kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
  » Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Euro 2004
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Bush'tan beş mesaj
Mesajlarını da alıp gelecek

ABD Başkanı Bush'un NATO Zirvesi'nde yapacağı konuşmada vereceği mesajlar şekillendi: PKK ve terör kınanacak. Türkiye'nin İKÖ Genel Sekreterliği kutlanacak. AB üyeliğine destek tazelenecek. Reformlar övülecek. "Türkiye BOB için örnek" denecek.

***

Bush'tan beş mesaj

ABD Başkanı Bush'un NATO'nun İstanbul zirvesinde yapacağı konuşmanın içeriği şekillendi. Bush, temaslarında Türkiye'yi överek, AB'ye "üstü kapalı" mesaj verecek.

1- PKK ve terör kınanacak
2- Türkiye'nin İKÖ genel sekreterliği kutlanacak
3- Türkiye'nin AB üyeliğine destek verilecek
4- AB yolunda yapılan reformlar övülecek
5- Türkiye, BOP için örnek ülke' sinyali verilecek

ABD
Başkanı George W. Bush'un Türkiye gezisi, Bill Clinton'ın 1999 yılında yaptığı ve hâlâ birçok kişi tarafından Türk- Amerikan ilişkilerinin "en yüksek noktası" sayılan seyahatten farklı bir anlam taşıyor. Deprem sonrası gelen Clinton, Meclis'te yaptığı konuşmada Türkiye'yi ne kadar iyi anladığı konusunda hiç tereddüt bırakmayarak, Türk-Amerikan ilişkilerini "stratejik ortaklık" diye tanımlayarak yeni bir sayfa açmıştı. Ama Clinton Türkiye'ye sesleniyordu. NATO zirvesi için gelecek Bush'un amacı ise farklı. Bush'un gezisiyle ilgilenen ABD'li yetkililer, gezideki en önemli temaları Büyük Ortadoğu insiyatifi ve bölgede demokratikleşme, örnek ülke olarak Türkiye'nin önemi ve Avrupa Birliği yolundaki Türkiye'deki reform sürecince katettiği yol olarak sıralıyor. Fakat Bush'un amacı Türk kamuoyuna seslenmek, onları ikna etmek değil. Türkiye'yle ilgili AB'ye, Ortadoğu'da demokratikleşme ve Batı bloğuyla ilgili NATO ve bölge ülkelerine seslenmek istiyor ABD Başkanı. Önce Ankara'ya bir günlük resmi ziyarete gelecek olan ABD Başkanı, bölgesel konulara değineceği kritik konuşmasını Ankara'da değil, NATO zirvesi sonunda İstanbul'da yapacak. Her açıdan bir uluslararası siyaset metni" sayılan konuşmada tek konu Türkiye değil. Hükümetinin Irak politikasını ve Ortadoğu'da demokratikleşme hedeflerini anlatacak olan Bush, muhtemelen NATO ittifakını bu iki temel hedefe hizmet etmeye çağıracak.

TÜRKİYE REKLAM KAMPANYASI
Ama Bush'un İstanbul'da iki gün boyunca görüşeceği NATO ülkesi liderlerinden 19'u, AB üyesi. İster istemez zirve, Türkiye'nin Avrupa'daki rolünü vurgulamak için bulunmaz bir fırsat. Ankara'nın bir an önce AB'yle üyelik müzakerelerine başlaması hedefini paylaşan ABD yönetimi de uzun süredir geziyi Türkiye açısından bir "reklam kampanyası" na dönüştürmeyi planlıyor. Ama burada Amerikalılar'ın bir çıkmazı var. Türkiye'nin rolü ve önemini vurgularken "fazla ileri gitmek," bölge ülkeleri ya da Avrupa'nın kodamanlarını "sinir etmek" istemiyorlar. Bu konuda Ankara da hassas. Dolayısıyla Bush'un İstanbul gezisindeki Türkiye övgüsünün dozunda ve inandırıcı olması gerekiyor. Bu bağlamda Türkiye'de gerçekleşen reformlar, hükümetin Kıbrıs'ta attığı adımlar, Irak'ta oynanan rol gibi konularda Ankara'nın kulağına hoş gelecek cümleler bekleyin. Türkiye'nin İslam Konferansı Örgütü'nün genel başkanlığını alması da aynı biçimde kutlanacak bir konu.

