kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Hobi
    Çizerler
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Türk kadınları AB yolunda ilerliyor
Türk kadınları AB yolunda ilerliyor
Avrupa Kadın Lobisi nedir?

Türk kadınları AB yolunda ilerliyor

"Ulusal Koordinasyon" şemsiyesi altında bir araya gelen kadın örgütleri, 1997 yılından bu yana gözlemci olarak katıldıkları Avrupa Kadın Lobisi'ne tam üyelik için başvurdu ve Lobi Genel Sekreteri'nden tam üyelik sözü aldı.

Kadın Örgütleri, KADER'in sekreteryasını oluşturduğu çatıda bir araya gelerek, Avrupa Kadın Lobisi'ne tam üye olma yolunda büyük bir adım attılar. Kadın Örgütleri 1997 yılından bu yana gözlemci olarak katıldıkları Avrupa Kadın Lobisi'ne tam üyelik için ekim ayını bekliyor. Avrupa Kadın Lobisi, Avrupa çapında 3000'den fazla kadın örgütüne şemsiye örgüt vazifesi görüyor. AB düzeyinde kadın-erkek eşitliğine ilişkin direktifler hazırlanırken, planlar yapılırken bu lobi devreye giriyor. 20 Mart'ta kurulan Ulusal Koordinasyon adına, üyelik çalışmalarını yürüten KA-DER Ankara Dış İlişkiler sorumlusu Dr. Selma Acuner, bu üyeliğin kadınlar için demokratikleşme ve siyasal karar alma süreçlerine katılımda çok önemli bir adım olduğunu ve daha çok kadın örgütünün desteğini arkalarına alacaklarını söyledi.

Tek Çatı Altında Birleştiler
1997 yılından bu yana KA-DER adına Avrupa Kadın Lobisi'nin kongrelerini gözlemci olarak izleyen Selma Acuner, Ekim 2003 tarihinde yapılan büyük kongrede müzakere sürecine başlamadığı halde, Bulgaristan'ın başvuru yapmasının kendilerini de teşvik ettiğini anlattı. Kongre dönüşü AB İletişim Kurulu ile bağlantıya geçip gerekli prosedürleri öğrenen Acuner, şöyle devam etti: "Bu ülkenin tüm kadın örgütlerinin tek bir çatı altında toplanması gerekiyordu. Bu çatıyı oluşturmak için çalışmalara başladık ve 20 Mart'ta 45 örgütün katılımıyla bir toplantı düzenledik. Toplantı sonucu oluşturulan Ulusal Koordinasyon Kurulu'nun sekreteryasını oluşturduk".

16 Örgüt Bir Araya Geldi
Toplantıda alınan ortak kararlar doğrultusunda, KA-DER'in genel koordinatör olduğunu ve 5 örgütün bir araya gelerek izleme komitesini oluşturduğunu belirten Acuner şunları söyledi: "16 örgüt başvuru için gereken protokolün altına direkt imzasını attı. Bu diğer örgütlerin geç kaldığı anlamına gelmiyor. İlk etapta yapmamız gereken tek bir çatı oluşturmaktı, bunu yaptık. Bundan sonra isteyen her örgüt, bu çatı altında bizimle çalışmaya katılabilir".

Ayrımcılık Yapılıyor
5 Nisan'da yapılan başvurunun 2004 Ekim ayında gerçekleşecek kongrede değerlendirileceğini ifade eden Acuner, üyelik konusunda oldukça umutlu konuştu. Avrupa Kadın Lobisi'nin Türkiye'ye pozitif ayrımcılık yaptığını belirten Acuner, şunları kaydetti: "Normalde, müzakereleri tamamlanmış ülkeleri tam üye yapıyorlar. Ama, bizim üyeliğimiz müzakere süreci başlamadan 2004 Ekim ayında yapılacak kongrede oylamaya sunulacak. Heyecanımızdan, isteklerini kısa sürede yerine getirmemizden ve çalışmalarımızdan çok etkilenen Genel Sekreter Mary McPhail, üyeliğin yüzde 90 kabul edileceği müjdesini verdi. Müzakere süreci başlar başlamaz da yani Aralık 2004'te tam üyelik sürecimiz başlayacak ve oy kullanma hakkı verilecek. Bu Türkiye'nin Avrupa Birliği Komisyonu tarafından desteklenen bir lobi faaliyetinde oy kullanma hakkı alacağı ilk resmi tarih olacak".

Kıbrıs Kadar Önemli
Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyelik sürecinde kadın-erkek eşitliğinin "Kıbrıs" sorunu kadar önemli olduğunun altını çizen Acuner, hükümeti de uyardı. Acuner şöyle konuştu: "Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyelik sürecinde herkes Kıbrıs'a yoğunlaştı ama kadın-erkek eşitliği ve bu yönde yapılması gereken düzenlemeler de çok önemli. Direktiflerde bu madde var. "Kıbrıs meselesini çözelim, kadın-erkek nasılsa hallolur" diye bakılıyorsa eğer, hata olur. Çünkü ulusal programda yer alması gereken yasal düzenlemeler yapılmazsa Türkiye müzakerelere başlayamaz".

H. Nevruz Tol / MERKEZ

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Akademi kızları
 Pareolu kamuflaj
 Kansere karşı vitamin
 Eski aşkına geri döndü
 Selim'in sorunları Esma'da kilitlendi
 'Arkası yarın' geri dönüyor
 'Romanın tiyatro metnine dönüşmesi çok riskliydi'
 Faiz düştü kredili yaşam patladı
 Kim daha avantajlı?
 Sevgi Sözcükleri
 Uygur Kardeşler hem tanıttı hem oynadı
 Baharı evinize taşıyın
 Rock'çı babaların seksî kızları
 'Test edip onayladık!
HAKAN & UTKU
İcraatın dışından...
Benim canımdan aziz bildiğim...
AYŞE TÜTER
Çilekli avokado
Avokadoyu ikiye bölün. Çekirdeğini...
Gelmiş geçmiş en kötü şarkı
Müzik dergisi Blender'ın müzik alanında uzmanlaşmış editörleri,...
Kamyon sıkıştırınca ters yöne girdi 1 ölü 4 yaralı
Kamyon tarafından sıkıştırılan sürücü, paniğe kapılıp direksiyon...
Alper'e kötü haber var
İstanbul'da oturan Efes Pilsen Basketbol Takımı'nın başarılı...
Ablasına rakip oldu
Ablasına rakip oldu
Hülya Avşar'ın ardından kardeşi Helin'in de tişört işine girdiğini...
Aşk bacayı sarmış!
Aşk bacayı sarmış!
Güzelliğiyle erkeklerin başını döndüren Özlem Önal ile Yılmaz...
En güzel diva
En güzel diva
Müziğin divaları ünlü müzik kanalı MTV'nin yan kuruluşu olan VH1'de...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.