kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Hobi
    Çizerler
Bizimcity
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Turgay Noyan @ SABAH
 

Biri bizi kandırıyor

Avrupa Birliği Uyum Yasaları'na karşı boynumuz kıldan ince!.. Yat desinler yatalım, kalk desinler kalkalım, öl desinler ölelim... Yalnız onlara mı. Asla; diğer uluslararası kaidelere karşı da aynı uyumdayız! Kaç yıldır kanunlar, yönetmelikler ayarlanıyor, değiştiriliyor. Değiştiriliyor da benim nedense bu işlere fazla güvenim yok. Neden derseniz geçtiğimiz yıl Sağlık Bakanlığı Hudut ve Sahiller Genel Müdürlüğü amatör tekne ehliyeti sahiplerini her yıl "hemeroitten, cinsel sağlığa hatta seksüel sapmalara kadar" muayeneye kalkmıştı.

Sonra anlaşıldı ki, bu muayeneler okyanus aşırı sefere çıkacak gemiciler için gerekliymiş. İşe böyle bakarsan bir yerde doğru da. Bir armatör, Japonya'da tayfasına böbrek ameliyatı yaptırmak da istemez, gemide tayfalarının birbirlerine tecavüze kalkışmalarını da!.. Bizim hazretler uzunca bir süre bu uygulamada direnip sonra da kopan gürültü karşısında geri adım atmışlardı. Amatörler biraz olsun rahatladılar ama laf aramızda hâlâ bizim gariban balıkçılarımız bu uygulamadan nasiplerini alıyorlar. Bir düşünün adam Datça'nın köyünde olta balıkçısı, senede bir kalkacak Marmaris'ten sevk alıp Muğla'ya muayeneye gidecek. Ödeyeceği para en az 300 milyon.

Tesadüfen böbreğinde taş varsa yandı; kırdır da gel... Bir uyum dalgasını da teknelerden istenilen malzemelere uydurdular. İnsanlar ne yapacaklarını şaşırdı. Koca şilepten ne isteniyorsa, gemi sayılıyor ya 6 metrelik yelkenliden de aynısı istiyorlar. Bunları neden yazıyorum söyleyeyim. Geçen gün bir dostum aradı. Denizcilerden AB'de amatör ehliyet istenip istenmediğine bakmak için ararken ne görsün. Amatör deniz ehliyeti şöyle dursun. Otomobil ehliyetinde bile durum bize anlatılandan farklı. Şimdi bizim otomobil ehliyetlerine 5 yılda bir kurul muayenesi getiriliyor ya, meğer Avrupa halen bunu TIR şoförleri için uygulayalım mı, uygulamayalım mı tartışması yapıyor. Merak edip internetten EU sitesine girdim. Aynen öyle. Adamlar diyor ki; AB, profesyonellere 5 yılda bir göz ve kulak muayenesi tavsiye etmeye hazırlanıyor "Dikkat buyurun sağlık kurulu değil. Sadece göz ve kulak muayenesi".

Bu bariyer zaten şoför bulmakta zorlanan İngiliz nakliyecilerini zora sokar. Üstelik neden durduk yerde kendimize, doktorlarımıza iş çıkartalım.
İşte farkımız burada. Onlar "neden durduk yerde iş çıkartalım" diye hesap yapıyorlar. Bizler ise memura angarya işler yaratmaya çalışıyoruz. Geçtiğimiz yıl ehliyetler her sene muayene ediliyordu. Şimdi 5 yılda bir. Ülke bu işten ne kaybetti, biri bana söyleyebilir mi? Ama ben doktorlarımızın ve amatörlerimizin başından önemli bir yükün kalktığını rahatlıkla söyleyebilirim. Üstüne üstlük kimse kendisine engel çıkartılan diğer insanların yani normal vatandaşlarımızın zamanlarına önem vermiyor. Gitsin keratalar, yapsın keratalar, ödesin keratalar...

Önümüzdeki haftalarda bu konularla ilgili yazacak çok şeyimiz var. Ama hazır yeri gelmişken bir bilen cevaplarsa çok memnun olacağım. Sahi tüm Avrupa amatör ehliyet sahiplerini 5 yılda bir tepeden aşağıya sağlık muayenesinden geçirecek mi, yoksa biri bizi kandırıyor mu?

Olimpiyata yelken açmak
2004Olimpiyat Oyunları öncesi Yunanistan'da gerçekleştirilecek 'Odyssail' yelken yarışları dünyanın dört bir tarafından yelkencileri buluşturmayı hedefliyor. Odyssail Regatta'nın kurucusu ve başkanı Profesör Dr. Ioannis Pallikaris'in Türkiye'de destek aramak amacıyla Ataköy Marina'yı ziyaret etmesinin ardından etkinliğin Ataköy Marina çatısı altında Ataköy Marina Yacht Club, Amatör Denizcilik Federasyonu ve Black Sea Cruising Association tarafından desteklenmesine karar verildi. Olimpiyatların başlayacağı 13 Ağustos 2004 günü bitiş törenini gerçekleştirecek olan Odyssail'in amacı, yüz küsur yıldan sonra Olimpiyat Oyunları'nın Yunanistan'a geri dönüşünü kutlamak için, şimdiye kadar Yunanistan'da bir araya gelmiş en fazla sayıda yelkenli tekneyi buluşturmak olacak.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Dünya Şampiyonası Çeşme'de başladı   / 11-04-2004
 En büyük futbol başka büyük yok   / 04-04-2004
 Denizciliğimize hayat öpücüğü   / 28-03-2004
 Denizciler ve belediye seçimleri   / 21-03-2004
 Yatları nasıl ikiledik?   / 14-03-2004
 ADF toplantısının ardından (II)   / 07-03-2004
 Toplantının ardından   / 29-02-2004
 Karadeniz'de gemilerim battı   / 22-02-2004
 Biri bizi kandırıyor   / 08-02-2004
    Aktüel Pazar Yazarlar
    Güncel
  » Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
GÜNTAY ŞİMŞEK
Yeni terminalleri kim işletecek?
Türkiye'de havacılık...
TURGAY NOYAN
Balıkçı barınakları ve amatörler
Denizcilik Gücü...
Egzersizle güç kazanın
Egzersizle güç kazanın
Sağlıklı uzun bir ömür için spor yapmanın yararları tartışılmaz.
Kalp ve kanserden ölümler tarih olacak
Kalp ve kanserden ölümler tarih olacak
Bilimadamları gelecek nesillerin kanser ve kalp-damar...
Arabesk deyimi beni tanımlamaya yetmez
6 yaşında keman ve mandolin dersleri almaya başlayan, 7 yaşında...
5 yıl sonra aynı kader
Ailesi Kosova'dan kaçarken anne karnında olan ve Türkiye'de doğan Tuğba'nın...
Yemeğe misafir çağırabilirsiniz
Yemek yazarı Sunay Babahan, "Kim Korkar Yemekli Misafirden" adlı kitabında,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.