PKK, ABD'Yİ TEDİRGİN EDİYOR
Benim tahminim, terör meselesini kendi başkanlığının mihenk taşı yapan ABD başkanı aynı zamanda PKK'yı kınamakta ve Türkiye'nin Kürt meselesindeki açılımlarını üstü kapalı da olsa övmekte tereddüt etmeyecektir. Son dönemde Irak sınırındaki PKK sızmalarının artması ve örgütün yeniden silaha sarılması Amerikan yönetimini tedirgin etmiyor değil. Üst düzey bir ABD'li yetkiliye göre, PKK gibi örgütler güçlerini çatışmadan alırlar; herhangi bir siyasi açılım ya da dialog ortamı görünce güçlerini kaybetme korkusuyla karşı karşıya yeniden eyleme geçerler. Washington'da Kuzey Irak'ta kalan PKK/Kongre Gel birimlerinin Türkiye'ye siyasi (Avrupa Birliği süreci) ya da operasyonel açıdan (terör) ciddi bir engel yaratacağı izlenimi yok. Haziran'da Irak'tan çıkmayı bekleyen ve Sünni üçgenindeki isyanla uğraşan Washington, bu hafta büyükelçi Eric Edelman'ın da Ankara'da söylediği gibi PKK'ya karşı büyük bir operasyon planlamıyor. Böyle bir manevranın, gerekirse son haftalarda kapalı kapılar ardında yeniden başlayan Ankara- KDP dialoğu çerçevesinde Kürt gruplar tarafından gerçekleşmesinden yana.
DİĞER DÜNYA HABERLERİ
 İstanbul'u da izleyecekler
 Sabah 'FRANSIZ' kalmıyor!
 Avrupa Konseyi, Türkiye'ye olan denetim sürecini kaldırmayı...
 ABD, Saddam'ı yeni Irak hükümetine verecek
 'Kızlarla aram çok kötüydü!'
 İngiliz ordusuna yeni işkence iddiası
 "El Kaide, Amerika'yı seçim zamanı vuracak"
 Her ülkenin bahsis kültürü farklı
 İşte dünyanın en küçük köpeği Star
Alex imzaladı
Alex imzaladı
Türkiye'de gördüğü ilgiden memnun olduğunu söyleyen sambacı,...
Hoşgeldin Memo
Hoşgeldin Memo
Havaalanında bir basın toplantısı yapan Mehmet "Şampiyonluk yüzüğünü...
2015'te Avrupa Birliği'nin büyükler kulübündeyiz
2015'te Avrupa Birliği'nin büyükler kulübündeyiz
Rapor, AB'ye girmiş Türkiye'nin, birliğin devleri arasında yer...
Piriştina'nın yerine Kocaoğlu
Piriştina'nın yerine Kocaoğlu
Belediye Meclisi'nde bugün yapılacak Başkanlık seçimi için CHP,...
Türkiye'de kanser oranı beş yılda yüzde 60 arttı
Türkiye'de kanser oranı beş yılda yüzde 60 arttı
Gelişen teknolojinin bize sunduğu sağlıksız beslenme kültürü,...
Sebze ve meyveye 'Temiz Kağıdı'
Sebze ve meyveye 'Temiz Kağıdı'
Avrupa'daki büyük marketler, sadece tarım ürünlerin temizliğini...
Kaçtı mı, kaçırıldı mı?
Eşinin, "Korkuyorum, gel" mesajıyla evine koşan Hüseyin Erdoğuk...
İlköğretimde 'ecstasy' çanları
İlköğretim öğrencilerinin kendisine, "Arkadaşım ecstasy kullanıyor,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.