kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Yargının zirvesi çatladı
Yargının zirvesi çatladı
Adli tatil bir aya inecek
Başkanlar anlaşamadı

Yüksek yargıda görüş ayrılığı

Başbakan Katılmadı Yargı organlarının yıldönümleri, yüksek yargıdaki ayrılıkların ortaya çıktığı platforma dönüştü. Danıştay'ın yıldönümüne Başbakan katılmadı. Danıştay Başkanı, Yargıtay ve Anayasa Mahkemesi başkanlarının maaş yakınmalarını eleştirdi, Barolar Birliği de destek verdi.

***

Yargının zirvesi çatladı

Danıştay'ın kuruluş yıldönümünde, yargının gündemindeki dört konuyla ilgili olarak, üç yüksek yargı başkanı farklı görüş sergiledi.

Danıştay'ın kuruluş yıldönümü, yargının gündemindeki üç konuda, üç yüksek yargı organının uyumsuzluğunu da gözler önüne serdi. Danıştay Başkanı Ender Çetinkaya ve Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Özdemir Özok'un Danıştay'ın kuruluş yıldönümünde yaptıkları konuşmalar yargının temel konulardaki görüş ayrılıklarının derinleşmesine neden oldu. Gelinen son nokta şöyle:

1. MAAŞ TARTIŞMASI
Yargıtay Başkanı Eraslan Özkaya, adli yılın açılış konuşmasında, hakim savcıların özlük haklarının iyileştirilmesi gerektiğine işaret etmişti. Anayasa Mahkemesi'nin geçen ay yapılan kuruluş yıldönümü töreninde de Anayasa Mahkemesi Başkanı Mustafa Bumin, "Hakimlerin asgari ihtiyaçlarını karşılayamamaları halinde ne kadar iyi niyetli olursa olsunlar kendilerini ruhi bakımdan işlerine veremeyeceklerini" anlatmıştı. Tartışmaya Danıştay'ın dünkü kuruluş yıldönümünde farklı bir ses eklendi. Danıştay Çetinkaya şunları söyledi: "Yargı mensupları, parasal ve özlük haklarının kamuoyu önünde konuşulmasından rahatsızlık duymaktadır. Yargı mensupları, parasal ve özlük hakları istenilen düzeyde olmasa da fiziki bakımdan yetersiz koşullarda çalışma durumunda kalsalar da büyük bir fedakarlık ve özveri içinde çalışmaya ve adalet dağıtmaya devam edeceklerdir. İdari personelin maaşlarında iyileştirme yapılmalıdır." TBB Başkanı Özdemir Özok da, "Kuşkusuz ücret çok önemli sorundur ancak ülke ücret politikası karşısında ve tüm yargı sorunlarının yanında ücreti sorunların birincil kaynağı olarak öne çıkarmak haksızlıktır" dedi.

2. ÜYE SEÇİMİ
Anayasa Mahkemesi'ne Meclis'çe üye seçilmesini öngören Anayasa değişikliği tasarısının gündeme gelmesinden sonraki ilk tepkiler Yargıtay'dan gelmişti. Yargıtay Başsavcısı Nuri Ok, tasarının yargıyı siyasallaştıracağını, bunun için de Anayasa Mahkemesi'nin pilot kurum olarak seçildiğini söylemişti. Yargıtay Başkanı Eraslan Özkaya da tasarıyı, "Düşünebiliyor musunuz; Mahkeme üye adayları Meclis koridorlarında dolaşıp milletvekillerinden yardım isteyecek" diyerek eleştirdi. Bu eleştiriler karşısında Anayasa Mahkemesi Başkanı Bumin ise Cumhurbaşkanı'nın seçmesinin daha az siyasal olmadığı savını ileri sürmüştü. Bu tartışmaya dün katılan Danıştay Başkanı Çetinkaya şöyle konuştu: "Böyle bir düzenleme yargının siyasallaşmasına yol açacaktır. Kamuoyunda ne derece tarafsız karar verildiği hususunun tartışılır olması, güven sarsıcı ve yargı erkinin etkinliğini zedeleyici bir nitelik taşımaktadır."

