kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Hobi
    Çizerler
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
'Pardon' dedi, bankacılığa döndü
'Pardon' dedi, bankacılığa döndü
Demirbank'ı babası Nuri Cıngıllıoğlu kurdu
Yatının adı 'ballı paraydı'

'Pardon' dedi, bankacılığa döndü

2000 yılında Demirbank'ın tüm mevduatlarını Hazine bonosuna yatıran Halit Cıngıllıoğlu, "pardon" diyerek bankacılık sistemine geri döndü Biri yurtdışında biri yurtiçinde iki bankası olan Cıngıllıoğlu şimdilik arka planda kalmayı tercih ediyor. Bilenen ise bankacılık sevdasının hiç bitmediği.

Yüksek bir platform... Platformun üzerinde iyi giyimli, karizmatik dört adam var. Bu sırada kamera platforma tırmanın başka birini gösteriyor. 4 büyük bankanın yanına çıkmaya çalışan bu beşinci adam Demirbank... İşte yaklaşık 4 yıl önce televizyonda bu reklam dönüyordu. "Demirbank iyi günler diler" sloganı ile Halit Cıngıllıoğlu, Demirbank'ın Türkiye'nin beşinci bankası olduğunun altını çiziyordu. O sırada elinde iki bankası ve milyarlarca dolarlık Hazine kağıdı vardı. Her ihalede neredeyse faizi belirler hale gelmişti. Elindeki bono portföyü büyüyor, riske doymayan Demirbank Hazine kağıtlarını aldıkça alıyordu. Ancak kimse çıkıp 230 trilyonluk özkaynağı olan bir bankanın 6-7 milyar dolarlık bir riskin altına nasıl ve neye güvenerek girdiğini sorgulamıyordu!

RİSKİ DAĞITMADI
Aradan yaklaşık dört yıl geçti. Bu sırada Cıngıllıoğlu'nun önce 6 Aralık 2000 tarihinde Demirbank'ı ardından da Ulusalbank'ı Fon'a devredildi. Bir anda iki bankası birden elinden uçtu gitti. El koymanın ardından Cıngıllıoğlu tüm medya kuruluşlarına bir mektup yazarak, "Devlete güvendim Hazine bonosu aldım" diye açıklama gönderdi. Bu açıklamada, neden "mevduat sahiplerinden topladığı paranın tümünü büyük bir riske atarak hazine bonosu aldığına" pek değinmiyordu. Sadece Demirbank Fon'a devredildiğinde zararı 400 trilyonu bulmuştu. Öyle ki banka elindeki portföyle tek başına, Türkiye Cumhuriyeti Hazine'sinin toplam borç stoğunun yüzde 18.5'ini elinde tutar hale gelmişti. Oysa Cıngıllıoğlu dillere destan yatına koyduğu isim gibi 'tatlı parayı' yani Honey Money'i tercih etmişti. Riskini dağıtmadan topladığı tüm mevduatı Hazine kağıdına yatıran Cıngıllıoğlu temel bankacılık kuralını ihlal etmişti. Tüm kaynağıyla tek bir müşteriye, devlete kredi açmıştı. Faizler düştükçe kârı katlanarak artacaktı. Ama Kasım 2000 krizini hesaba katmadığı için onu zenginliğin doruklarına çıkaracak olan Hazine bonolarının nasıl bir bomba olduğunu görmüyordu. Nitekim o bomba kısa bir süre sonra elinde patladı... Cıngıllıoğlu'nun bankacılık sektöründen çekilmeye niyetli olmadığı daha sonraki günlerde ortaya çıktı. Çünkü Fon tarafından satışa çıkarılan Demirbank'ın talipleri arasında onun da olduğu biliniyordu. Cıngıllıoğlu sektöre yeniden giriş çırpınışında en büyük desteği Doğan Grubu'ndan aldı. Hollanda'daki Demir-Halkbank'a teklif verenler arasında olan Cıngıllıoğlu, Aydın Doğan ile sahneye çıktı. Demirbank, Fon'a devredilmeden önce yüzde 70'i kendisine ait olan Demir-Halkbank'ta bu kez alıcı olarak yer alıyordu.

KIZINA BANKA ALDI
Cıngıllıoğlu'nun bankacılık alanındaki ikinci operasyonunda ise kullandığı isim bu kez kızı Damla Cıngıllıoğlu oldu. Halis Toprak'ın Toprak Yatırım Bankası'nı satışa sunan Fon'un karşısına 20'li yaşlarını süren Damla Cıngıllıoğlu talip olarak çıktı. Aralık 2002'de yapılan ihalede bankanın yüzde 89 hissesini Damla Cıngıllıoğlu'nun şirketi satın aldı. Damla Türkiye'nin en genç banka patronu oluverdi. Çok geçmeden de bankanın kimliği kendini gösterdi. Bankanın adı C Bank olarak değiştirildi ve Halit Cıngıllıoğlu sektöre "yeniden C" dedi.
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 4 bin köylü yeniden 'efendi' olacak
 Bir kişi karşı çıktı İzmir Gümrüğü felç oldu
 Milli Piyango biletleri 17 yıl sonra değişiyor
 700 parçası değişen 3 kapılı Freelander yollarda
 'Yakında taşımadığımız bir şey kalmayacak'
 Abramovich, İngiltere'nin en zengini
 Yeni Lira'ya reklamcı aranıyor
 İhracatçı, istihdamı değil, üretimi artırıyor
 Kraliçe bile, Harry Potter'ın yazarından daha fakir çıktı
 Türkiye 'tahkim' derse biz kazanırız
 Kamu bankalarına yol haritası çizilecek
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Piyasalarda iyi haber ihtiyacı
Normalde Kıbrıs'ta...
OKAN MÜDERRİSOĞLU
Bankacılıkta ikinci operasyon dalgası geliyor
Tasarruf...
GÜNTAY ŞİMŞEK
Kıbrıs'a doğalgaz ve su beraber götürülecek
Kıbrıs'ın...
Tek çaremiz AİHM'e gitmek
15 aydan bu yana rapor bekleniyor: Diyarbakır’da düşen Konya uçağında...
Çetenin "göz"ü kulağı
Firari bir mahkum tarafından kurulan kapkaç çetesinin gözcüsü genç...
Lara'nın yeni aşkı
Lara'nın yeni aşkı
Seçimlerde başarılı olamayan CHP'nin İstanbul Büyükşehir Başkan adayı...
Hangisi daha güzel?
Hangisi daha güzel?
Mine-Sezai Taşkent çifti, geçtiğimiz hafta Roulo-Mehmet Habbab...
IMKB
E: 19,677 D:% 2.12
DOLAR
S: 1,354,000 D:% -0.44
EURO
S: 1,631,000 D:% 0.06
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.