kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Euro 2004
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
  » Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Çalışana korunma eğitimi şart
Bilgisayar kullananrisk altında
Kas İskelet Sistemi Hastalıklarının Belirtileri

Çalışana korunma eğitimi şart

Mesleğinizin sizi hasta etmesini istemiyorsanız, önlem almanız gerekiyor. Prof. Dr. Emel Özcan, korunma eğitimi ve ergonomi ile hem iş gücü kaybının önleneceğine hem de çalışanların çeşitli ağrılardan korunacağına dikkat çekiyor Çalışma hayatında en çok kas ve iskelet sistemi hastalıklarına rastlanıyor. Sürekli oturarak çalışan veya ağır kaldırmak zorunda kalanlar, sıklıkla risk altındalar. Egzersiz, doğru oturma pozisyonu, ergonomi gibi önlemler, ağrıları engelleyebiliyor

Calışana ızdırap vererek, hareketlerini kısıtlayan, hatta sakat bırakabilen, iş verimini düşürerek, iş günü kaybına ve sigorta tazminat ödemelerine yol açan, dolayısıyla ülke ekonomisini tehdit eden maliyetler çıkaran çok sayıda hastalıktan korunmak mümkün. Bütün bu hastalıklar, "Kas ve İskelet Sistemi Hastalıkları" başlığı altında toplanıyor. Teknoloji ve iş güvenliğindeki ilerlemelere karşın, günümüzde iş hayatı önemli yaralanma riskleri oluşturmaya devam ediyor. İş yerindeki iş aktiviteleri, görevleri ve koşullarına bağlı olarak gelişen kas iskelet sistemi hastalıkları, iş ile ilgili sağlık sorunları arasında önemli bir yer tutuyor. Kişide, yapılan işin özelliğine göre; bel, sırt ve boyunu kol ve bacakları tutan ağrı, uyuşma, güçsüzlük, hareket ve fonksiyon kısıtlılığı gibi sorunlar ortaya çıkabiliyor.

Rakamlar Gerçek Değil
Meslek hastalıklarının gizli kaldığı, kayıtlarının tutulmadığı ülkemizde, son derece yetersiz kalan üç meslek hastalıkları hastanesi var. Ankara Tabip Odası İşyeri Hekimliği Uzmanı Dr. Vahide Bilir, Türkiye'de yaklaşık 3 milyon sigortalının işyeri hekimiyle hiç buluşamadığını açıkladı. Dr. Vahide Bilir, işyerlerinde gerekli önlemlerin alınmadığına dikkat çekerek, "İşin daha da kötü tarafı, biz bunları kontrol edemiyoruz" dedi. Dr. Bilir, Türkiye'de 2002 yılında 889 meslek hastalığı vakasının teşhis edildiğini ama bunun, toplamın neredeyse yüzde biri olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti: "Türkiye'de meslek hastalığı bildirimi yok denecek kadar az. Örneğin; Hollanda ile kıyaslandığında bu rakam çok düşük. Beklenen sayı bu değil, bu rakam belki de hastaların sadece yüzde biri. İstatistiklere bakıldığında, en çok görülen meslek hastalığı Pinemokonyoz'lar. Bu hastalık, akciğerlerde kömür tozunun birikmesiyle ortaya çıkıyor. 'Akciğerlerin çalışamaması' diye de tanımlanabilir. Pinemokonyozlar'ın çok görülmesinin nedeni; Zonguldak Kömür İşletmeleri'ndeki sistemin daha düzgün yürümesi ve burada ortaya çıkan meslek hastalıklarının bildiriminin daha düzenli olarak aktarılması".

Hastalıklar Gizli Kalıyor
Bilgisayar kullanan kişiler, kas iskelet sistemi hastalıklarının risk grubunu oluşturuyor. Haftada 15 saat ve üstü bilgisayar kullananların yarısından fazlasında, işe başladıktan sonraki ilk yıl içinde kas iskelet sistemi hastalıklarının ortaya çıktığı belirlendi. İstanbul Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emel Özcan, kas iskelet sistemi hastalıkları konusunda toplumu uyarmanın önemine dikkat çekerek, "Ne yazık ki bizim ülkemizde bu hastalık bilinmiyor. Ne hekimler biliyor, ne de insanlarımız. Oysa, çok önemli. Elde veri yok. Korunma eğitimlerinin yaygınlaşması şart" diye konuşuyor.
Prof. Dr. Özcan, önerilerini şöyle sıralıyor: "Türkiye'de meslek hastalıkları konusunda veri yok gibi bir şey. Böylece elde hiçbir bilimsel çalışma, rakam da olamıyor. SSK hastaneleri büyük öneme sahip ama oradan da veri gelmiyor. Meslek hastalığı, hekimler tarafından da az biliniyor. Hastalık ve hasta gizli kalıyor. Kayıtlara, 'Meslek hastalığı' olarak geçmiyor. Türkiye, aslında sayı olarak meslek hastalıklarında en önde gelen ülke. Tüm işe bağlı sakatlanmalar, yaralanmalar ve hastalıkların içinde, yaklaşık yüzde 50'sini kas iskelet sistemi hastalıkları oluşturuyor.
Yurtdışında sakatlık tazminatı alınıyor ve milyarlarca dolarlık tazminat ödeniyor. ABD'de, işe bağlı kas iskelet sistemli hastalıkları, 2003 yılında 1 trilyon dolara mal oldu. Bunun ekonomiyi çökertmesinden korkuluyor. İskandinav ülkeleri, işe bağlı bel ağrısını sosyal devleti tehdit ettiğinin bilincine vardı. Onlar da ülke ekonomisine çökertmesinden korkuyor. Türkiye'de ise, bilgisayar kullananların sayısı bile bilinmiyor. Bilgisayar kullananların yarısında kas iskelet sistemi hastalığı var. Korunmanın üstünde durmak gerekiyor. Korunma eğitimi ve ergonomi eğitimi sayesinde, hem çalışanlar sağlıklı kalacak hem de ülke ekonomisi rahatlayacak."
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Çalışana Korunma Eğitimi Şart
 Egzersiz Yapan Bel Ağrısından Kurtulur
 Tavuğun Yanında Pilav Yerine Salata Tüketin
 Taylan Kümeli'nin Beslenme Önerileri
 Sağlık Hattı
 İşini Bilen Şirket Çalışanını Koruyor
 Bulaşıcı Hastalıklar Kapımızda
 Çocuğunuz 3 Yaşında Hâlâ Konuşmuyorsa Uzmana Gidin
 Psikolojisi Bozulanın Ya Karnı Ağrıyor Ya Başı...
 Menopozunuza Ne Kadar Kaldı?
 Botox Terlemeyi Önlüyor
 İncelmenin En Kolay Yolu; Cacı
 Suda Boğulanların Sadece Yarısı Yüzme Bilmiyor
 Böcek Sokmasından Korunmak İçin Ne Yapılmalı?
Yaşlılar su içmeyi unutuyor
Yaşlılar su içmeyi unutuyor
Uzmanlar, sıcak yaz günlerinde yaşlıların, bebeklerin ve çocukların...
Tanrı'nın dünyaya bahşettiği cennet
Tanrı'nın dünyaya bahşettiği cennet
Tatil denince akla ilk gelen yerlerden biridir Fethiye. Dantel gibi...
Villasını personeli kurtarmış
Villasını personeli kurtarmış
Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Koç'un Bodrum...
Özlem teselliyi Mutlu'da arıyor
Özlem teselliyi Mutlu'da arıyor
Varan Turizm'in veliahtı Enis Pekuysal ile nikah masasının...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.