kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Hobi
    Çizerler
Bizimcity
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Turgay Noyan @ SABAH
 

Yatları nasıl ikiledik?

Başlık sizi şaşırtmasın. Birini zor yüzdürürken ikinci tekneyi nasıl alacağım? Ancak Maliye Bakanlığı benimle aynı fikirde değil. Yani ikinci bir teknem olduğuna onlar karar vermişler. Otomobili olmayan Turgay Efendi'nin iki teknesi olduğunu düşünmelerine "havamız olur diye" pek itirazım olmayacak ama eve haciz göndermeye kalkmaları doğrusu çok ağrıma gitti. Bu yaşa kadar başına böyle bir şey gelmeyen bir vatandaşın neler yaşadığını bilin diye size hikayemi özetleyeceğim. Size anlatayım ki, yarın bir tekne aldığınızda aynı şeyleri yaşamayın!.. Teknemi 1987 sonunda İzmir'de satın aldım. O sıralarda teknemizi Çeşme Altınyunus'a bağlıyoruz.

"Teknenin kaydını Çeşme'ye aldırdırmak için temiz kağıdı alıp muameleleri yaptık. Tekne Çeşme limanına bağlandı. Çeşme vergi dairesinde de bir hesap açıldı. Ikına sıkına vergilerini ödüyoruz. İki üç ay önce maliyeden bir çağrı geldi. Kadıköy Vergi Dairesi'ne gittim, "Tekneniz varmış 98 yılından borcunuz görünüyor onu istiyorlar" dediler. "Öyle bir borcum yok. Makbuzları da elimde" dedim. "O zaman problem yok, bir daha isterlerse getirir gösterirsiniz" diye bir kağıt imzalattılar. Geçtiğimiz pazartesi evden bir telefon geldi: Teknenin vergi borcu için hacze geldiler.

İCRA SAATİ OLUR MU?

Tam da işin en hareketli saati. Allah'tan anlayış gösterip bir kağıt bırakıp gitmişler. Günü nasıl bitirdim, bir Allah bir ben biliyorum. Eve geldim bir kağıt. İcra şefi bilmem kim imzalı saat 9.30'da şurada hazır ol. Emredersiniz. "Bütün vatandaşlar boş gezenin boş kalfası oldukları için onların mesai saati diye bir şey yoktur". Kalktık gittik. Gitmeden telefonla Çeşme Vergi Dairesi'ni aradım. Allah'tan ilgilendiler. Baktılar, ettiler. "Bizde borç görünmüyor. Sayı numarası filan bildirin de nereden çıkmış bu iş anlayalım" dediler. İcra servisinde derdimizi anlatmaya kalktığımızda gördük ki, kağıdı gönderen İzmir Nakil Vasıtaları Vergi Dairesi. Çeşme ile uzaktan yakından ilgisi yok. Üstelik öyle az buz para da değil, 3 milyara yakın bir şey. Biz tekneyi Çeşme'ye resmen nakletmemize, bunun için dilekçeler vermemize rağmen teknenin İzmir'deki kaydını kapatmamışlar. Çeşme Vergi Dairesi "bu tekne bana geldi" dememiş. İzmir'dekiler de altı sene arayıp sormamışlar. Bendenizin hayali olarak iki teknesi var görünüyor. Çeşme'dekiler "Biz sizin başka tekneniz olup olmadığını bilemeyiz" diyorlar.

Çözüm benim İzmir'deki vergi dairesi ile liman başkanlığı arasında atmam gereken turlara bağlı görünüyor. Bu da işlerim yüzünden gerçekten mümkün değil. Halen İstanbul'da yaşayıp, çalışıyorum. Şimdi tüm gücümüzle uzaktan kumanda, benim hayali tekneden kurtulmaya çalışıyoruz. Kurtulduk kurtulduk, kurtulamadık bizim yatak yorgan gidecek. Buradan tüm dostlara ve özellikle İzmir'deki maliyeci arkadaşlara önemle duyururum: Vallahi de billahi de Turgay Noyan'ın kendisi gibi eski, sadece ve sadece tek bir teknesi vardır. Üstelik parası olsa bile bir ikincisini almaya hiç mi hiç niyeti yoktur. Çünkü, durduk yerde vergici kardeşlerinin onu bu kez de dört tekne sahibi durumuna getirip peşinden daha büyük icralar göndermesinden korkmaktadır...

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Dünya Şampiyonası Çeşme'de başladı   / 11-04-2004
 En büyük futbol başka büyük yok   / 04-04-2004
 Denizciliğimize hayat öpücüğü   / 28-03-2004
 Denizciler ve belediye seçimleri   / 21-03-2004
 Yatları nasıl ikiledik?   / 14-03-2004
 ADF toplantısının ardından (II)   / 07-03-2004
 Toplantının ardından   / 29-02-2004
 Karadeniz'de gemilerim battı   / 22-02-2004
 Biri bizi kandırıyor   / 08-02-2004
    Aktüel Pazar Yazarlar
    Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
  » İyi Yaşa
ÖNCEL ÖZİÇER
Boş tenekeyim, ağlarım!
Mutsuz olmanın nedeni, mutlu...
REFİK DURBAŞ
Matbaa, yangını söndürür müydü?
Alpay Kabacalı,...
Arabesk deyimi beni tanımlamaya yetmez
Arabesk deyimi beni tanımlamaya yetmez
6 yaşında keman ve mandolin dersleri almaya başlayan, 7 yaşında...
5 yıl sonra aynı kader
Ailesi Kosova'dan kaçarken anne karnında olan ve Türkiye'de doğan...
Yemeğe misafir çağırabilirsiniz
Yemek yazarı Sunay Babahan, "Kim Korkar Yemekli Misafirden" adlı...
Şimdi sofralarda kuşkonmaz zamanı
Sağlığa yararları saymakla bitmeyen kuşkonmaz, mayıs başından haziran sonuna...
Beş çayında buluşma
Farklı lezzetler sunan Cafe Linzer, her ay Kalamış'taki şubesinde bir sanatçıyı...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.