kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
İmajı mutluluk sonu bataklık
İmajı mutluluk sonu bataklık
'Uyuşturucu bumerang gibi bize geri dönüyor'
Kızımı, 'eroin zayıflatır' diyerek kandırdılar
Üç ecstasy bağımlı yaptı

Zayıflamak için eroine başladı

Nahide Koçyiğit 14 yıllık bağımlı kızını uyuşturucu bağımlısı yapan temel nedeni anlattı:

Nahide Koçyiğit, kızını kurtaracağım derken kalp, tansiyon, şeker hastası oldu. Evini, işini kaybetti. Bu faturayı ona ödeten, bir arkadaşının kilosundan yakınan kızına "Eroin zayıflatır" demesi oldu.



***

İmajı mutluluk sonu bataklık

Türkiye'de yakalanan eroin ve esrar miktarı aynı kalırken, sentetik mal'larda artış var. Mutluluk hapı' diye reklamı yapılan sentetikler, özellikle 16-25 yaş arası gençlere hitap ediyor.

Yurt dışından Türkiye'ye en fazla giren uyuşturucu eroin olsa da gençliğin yeni gözdesi sentetik uyuşturucular. Türkiye'nin karşısına birkaç yıl içinde ciddi bir bağımlılık problemi yaratacak olan bu maddeler, genellikle 16 - 25 yaş arası gençlerin gözdesi. İstanbul Narkotik Şube Müdürlüğü'nün yaptığı operasyonlar ise ürkütücü sonuçları gözler önüne seriyor. Yakalamalara bakıldığında diğer yıllara oranla İstanbul'da kullanımının üç kat arttığı görülüyor.

CİDDİ BAĞIMLILAR YARATIR'
İSTANBUL Narkotik Şube Müdürü Tufan Ergüder, rakamların Avrupa ülkelerine göre düşük olmasına rağmen sentetiklere ilginin kısa sürede hızlı bir şekilde arttığını, ilerki yıllarda ciddi bağımlılar yaratacağının altını çiziyor. "Esrar, eroini ikame edecek maddeler olmasa da başlangıç maddeleri arasında geliyor" diyen Ergüder, "Yakaladığımız 10 kişiden 6'sı ecstasy'nin yanında başka maddeler de alıyor. Yakaladığımız mallara bakılırsa her sene artan bir ivme görüyoruz" diye konuşuyor.

İMAJI 'MUTLULUK HAPI'
AB
ülkelerinde özellikle de Hollanda ve Almanya'da hafta sonları 30-40 milyon adet uyarıcı hap tüketiliyor. Türkiye'de henüz böyle bir tehlike olmamasına rağmen gençler arasında sentetik uyarıcıların adından sıkça bahsediliyor. Çünkü bu maddeler Türkiye'ye çok iyi bir reklam ile giriş yaptı. Bu uyarıcıları Türkiye'ye sokarken onlardan uyuşturucu olarak değil "Mutluluk hapı" olarak bahsedildi.

PAHALI UYUŞTURUCU ARTIŞI
TÜRKİYE
genelinde son üç yılda toplam 19, 2004 yılında ise 47 kilo kokain ele geçirildi. Bunun 27 kilosu batıya, 20 kilosu ise iç piyasaya sürülmek üzere hazırlanmıştı. "Bizim için önemli olan Türkiye'ye girerken yakaladığımız 20 kilodur" diyen Ergüder, şu noktaya dikkat çekiyor: "Bu rakam Türkiye için çok önemli. Pahalı uyuşturucularda da yukarı doğru bir ivme görülüyor. Son olarak Büyükçekmece'de 1 ton eroin yakaladık. 2001 yılında Jandarma 7.5 ton baz morfin yakaladı. Biz ise İstanbul'da 4.5 ton baz morfin yakaladık."

