kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Çeyrek yüzyıllık esaret bitti Türkiye'nin trona madeni özgür
Çeyrek yüzyıllık esaret bitti Türkiye'nin trona madeni özgür
200 ev restore edildi
'20 yıldır esir maden, ben giremedim oğlum girsin madem'
Tabi Kaynaklar Bakanıyım
'Doğal kaynakları ekonomiye kazandıralım'

Çeyrek yüzyıllık esaret bitti Türkiye'nin trona madeni özgür

25 yıldır yeraltında tutulan trona (soda külü) özgürlüğüne kavuştu. Park Holding ile Eti Maden İşleri'nin ortak şirketi Eti Soda, dünyanın en büyük üçüncü doğal soda külü tesisinin temelini attı.

1979 YILINDA keşfedilen, 25 yıldır yeraltında tutulan trona (soda külü) nihayet özgürlüğüne kavuştu. Tronanın, 25 yıllık esaret öyküsü, Park Holding ile Eti Maden İşleri Genel Müdürlüğü'nün ortak şirketi Eti Soda AŞ'nin yatırımı ile sona erdi. Ekonomiye 4.5 milyar dolar katkı sağlayacak olan dünyada ABD ve Çin'den sonra doğal soda külü üretecek üçüncü tesisin temeli atıldı. Törende konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, maden işletmeciliğini yabancı bağlantılı güçlerin engellediğine dikkati çekti. Park Holding Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Ciner ise trona üretimine geçmek için 6 yıl boyunca eziyet çektiklerini hatırlattı ve "Biz, madenciyiz. Silopi'ye yatırım yapacak kadar, Şirvan'da bakır madeni açacak kadar cesuruz" dedi. Eti Soda AŞ Çözelti Madenciliği ile Soda Külü Üretim Tesisi Temel Atma Töreni'ne katılan Bakan Güler, Turgay Ciner ve beraberindekilerle birlikte, İsmail Seyhan Çözelti Üretim Kuyusu'nu gezdi. Güler, 1996'da Etibank Genel Müdürlüğü yaptığı dönemde gündeme gelen doğal soda külü üretim pilot tesisinin açılışını yaptı. Güler, tesisin kurdelesini Park Holding Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Ciner ve Ankara Valisi Yahya Gür'le birlikte kesti. Güler, açılışını yaptığı tesisi gezerek, kristal hale dönüşmüş soda külünü inceledi.

ANLAMLI MESAJ
Park Holding Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Ciner, törendeki konuşmasına, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, "Bir tuğla koyan her türlü yatırımcıya hizmet edeceğiz" sözüne gönderme yaparak başladı. Ciner, Bakan Güler'in madenci kökenli olduğuna işaret ederek, "Biz madenciyiz. Silopi'ye yatırım yapacak kadar cesur, Şirvan'da bakır madeni açacak kadar cesur, 6 senedir çeşitli unsurların engellemeleriyle soda madenini üretmek için çekilecek bütün eziyetleri çekmiş bir işadamı olarak söylüyorum. Madeni gördünüz. Bu maden çıkarılmaz dendi. Şu anda dünyadaki en ileri teknoloji ve sıfır çevre kirliliğiyle madeni ellerinizde tuttunuz" dedi. Ciner, yılda 1 milyon 100 bin ton olarak planlanan üretimin, kısa sürede 2 milyon 200 bin tona ulaştığını vurguladı. 6 bin kişilik istihdam yaratıldığını kaydeden Ciner, "Senede 2 bin TIR'ın her gün iş sahibi olduğunu düşünün. Ülkemize kazandırılacak dövizleri düşünün. Bu madenin yanında türevlerinin yan sanayilerini KOBİ işletmesi olarak burada kendiliğinden yer alacağını düşünün" diye konuştu.

