kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Hobi
    Çizerler
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Yuksel Aytug @ SABAH
 
Vücut dilleri onları ele veriyor
Öneriler: Nelere dikkat etmeli?
Aslında hepsi Akademi'lik!
GAF oloji
Alt Yazı

Vücut dilleri onları ele veriyor

Kişisel Gelişim Uzmanı Mümin Sekman, Akademi yarışmacılarının jest ve mimiklerini tercüme etti

Bugün "Akademi Türkiye" olayına bilimsel bir perspektiften bakmaya çalışacağım. Değerli dostum, Kişisel Gelişim Uzmanı Mümin Sekman, bir süredir adayları benim ricam üzerine inceliyordu. "Türk Usulü Başarı" kitabıyla da tanıdığımız Sekman, sonunda adayların vücut dilini tercüme eden harika bir analize ulaştı. Raporu sizlerle paylaşıyorum: İnsanlar üzerinde bıraktığımız etki; yüzde 10 oranında kullandığımız kelimelere, yüzde 30 ses tonuna, yüzde 60 vücut diline bağlıdır. Vücut dili; omuzların duruş şekli, el kol hareketleri, yüz ifadeleri gibi bedensel mesajların toplamıdır. Sahne zamanlarındaki "stratejik ve koreografik hareketler" ayrı tutularak, bu analizde adayların sadece ev içi halleri dikkate alınmıştır.

Nalan: Duygusal ritmi değişken. Çok konuşkan. Konuşmalarını vurgulamak ve ifadelerini güçlendirmek için, "Adana usulü" vücut dili kullanıyor. Aktif vücut dili ve konuşkanlığıyla "bayan geyik muhabbeti" olmuş durumda.

Deha: Hiperaktif bir tip. İlgi bağımlısı. Bu tür insanlara "popüler optimist" deniyor. Sürekli dikkat çekmek için, enerjisini yayıyor, ışığını saçıyor. Taklit yeteneği, keskin gözlem gücünü gösteriyor. Bazen el kol hareketleri karışık mesajlar veriyor. Konsantrasyon sorunu yaşadığından sık sık kafasını tutuyor.

Mücahit: Aksanı nedeniyle "mahsun ve mağrur" bir imajı var. Bir de "mağdur" olsa, geleneksel "3M" bir araya gelmiş olur, patlama yapar. Kişiliği Anadolu çocuğu ama vücut dilinde yeni sınıf atlamış kişiler gibi.

Elçin: Taktisyen bir tavrı var. Eksikliği, samimi iletişim kuramaması. İçten hesaplı bir yüz ifadesi var. Bakışında bir soğukluk bulunuyor. Gerilince elindeki nesnelerle oynuyor. İçten iletişim kurmalı.

Jale: Kapalı jest ve mimikleri var. Karakteristik bir hareketi yok. Otururken de hayat enerjisi düşük bir profil çiziyor. Vücudunu kullanma tarzını değiştirmeli.

Pınar: İçe dönük bir tip. Mahallenin "masum kızı" imajına sahip. Hisleri yüzüne çabuk yansıyor. Vücut dili "ürkek ceylan" tarzında. Masumiyetini ve hüzünlü neşesini daha fazla vurgulamalı.

Timuçin: Beden dili kendine güvenen ve dengeli insan imajı veriyor. Olgun ve kontrollü görünüyor. Anlattıkları ile vücut dili uyumlu. Vücut dilini normal kullananlardan.

Tolga: Dışa dönük değil, kapalı beden dili kullananlardan. Karakteristik bir hareketi olmayanlardan. İmajı sönük. Biraz da ağırkanlı.

Barış: Vücut dilinden özgüveni yüksek bir kişi izlenimi veriyor. Duruşunda ve bakışında bir karizma var. Otururken çok yayılıyor, erimiş peynir gibi dağılıyor. El kol hareketleri, sınırlarını genişletmeye yatkın olduğunu gösteriyor.

Özge: Keskin bir yüz ifadesi var. Vücut dili ne iyi, ne kötül. Duruşu ve bakışı kendine güvendiğini yansıtıyor. Anlaşmazlığa düştüğünde meydan okuyucu vücut dili kullanıyor. Güçlü bakışlarıyla karşısındakini

Jale karşısındakini kontrol edebilir.

Cenk: Vücut dilini pasif kullananlardan. Sırtı eğik duruyor, kambur oturuyor. Bu da hayat enerjisinin ve başarı tutkusunun düşük olduğunu düşündürür. Kesin bir vücut dili yok.

Özgür: Hayat enerjisi yüksek görünüyor. Bakışlarında bir keskinlik var. Bazen içine kapanıp "servis dışı" oluyor. Hareketleri bazen donuklaşıyor. Özetle ilk bakışta nasıl algılanıyorlar? Deha hareketliliği,
Nalan konuşkanlığı, Mücahit aksanı, Timuçin olgunluğu, Pınar masumiyeti, Barış karizması ile dikkat çekiyor. Cenk ve Jale vücut dilini çok pasif kullanıyor.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Hayırdır inşallah, bir rüya gördüm!   / 12-04-2004
 Delikanlılığın kitabına krem bulaşırsa...   / 11-04-2004
 Vücut dilleri onları ele veriyor   / 10-04-2004
 Evet, deprem korkulacak bir şeydir!   / 09-04-2004
 "Gibi" olmayı bırakalım artık   / 08-04-2004
 Şakacı'dan çıkartılacak dersler   / 07-04-2004
 Ve Akademi gerçek seyircisiyle buluştu   / 06-04-2004
 Devlet alacağına şahin, borcuna serçe mi?   / 05-04-2004
 MGD gecesinden çok özel notlar   / 04-04-2004
 Türk Polisi yakalar ama TV'de değil!   / 03-04-2004
ATİLLA DORSAY
200 YIL SONRA CNBC-e 22.00
Woody'den bilim-kurgu...
YÜKSEL AYTUĞ
Filiz Akın 27 yıl önce de sunucuydu
Filiz Akın'ın...
Orta Direk Şaban
TRT 1 / 11:30
Birleşen Yollar
Kanal 7 / 13:40
Patron Kim?
atv / 19:50
Ah Be İstanbul
Kanal D / 19:50
Çocuklar Duymasın
Star / 20:15
Şamdan
MTV / 21:00
Hayalet
Kanal D / 21:20
Melekler Adası
atv / 21:30
Öldüren Arılar
Star / 21:30
Vasiyet
TRT 1 / 21:30
200 Yıl Sonra
CNBC-e / 22:00
Kızıllar
Moviemax / 22:50
Deşifre
Star / 23:15
Özel Hat
atv / 23:20
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.