ARKADAŞI TORBACI OLUR
GENÇLERİN
uyuşturucu maddelerle çok yakından tanıdığı, güvendiği ve hayır diyemeyeceği kadar sevdiği arkadaşları aracılığı ile tanıştığını söyleyen Ergüder, "Gençlerin uyuşturucu ile tanışması çok sanılanın aksine uyuşturucu satıcıları aracılığı ile değil kendi arkadaşları aracılığı ile oluyor. Torbacı diye tabir edilen satıcılar kullanıcı gençlere bol bol uyuşturucu veriyor. 'Al bir kısmını kendin kullan bir kısmını da arkadaşlarına dağıt' diyorlar. Onlar da kendi arkadaşlarını bu maddelerle tanıştırıyorlar. Sanıldığının aksine okullara uyuşturucu, kapıda bekleyen simitçi şekerci tarafından sokulmuyor. Bu zaten satıcıların taktiğine de aykırı bir sistem. Uyuşturucu satıcıları 'sabit' değil 'mobil' çalışıyorlar" diyor.

HER İLK DENEME BEDAVA
UYUŞTURUCU
bağımlısı gençlerin yüzde 70'inin arkadaş ortamında madde kullanmaya başladığının altını çizen Ergüder, gençlerin nasıl tuzağa düşürüldüğünü şöyle anlatıyor: "Herhangi bir madde teklifi kesin bir şekilde tanıdık bildik bir simadan gelir. Bu kişi teklif etmeden önce maddeyle ilgili bilgiye sahiptir. Denemiş, kullanmış ya da bağımlıdır. Teklif yaparken maddenin sanal reklamını da yapar. Hedef olan kişinin zaafına göre reklam yapılır. Kesin olan kural ise bu işin önce bedava olması. Para vermeye başladığında ise maddi sıkıntıya düştüğünde o da etrafındaki arkadaşlarını kandırır."

KATKI MADDESİ KUŞ PİSLİĞİ
GEÇEN
sene İstanbul'da uyuşturucuya bağlı 16 ölüm olduğuna da değinen Ergüder, bunun nedenlerini şöyle sıralıyor: "Aşırı dozda ölümler her yerde arttı. Her satıcı muhakkak uyuşturucuya belli oranda katkı maddesi katar. Kalp ilaçlarından kuş pisliğine kadar. Belçika'da fare zehiri bile katıldığını biliyoruz. Katkı maddeleri yüzünden ölümler meydana geliyor." Türkiye'de bir yılda uyuşturucuya giden rakamın 4-5 milyar dolar civarında olduğunu, ciddi mücadeleler başlatılması gerektiğinin ifade eden Ergüder, ülkemizde bu işi meslek edinmiş aileler olduğunun da altını çiziyor.


Pervin METİN - Ali BALCI

DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Hükümet konseyi başkanı öldürüldü
 İsrail'in geleceği yok
 KKTC koalisyon hükümeti ikinci firesini de verdi
 Aydın, New York'ta Türk mezarlığını ziyaret etti
 Ehliyet sınav kağıtlarında sahtecilik incelemesi
 Adalet Bakanlığı Müsteşarı: Yargı zammı düşük kaldı
 Türkiye'de cuma gününe kadar yağmur olacak
 İngiliz turizm devi TWI'den KKTC'ye turizm atağı
MEHMET TEZKAN
Rektörler de ipleri germemeli
Yasa Meclis'ten geçti..
EMRE AKÖZ
'Ayrıcalığıma dokunma'
Esas konuya geçmeden önce bir...
UMUR TALU
15 milyar dolarlık meraksızlık
Birkaç yüz milyon...
MUHARREM SARIKAYA
"Eski komutanlar göreve..."
Dış politikada üç aydır...
ABD'nin konuştuğu gazeteci
Irak'taki işkenceleri, Vietnam Savaşı'nda ABD askerlerinin silahsız...
Savunma harcaması kısıtlanıyor
Türk ve Yunan Savunma Bakanları, iki ülke arasında karşılıklı savunma...
Para lafı etmem
Para lafı etmem
Para sorunumuz yok. Ama 'Şu kadar param var' diye çıkmayı etik...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.