BİR BAŞARI ÖYKÜSÜ
Ciner, Park Holding'in işlettiği Çayırhan Termik Santralı'nı da örnek vererek, şu bilgiyi aktardı: "Termik santralın kömürü bize devredilmeden önce Balıkesir'den Kütahya'dan kamyonla geliyordu. Şu anda santral, kişi başına kömür üretiminde Avrupa'nın en efektif madenidir. Teknolojiyi bize satan Almanya'nın en büyük maden şirketlerinde kişi başına üretim yaklaşık 9 tonken, buradaki madende üretim 17 tona gelmektedir." Avrupa'da madenden elektrik üreten şirketlerin devletten teşvik aldığını, Park Enerji'nin ise özkaynakları ile yaptığı yatırımlarla vergi rekortmeni olduğunu hatırlatan Ciner, bu kayıtların ATO ve ASO'da bulunabileceğini belirtti. Ciner, hükümetten taleplerini sıralarken de "Sadece bürokratik engellerin kaldırılması, önümüzün açılmasıdır. Başka talebimiz yoktur. Önümüzü açın, Türkiye'de maden devrimini yaşayalım" dedi. Enerji Bakan Hilmi Güler, madenciliğin çok ihmal edildiğini, yeraltı kaynaklarının ekonomiye kazandırılmasının çok zaman aldığını, üretimin önüne büyük engeller çıktığını kaydetti. Güler, sahanın 1979'da kömür aranırken bulunduğunu anımsattı. Güler, madenin 17 yıl işletilmeden bırakıldığını vurgulayarak, kendisinin Etibank Genel Müdürü olduğu 1996'da sondaj yapılarak üretim yapmanın gündeme geldiğini söyledi. Güler, "Şu veya bu şekilde bu iş geciktirildi. Top devamlı taca atılıyordu. Biz bunu ilk defa burada sahanın içine aldık. Burada da gol haline dönüştü" diye konuştu. Güler, tarihi bir günün yaşandığına işaret ederek, şöyle devam etti: "Ben Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı olarak çoğu kere, Enerji Bakanı diye tarif edilip, o şekilde tanıtılıyorum. Halbuki bir de tabii kaynaklar kısmı var. Burada, ilk defa bugün tabii kaynaklar kısmı, enerjinin önüne geçti. Bundan mutluyum. Ben, tabii kaynaklar ve enerji bakanı diye tanıtılmayı arzu ediyorum."

Olcay AYDİLEK / Cengiz UYSAL/ ANKARA

DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Renault, zorlu İran görevini bir Türk'e emanet etti
 Dikkat! Maliye 25 bin mükellefi gözetliyor
 OSD, 'şok kararın' sıkıntısını Başbakan Erdoğan'a anlatacak
 Hummer vergisi 20 katına çıkıyor
 Herkes, 'Beni de Sabancı yap' diye kapımı çalıyor
 Petkim aş ve elektrikte tasarruf edip, satılacak
 Doğuya yatırım yapana yurtdışında tanıtım sözü
 Doğalgaza haziranda zam yok
 Ünlü parfümcü Türkiye sevdalısı
 2004 finansman programında son durum
 Reklamcılar Brand New Heavies'le coşacak
 Dış ticaret açığı 4 ayda % 60 arttı
 Maliye YTL'ye geçerken yuvarlama yapmasın
 Vehbi Koç Ödülü sağlık kurumuna verilecek
 Konutların yüzde 15'i depreme sigortalı
 Bisküvici Saray 'sütçü' olacak
 Ferrari patronu Fiat'ın başında
 Eczacılık ödülü kanser araştırmasına
 Orkide'nin babası hayata veda etti
GÜNTAY ŞİMŞEK
İsrail'le yeni kriz belirtileri
İsrail'in Refah...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Dolar duruldu, yeni denge kuruldu yaz ayları bu dengede...
İsyanda linç dehşeti
Antalyalılar önceki sabah güne, siren sesleri ile uyandı. Sabaha...
Poşulu Nilüfer Diyarbakır'ı mest etti
Nilüfer, Diyarbakır 4'üncü Kültür ve Sanat Festivali etkinlikleri...
IMKB
E: 17,081 D:% -1.42
DOLAR
S: 1,495,000 D:% 0.00
EURO
S: 1,824,000 D:% -0.05
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.