kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Uyuşturucu bağımlılığı bir ömür boyu sürüyor
Uyuşturucu bağımlılığı bir ömür boyu sürüyor
'Enjektör'ün içinde uyuşturucu var
Okul tuvaletinde bile kullandım
Kullanmam için ısrar ettiler
'Ellerim sanki benim değildi'

Uyuşturucu bağımlılığı bir ömür boyu sürüyor

Uyuşturucu kullanların bir çoğu bağımlı olduğunu kabul etmiyor. Oysa uzmanlar madde bağımlılığının ömür boyu sürdüğünü söylüyor.

HİÇBİRİ maddeyi vücuduna ilk aldığında bağımlı olabileceğini ya da bir gün tüm yaşamını o madde etrafında sürdüreceğini düşünmedi. Güçlü iradelerine istedikleri zaman söz geçirip "hayır istemiyorum" diyebileceklerini sanıyorlardı. Oysa uzmanlar, "Ben bağımlı değilim" düşüncesinin büyük bir tehlike yarattığını, hastaneye yatan uyuşturucu müptelalarının bile kendilerini bağımlı olarak kabul etmediklerini söylüyor. Peki bağımlının, uyuşturucudan tamamen kurtulup, yepyeni bir hayata adım atabilmesi mümkün mü? Doktorların 'hasta' olarak tanımladığı madde kullanıcılarının, bağımlılıktan kurtulma ve bir daha hiç başlamama oranı Türkiye genelinde bir hayli düşük.

EN İYİSİ HİÇ BAŞLAMAMAK
UZMANLAR
bir kez bağımlı olan kişinin maddeyi bıraktıktan sonra aradan uzun yıllar geçse de yeniden başlama tehlikesi altında bulunduğuna dikkat çekiyor. Kişinin bağımlılıktan kurtulma yolu ise önce bağımlı olduğunu kabul etmesi, ardından tedaviyi istemesi. Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Musa Tosun, tedavi olan kişinin yeniden uyuşturucuya başlamamasının nadir rastlanılan bir durum olduğunu vurguluyor. "Bağımlılık bir defa oluştuğunda ömür boyu süren bir süreçtir" diyen Tosun şu bilgileri veriyor: "Bağımlılığı tifo gibi düşünemezsiniz. Defalarca geri dönüş yaşarlar. Bir kişi bağımlı oldu mu o maddeyi bıraksa bile ömür boyu bağımlı olduğunu kabul etmeli ve ondan uzak durmalı. Kullandığı anda yeniden bağımlılık ortaya çıkar. Bağımlılığın en iyi tedavisi hiç madde kullanmamaktır. Tedaviden sonra yeniden başladıysa hiç karamsarlığa kapılmamalı. Bu durum, madde bağımlılığın tabiatında var. Hastalara nüks önleme programları uygularız. Tedavi olduktan sonra belli aralıklarla takibe alınır ve terapi programlarına katılır." Bağımlılığı ortaya çıkaran genetik özelliklerin bulunduğunu, bazı kişilerin doğuştan yatkın olabileceğini belirten Tosun, nedenlerini şöyle açıklıyor: "Doğum öncesi, doğum sırası ve doğum sonrası oluşan sebepler bunu belirliyor. Bir çocuğun anne babası alkol kullanıyorsa, onun alkol bağımlısı olması ihtimali diğerlerinden daha fazladır. Bu doğum öncesi bir sebep. Ya da eroin bağımlısı bir anne hamileyken eroini kullanmaya devam ettiği için çocuk doğduğunda bağımlı olabiliyor. Annenin kanındaki eroin çocuğa da geçtiği için daha doğmadan bağımlı olabiliyor. Doğduğunda eğer tebdir alınmazsa, 7-8 saat sonra eroin krizi başlıyor ve bebek ölebiliyor. Böyle bir örneğe öğrencilerimden biri tanık oldu. Böyle durumlar her an karşımıza çıkabilir. Bebeğe de büyüklerde uygulanan yöntemle ilaçlarla eroin tedavisi yapılıyor."

20 GÜNDE TABURCU İMKANI
PEKİ
bağımlılar nasıl tedavi ediliyor? Hastaneye yatan bağımlıların vücudu, kullanılan maddenin etkilerinden 3-5 süren detoks denilen dönemde arındırılıyor. Bu süre, kullanılan maddenin vücutta yarattığı etkiye göre değişiyor. Gelen eroin krizlerinde ise sakinleştirici ilaçlar ve serum veriliyor. Hasta, terapiler de dahil 15-20 günü boyunca hastanede kaldıktan sonra taburcu ediliyor. Ancak asıl sorun bundan sonra başlıyor. Önemli olan bağımlının hastaneden çıktıktan sonra aynı ortamlara dönmesini engellenmek. Bunun için doktor aileyle sürekli irtibat halinde oluyor. Kişi beş yıl süreyle herhangi bir madde kullanmadığında bırakmış sayılıyor. Ama her zaman yeniden başlama tehlikesinin bulunduğu da vurgulanıyor.


Pervin METİN - Ali BALCI - MERKEZ

DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 'Şüphesiz' bu olay artık faili mechul
 Vakit'e 624 milyar ceza
 '84 yıllık karanlığa son' yazısına dava
 Cumhurbaşkanı, Hürriyet yazarı Doğan'ı yalanladı
 Şoförler dikkat internettesiniz
 Başkan ilçesi için ambulans kaçırdı
 Yerin yedi kat altında düğün
 O sadece Opera değil
 "Yargıtay'a temyiz için başvuracağız"
MEHMET TEZKAN
Beşiktaş'ın işi şimdi daha zor
Beşiktaş camiası için ne...
EMRE AKÖZ
Siyasi nostalji
Geçen gün Kadıköy'den Tuzla'ya...
UMUR TALU
Perdeli gözlerle ne kadar eminiz her şeyden!
Deniz...
MUHARREM SARIKAYA
Belediyelerin sessizliği...
Bugüne kadar bana gelip de...
Öküz öldü ortaklık bozuldu
Çelebi, savaş öncesi ABD'nin en iyi müttefikiydi. Saddam'ın...
ABD veto etmedi BM İsrail'i kınadı
İsrail'in 40 kişinin ölümüne yol açan Refah'taki saldırıları üzerine...
Fener 12'den vurdu
Fener 12'den vurdu
"Alex, Brezilya'nın son dönemde yetiştirdiği en önemli futbolculardan...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.