakültesi olarak ellerinde malzeme, teknik donanım, trasplantasyon ünitesi ve yoğun bakım imkânlarına sahip olduklarını belirten Op. Dr. Toker, "Burada her imkânımız hazır. İmmünoloji, enfeksiyon kliniğimiz var. Yani biz akciğer naklini yapmaya adayız. Ama ne yazık ki, nakledecek organ yok. Uygun hasta olsa bile, uygun organ çıkmıyor" dedi. Menderes Seymen'in akciğer nakli olarak, hayatta kalmasına katkıda bulunmak isterseniz, Yapı Kredi Bankası'nın 688 numaralı Maslak Şubesi'nde kız kardeşi Tuğba Seymen adına açılan hesaplara 'karınca kararınca' bağışta bulunabilirsiniz:
Hesap numaraları: 11165-8 (TL) 3004557-5 (USD) 3004558-3 (EURO)

Didem ÜNSAL / MERKEZ

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Güneş sermayenizi boş yere harcamayın
 Erkekler de bakım ister
 Ürün seçerken dikkat!
 Bu kez şans kapıyı çaldı
 Esra Ceyhan'la A'dan Z'ye 8 yaşında
 Görkem için arkadaşları kampanya başlattı
 Melekler Adası oyuncuları eğlendi
 'Çalıkuşu'na Tataristan'dan büyük ilgi
 Muhtaçların yüzünü güldüren dayanışma
 Mary-Kate zayıflama hastalığına yakalandı
 Yaşlanma belirtileri
 Papatyalı tuvalet aynası
 Sette kıskanclık krizi
 Affleck depresyonda
HAKAN & UTKU
NATO Zirvesi Kriterleri
NATO Zirvesi yüzünden...
AYŞE TÜTER
Komşu duymasın
Süt, şeker, pirinç unu, nişasta ve kayısı...
Çiğ domates etin zararını önlüyor
Çiğ domates etin zararını önlüyor
Beslenme uzmanları, domatesin yararlarını saymakla...
Stresin ilacı: Ayran
Stresin ilacı: Ayran
Ayran, içerdiği triptofan ve kalsiyum nedeniyle, stres giderici etki...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.