kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Altan Tanrikulu @ SABAH
 
Daum ne yapıyor ?
Onlar ve biz
Çözüm Lucescu'da
Bir Söz

Daum ne yapıyor ?

Bursa maçı sonrası Fenerbahçe'yle ilgili ilginç yorumlar dinledim, ilginç yazılar okudum.. Herkesin futbol yorumu yapma özgürlüğü var. Bu yüzden de futbol herkes tarafından tartışılabilen bir kavram.. Ama futbolu tartışırken insanları yanlış yönlendirici bilgiler vermek son derece hatalı..
Fenerbahçe bu sezon ligin en çok gol atan takımı.. 63 golün 33'ü kanat ortalarından gelmiş.. Bunların 21'i kafayla gol olmuş.. Sarı-lacivertli takım en çok kafa golü atan, en çok kanat akınından gol atan ekip..
Fenerbahçe bazı yorumcuların iddia ettiği gibi doldur boşalt futbolla sonuca giden ve dağınık futbol oynayan bir takım olsaydı bu rakamlar ortaya çıkmazdı.. Fenerbahçe'nin daha eksikleri var.. Özellikle orta alan ve savunmada hata yapıyorlar. Ama 8-9 oyuncusu yeni olan bir takımın ilk yılında, üstelik şampiyonluk kovalarken bu hataları yapması normal.. Daum, orta alanın ortasını iki kişiyle kontrol ediyor. Genellikle de Ümit ve Aurelio'yu kullanıyor. Ve akınlarını bu bölgeden başlatmak yerine mümkün olduğu kadar çabuk kanatlara top taşımaya çalışıyor. Zaten Beşiktaş ve Galatasaray'dan daha üstün olduğu, Gençlerbirliği karşısında da zayıf kaldığı yön kanat akınları.. Sağ ve sol kanatta savunmaya yönelik oynayan futbolcular henüz istenen aşamada değil. Hücum bölgesindeki Mehmet Yozgatlı ve Tuncay ise bu bölgenin sorumluluklarını tam olarak yerine getirdiklerinde Fenerbahçe çok hızlı oynayan ve çok orta yapan bir takım oluyor.. Eğer siz orta alanda etkili değilseniz ve az adamınız varsa, üstelik rakipler bu alanda çok iyi pres yapan 3-4 adam bulunduruyorlarsa size düşen mümkün olduğu kadar çok hızlı akın yapmak ve uzun toplarla sonuca gitmek olmalı.. İşte Daum bunun peşinde..

***

Fenerbahçe'nin son şampiyonluğunda da Mustafa Denizli benzer bir oyun yapısıyla dünyanın en iyi ekiplerinden biri olan Galatasaray'ı geçmeyi başarmıştı. Orta alanda set oyunuyla oyalanmak yerine hızlı hücumlara kalkmak ve uzun toplarla santrforunuzu beslemek bugün dünyanın en geçerli modeli.. Örneğin Arsenal, örneğin Milan, örneğin Valencia.. Bu üç takımın da set oyunundan çok kontra pozisyonlarla sonuca gidiyorlar. Tabii bu üç ekip de uzun yıllardır yan yana oynayan, mevkilerinde dünyanın en iyileri olan oyunculardan kurulu. Ama üçünün de temel mantığı hızlı oyun, uzun top ve kontratak düzenini iyi uygulamak.. Fenerbahçe bu sezon şampiyon olur ya da olmaz.. Stres, bireysel hatalar veya daha tecrübeli oyuncuların bulunduğu Beşiktaş'ın tekrar form tutması yüzünden şampiyonluğu kaçırabilir. Ama Fenerbahçe doğru yolda.. Daum doğru yolda.. Bütün dünya artık televizyona endeksli bir futbol düzeni içinde.. Televizyondan seyrederken izleyiciyi sıkan takımlar tribünleri de dolduramıyor.. Beşiktaş'ın 8 puan öndeyken İnönü'de 10 bin seyirci toplamasının temel nedeni Lucescu'nun heyecansız futbol anlayışıydı.. Eğer Daum başarırsa, takımına hızlı oynarken bireysel hata yapmamayı öğretirse, kanatlara iki kaliteli oyuncu monte edebilirse, dünya ikinci bir Türk takımını ayakta alkışlayabilir..

***

Daum'un oyuncu değişikliklerini de dikkatle izliyorum.. Özellikle seyircinin homurdandığı anlarda hata yapan oyuncularını değiştirmiyor.. Aksine oyuna doğrudan etki yapabileceği dakikalarda, rakibin fiziki direncinin zayıfladığı ve konsantrasyon hatalarının çoğaldığı anlarda değişikliğe gidiyor. Bazen bu değişiklik sayısını ikiye çıkartarak şablonu değiştirmeden oyunu rakibin üzerine yıkıyor... O yüzden Daum'u kaybettiği ya da kazandığı maçlarda oyuncu değişiklikleri nedeniyle eleştirmekten vazgeçtim.. Benim için artık önemli olan Daum'un ne yaptığı değil, rakip teknik adamların Daum'un öldürücü hamlelerine nasıl karşılık verecekleri olacak.. Eğer Yanal gibi akılcı ve çağdaş bir antrenör Daum'un hamlelerine cesur ve hücumcu hamlelerle yanıt verirse Fenerbahçe her takım karşısında puan kaybeder.. Ama Biyediç gibi var olan düzeni değiştirmeden Daum'a ayak uyduranlar 5 dakikada 2 değil, 3-4 gol bile yiyebilirler..

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Deli ve akıllı   / 08-04-2004
 Cesaret, aptallık ve Hagi   / 31-03-2004
 Daum ne yapıyor ?   / 24-03-2004
 Medeni futbol   / 18-03-2004
 Galatasaray Başkanı   / 17-03-2004
 Önce siz temiz oynayın   / 11-03-2004
 Pierre...   / 07-03-2004
 Seyirciyi kazanmak   / 01-03-2004
 Türkiye'nin gecesi   / 18-02-2004
 Çünkü sporu çok seviyoruz   / 03-02-2004
İSKENDER GÜNEN
Artık seneye
Trabzonspor'un ikinci yarıdaki müthiş...
LEVENT TÜZEMEN
Apolet kimden?
Türkiye'de insanlar dedikodu yapmaya,...
ALTAN TANRIKULU
Başarı planlanabilir
Sezon başında Christoph Daum'la...
GÜRCAN BİLGİÇ
Tezkerede yüzbaşı
Büyük takımlar, zor maçları...
KENAN ONUK
Hayırlı olsun
Fenerbahçe, dün akşam Denizli'de çok iyi...
'Din eğitimi zorunluluk'
'Din eğitimi zorunluluk'
Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı ve Erciyes Üniversitesi...
Meclis AKP'nin tavrına göre çalışacak
Türkiye Büyük Millet Meclisi haftaya, YÖK Yasa Tasarısı...
Okullar aile birliklerine teslim
Okullar aile birliklerine teslim
Dernek ve vakıflarla ilgili yasa değişikliği okulları vurdu! Bütçeden...
'Okulun dışına çıkarsak kim gelip bağış yapacak!'
'Okulun dışına çıkarsak kim gelip bağış yapacak!'
İstanbul Lisesi Koruma Derneği Başkanı Gönül Ertür; dernek ve...
Dudaklara operasyon!
Dudaklara operasyon!
Hanımların ayakkabı, çanta alır gibi yeni dudak ve yanak modelleri...
25 yaşın altındaki en ünlü insan
25 yaşın altındaki en ünlü insan
Eğlence ve spor dünyasıyla ilgili haberler veren RedEye dergisi,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.