3. YÜCE DİVAN
Yargıtay, "Yüce Divan'da ceza yargılaması yapıldığına göre bu görev, ceza yargısı bilgisi olmayan kişilerin de bulunduğu Anayasa Mahkemesi tarafından değil, Yargıtay tarafından yerine getirilmelidir" görüşünü savunurken, Anayasa Mahkemesi Başkanı Bumin'den tepki gelmişti. Danıştay Başkanı Çetinkaya farklı bir öneri getirdi: "Ceza yargılaması, özellikleri ve ilkeleri olan uzmanlığı gerektiren bir yargı alanı olduğu için Anayasal yapısı itibariyle, meslekten yargıçların azınlıkta olduğu bir kurula (Anayasa Mahkemesi kastediliyor) verilmesinin yerinde olmadığı tartışmasızdır. Yüce Divan görevi, ceza ve idari yargı yargıçlarından oluşturulacak mahkemeye verilmeli ve iki dereceli yargılama usulü uygulanmalıdır."

4. KİŞİSEL BAŞVURU
Anayasa Mahkemesi, tek tek kişilere, Yargıtay ve Danıştay'ın kararlarına karşı Anayasa Mahkemesi'ne kişisel başvuru hakkının tanınmasını önermişti. Yargıtay Başkanı Özkaya, 250 yargıcın bulunduğu Yargıtay'da kesinleşen bir kararın Anayasa Mahkemesi'nde yeniden incelenemeyeceğini belirtmişti. Anayasa Mahkemesi Başkanı Bumin de tasarıyı şu sözlerle savunmuştu: "Kesinleşmiş kararlara karşı yapılan başvurular sonucu yabancı bir ülkede, yabancı yargıçlar tarafından verilen kararlara (AİHM kararları) karşı duyulmayan hoşnutsuzluk ve sızlanmaların Anayasa Mahkemesi'ne karşı ileri sürülmesi iyi niyet kurallarıyla bağdaşmaz." Danıştay Başkanı Çetinkaya, dün Bumin'in bu sözlerini hatırlattıktan sonra, "Bu görüş, eleştiri kabul etmez bir anlayışı sergelemektedir. AİHM'nin bazı kararlarına karşı duyulan hoşnutsuzluk her zaman her platformda ifade edilmektedir" dedi.

1. Maaşlar
Yargıtay ve Anayasa Mahkemesi maaş az derken, Danıştay Başkanı "Birincil sorun değil" diyor

2. Meclis'in üye seçimi
Danıştay ve Yargıtay, Meclis'in Anayasa Mahkemesi'ne üye seçmesi yargıyı siyasallaştırır derken, Anayasa Mahkemesi katılmıyor

3. Yüce Divan
Yargıtay ve Anayasa Mahkemesi bu görev talip, Danıştay ayrı bir kurum öneriyor

4. Kişisel başvuru
Yargıtay ve Danıştay kişisel başvuruya karşı çıkarken, Anayasa Mahkemesi destekliyor

ERSAN ATAR ANKARA

DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Leyla 'buzdolabından' takdirle çıktı
 Özürlüler yasasına destek istediler
 İki lise öğrencisini depoya kapatan marketçi serbest
 Seçimkondu yıkımı meydan muharebesi!
 Almanya'da PKK/KADEK üyesi Hasan A. tutuklandı
 İstanbul'daki 1 Mayıs'ta 76 kişiye suç duyurusu
 Benzin istasyonunda dehşet: 1 ölü, 4 yaralı
 Anayasa Paketi Köşk'e geldi
 Roth: Reformları çok takdir ediyoruz
MEHMET TEZKAN
Allah'ın sopası var mı?
Bilirsiniz... 'Allah'ın sopası...
EMRE AKÖZ
Şampiyonluğa niye sevindim?
İnsan tuttuğu takımın...
UMUR TALU
Aşağılamanın merkezi gözünüzden kaçmasın
Irak'ta...
İtalya'yı Türkiye'ye getireceğiz
İtalya Başbakanı Berlusconi'nin kurduğu Mavililer Kulübü İstanbul'da...
Ayrılıkçılarla masaya oturacak mı?
Rusya yanlısı Çeçenistan Devlet Başkanı Ahmed Kadirov'un "zafer...
Hedef Avrupa Finali
Hedef Avrupa Finali
Yeni hedefini üç sene içinde Şampiyonlar Ligi'nde final oynayacak...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.