Kahramanmaraşlı Müsan Gıda, tarım ürünlerini mikrodalga fırınlama yöntemiyle çok kısa sürede kurutmayı başardı. Şirket, İsrailli ortağı ile sistemi geliştirmek için AB fonundan da destek aldı.
SAVUNMA sanayi ile biberin ne alakası var?' diye düşünebilirsiniz. Bu haber, biraz da Türkiye'nin gıda sanayiindeki durumunu ortaya koyuyor. 1976 yılında kurduğu Müsan Mühendislik firmasıyla Türkiye'de pek çok tesise mühendislik desteği veren Azmi Bickes, devletin isteği ile Türkiye'nin en büyük pul biber üreten fabrikasının da sahibi oldu. 1996'da Avrupa kapısından çevrilen aflatoksinli pul biberin itibarını kurtarmak TÜBİTAK, KOSGEB desteği ile modern şartlarda pul biber üretimi gerçekleştiren Bickes, şimdi de GAP'ın meyve sebzesini çüremeden, küflenmeden kurutacak yeni bir sistem için kolları sıvadı. İsrailliler'le ortak olarak hazırlanan proje, AB'nin Ar-Ge fonu tarafından da destekleniyor. 3.9 milyon Euro'ya malolması öngörülen proje, meyve ve sebzelerin nemden yoksun olarak muhafaza edilmesini içeriyor. Müsan Yönetim Kurulu Başkanı Azmi Bickes, Kahramanmaraş'ta daha önce pul biber üretimi için kurulan tesislerde ileri teknoloji ile aflatoksin ve diğer zararlı maddelerden arındırılmış olarak çay ve kayısı kurutmayı başardıklarını söylüyor. Tarım ürünlerinin muhafazasının dünyada da büyük sorun olduğunu dile getiren Bickes, mikrodalga yöntemi ile kurutulan ürünlerin vitamin değerinden de bir şey kaybetmediğini dile getirdi. Bickes, şöyle devam etti:
MİKRODALGA İLE KURUTMA "Dünyada en büyük sorunlardan biri tarım ürünlerinin sağlıklı olarak kurutulması. İyi muhafaza edilemeyen ürünler, vitamin değerlerini kaybediyor. Nemli kurutmadan kaynaklanan aflatoksin oluşumu nedeniyle ürünler kanserojen madde içeriyor. AB de bunun için bir fon ayırmış. Bu fona bütün ülkeler belli bir yardımda bulunuyor. Sonra iki ülke ortaklaşa proje üretip, finansmanın yarısını fondan sağlayabiliyor. Kahramanmaraş'taki tesisimiz pilot tesis seçildi. TÜBİTAK ve AB'den her türlü onaylar da alındı. Mikrodalga yöntemi ile ürünlerin kurutulup muhafaza edilmesi için sistem geliştiriyoruz. Biz 1996'da biber ihracatını bıçak gibi kesen aflatoksin olayından sonra böyle araştırma yaptık. Ve aflatoksinsiz biber üretmeyi başardık. Şimdi İsrailli ortağımızla bu sistemi geliştirip, şirketlerin kullanacağı düzeye getirmek için yola çıktık." Geçen yıl, tesislerde mikrodalga yöntemiyle çay kurutmayı başardıklarını anlatan Bickes, normal şartlarda 6 saatte kurutulan çayı bu sistemle 15 dakikada kurutmayı başardıklarını söyledi. Yılda 400-500 bin ton çayın iyi kurutulmadığı için denize döküldüğünü ifade eden Bickes, şunları söyledi: Kahramanmaraş ve Çukurova üniversitelerinden öğretim görevlisi arkadaşlarımızla çalışıyoruz. İsrailliler, büyük teknik destek veriyor. Geçtiğimiz hafta bir öğretim üyemiz kayısı getirdi."