kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Şarap hakkında her şey
Şarap hakkında her şey

Alkollü bir içki olmanın ötesinde kutlamalara değer katan ve sofralarda ayrı bir öneme sahip olan şarabı içmek ve tat almak farklı bir kültür gerektiriyor. Şarap eğitimi vermek amacıyla İstanbul ve Ankara'da açılan şarap kurslarına, haziran ayında İzmir'de bir yenisi daha ekleniyor.

Şarap sonsuz hayat kaynağıdır, iç; Gençlik sevincinin pınarıdır, iç; Gamı yakar eritir ateş gibi, Sağlık sularından şifalıdır, iç diyor şarabı birçok dörtlüğüne konu eden Hayyam. Alkollü bir içki olmanın ötesinde kutlamalara özgü bir değer taşıyan ve sofralarda ayrı bir öneme sahip olan şarabı içmek ve tat almak farklı bir kültür gerektiriyor. Lezzetli bir yemeği tamamlayan şaraplar aynı zamanda sofraların da vazgeçilmez aksesuvarları. Şarabın hakkını verebilmek için, bolluk ve bereketin temsilcisi üzümden yapılan bu içkinin, adabını da bilmek gerekiyor. Kısacası ete eşlik eden şarapla, tatlı ile birlikte içilecek şarabı ayırt edebilmeli...

Birbiri ardına açılan şarap kurslarına İstanbul ve Ankara'dan sonra İzmir'de de bir yenisi ekleniyor. Varitas Şarap Eğitim Merkezi'nce düzenlenen ve şarap uzmanlarınca verilen kurslarda kursiyerler, her bir etabı, bir buçuk ay süren 4 etaplık kursun sonunda, şarap kültürü ve tadımı alanlarında bilgi kazanırken, şarap yapımını da öğreniyorlar. Kurslara Kavaklıdere, Doluca ve Diren şaraplarının yöneticileri ve şarapçılık söktürün mensupları da katılıyor. Kursta her çeşit üzüm ve bunlardan üretilen şaraplar ile dünyanın en meşhur şarapları hakkında bilgi veriliyor, hatta kırmızı ve beyaz şarap yapımı öğretiliyor. 4 etaptan oluşan kursun her bir etabı bir buçuk ay sürüyor. Toplam 72 saatte degüstasyon ve şarabın tarihçesini öğrenen kursiyerler, konusunda uzman bir ekip tarafından eğitiliyor. Kurs ücreti, hafta içi grupları için 360 milyon, hafta sonu grupları için ise 420 milyon lira olarak belirlenmiş.

ÜÇ BÜYÜK İLDE...
Varitas Şarap Eğitim Merkezi'nin Eğitim Koordinatörü Doç. Dr. Yunus Emre Kocabaşoğlu, uluslararası standartlarda bir kurs düzenlediklerini belirterek, şunları söylüyor: "Uzun ve ciddi bir uğraş sonucu oluşturduğumuz kurs, mayıs ayında Ankara ve İstanbul'da başladı. Haziran ayında ise İzmir'de başlayacak. Gerek programın kurgusunda gösterdiğimiz titizlik, gerek içerik zenginliği, gerekse kullanılan ileri eğitim yöntemleri açısından dört dörtlük bir eğitim olanağı sağladığımızı düşünüyoruz. Bu programla, katılımcıların şarap kültürü konusunda bilgi ve deneyimleri gelişecek."

ETİKETLER OKUNABİLECEK
Ankara Sheraton otelinde başlayan 4 etaplık kursun ilk bölümünü yaz başında tamamlanmayı hedeflediklerini söyleyen Doç. Dr. Kocabaşoğlu, içerik hakkında şu bilgileri veriyor: "Beyaz ve kırmızı şarapların temel tat ve kokularının tanıtılmasından, Fransız şarap etiketlerinin okunmasına, şarap yapım tekniklerinden yerli ve uluslararası üzüm çeşitlerine kadar çok detaylı bir program hazırladık. Kursiyerlerimiz tüm kurs boyunca 200 şarap tadacaklar. Her etabın son oturumunda dünyanın en kıymetli ve nadir şaraplarından beşini katılımcılara sunacağız."

ŞARAP RAFİNE BİR ZEVK...

Eğitim programının, dünyanın en prestijli şarap eğitim kurumlarından biri olan London Wine Academy ile Wine&Spirits Education Trust diplomalı uzmanların katılımı ile gerçekleştiğini ifade eden Doç Dr. Kocabaşoğlu, eğitim ekibini şöyle sıralıyor: "Gence Elton, Jean-Luc Colin, Esra Önat, Dr. Mustafa Tolay, Oğul Türkkan, Emre Utku ve ben eğitim timindeyiz. Kursa katılanlar arasında, şarabın olağanüstü dünyasını daha iyi öğrenmek ve anlamak isteyen şarap severler ile şarapla profesyonel olarak uğraşan sektör mensupları da var."

Kursiyerlerden, danışmanlık şirketi sahibi Şener Yüksel (55), şarabın rafine bir zevk olduğunun altını çizerek şunları söylüyor: "Yirmi yıldır şarap içerim. Bu kursa daha bilinçli olmak için katıldım. Kursun içeriği ve eğitimcilerin uzmanlığı beni etkiledi. Şarap konusunda uzman olmanın topluluk içinde çok etkileyici olduğunu düşünüyorum. Devlet Tiyatroları sanatçısı Serap Doğan ise, şarap içmeyi çok sevdiğini belirterek, "Şarap hakkında daha çok bilgi sahibi olmak istedim. Şarapla ilgili yazılan her şeyi okurum. Programın içeriğini çok tatmin edici buldum. Bu nedenle kursa sonuna kadar devam edeceğim" diyor.

Sadece şarap satan bir mağazası olduğunu ve örnek bir şarap mağazası oluşturmak istediği için kursa katıldığını açıklayan Ercan Atasever (38), sözlerine şunları ekliyor: "Şarapta sunumun önemine inanıyorum. Burada edindiğim bilgileri kullanarak, mağazadaki sunumumu güçlendireceğim. Şarabın bakkal raflarından çıkıp, hak ettiği yere gelmesini istiyorum. Bu tip organizasyonların potansiyeli harekete geçirerek, ülke ekonomisine katkı sağlayacağını düşünüyorum."
DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Kaskların altındaki ünlü hayatlar
 Büyükşehir Tiyatroları bana terbiyesizlik yaptı
 Lazlar'ın kemençesine artık elektro ve tekno eşlik ediyor
 Üniversiteli gruplar Rock için yarışacak
 Mem û Zin destanı Dans Tiyatrosu olarak sahnede
 Çeşme'ye İstanbool rüzgarı
 Salsa Kongresi 11 Haziran'da
 Altınoluk'ta Sergi
 Pratik Bilgi
 Elifçe ile Hobi Dünyası
GÜLSE BİRSEL
Rejim sezonu açıldı!
Eyvahlar olsun. Yine bikinilerin,...
TÜLİN KERMEN
Vitrin Meleği
Almazsam çıldırırım!
Takunya tak...
AYŞE TÜTER
Lezzet Güneşi
Pirinç unu kurabiyesi
Tereyağını...
Harika bir masajla stresten arının
Harika bir masajla stresten arının
Vücuttaki tüm negatif enerjiyi atıp kasları gevşetmek, sağlıklı ve...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.