kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Teknoloji
    Otomobil
    Sinema
    Hobi
    Çizerler
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Melekler Adası Tirilye turist akınına uğradı
Şimdi Melekler Adası Tirilye moda
Melekler Adası Tirilye turist akınına uğradı
Nasıl gidilir?

Melekler Adası Tirilye turist akınına uğradı

Bursa'nın Mudanya ilçesine bağlı tarihi belde Tirilye'nin kaderi, atv'nin izlenme rekorları kıran dizisi Melekler Adası ile değişti. Tarihi ve doğal güzelliklerine rağmen fazla tanınmayan Tirilye, yerli turist akınına uğradı.

Bursa'nın Mudanya ilçesine bağlı 2 bin 400 nüfuslu Tirilye beldesinin kaderi, atv'nin izlenme rekorları kıran dizisi Melekler Adası sayesinde değişti. Helenistik döneme kadar uzanan geçmişine, muhteşem yapıları ve kitaplar dolusu tarihine rağmen "bilinmezlik, tanınmazlık" arasında sıkışıp kalan beldede yaşayanlar, şimdi Melekler Adası'nın getirdiği haklı ünün keyfini sürüyor. Melekler Adası Tirilye'yi merak edenler, hafta sonları düzenlenen turlarla, beldeye akın ediyorlar.

OYUNCULAR BÜYÜLENDİ
İki güzel kadının gizemli bir erkeğe aşkının anlatıldığı, yayınlandığı ilk günden bu yana vatandaşı salı günleri ekran karşısına kilitleyen "Melekler Adası" rakipsizliğini sürdürürken, Tirilye beldesi de diziyle gelen merak dalgasının avantajlarını yaşıyor. Tirilye'de doğup büyüyen ve yıllardır beldenin berberliğini yapan 30 yaşındaki Murat Ertan, Melekler Adası dizisinin yayınlanmaya başlamasıyla birlikte Tirilye'yi ekranda görenlerin yöreye adeta aşık olduğunu, İstanbul-İzmir ve çevre illerden düzenlenen turlarla beldelerine çok sayıda turistin geldiğini söyledi.

"Bu durumdan çok mutluyuz" diyen Ertan, "İşlerimiz arttı. Hatta, dizi sayesinde bazı işsiz Tirilyeli'ler dizide rol alarak para kazanmaya başladı. Dizi Trilye'ye yeniden hayat verdi" diye konuştu. 59 yıldır Tirilye'de yaşayan 71 yaşındaki zeytinci esnaf Hikmet Tabaç da, Melekler Adası'nın Tirilye'de çekilen bölümleri sayesinde beldelerinin yurt çapında tanındığını belirtti.

Tabaç, "Yöremiz zeytiniyle ünlüydü. Artık Melekler Adası diye tanınıyor. Kışa ve soğuk havaya rağmen, yöreyi merak eden çok sayıda turist geliyor, beldemizi geziyor. Bu bizim için büyük kazanç. Hem tanınıyoruz, hem de kısıtlı maddi imkânlarımız, gelen turist akınıyla giderek artıyor. Yaz aylarında beldemizde turist kaynayacağına eminim" dedi. Melekler Adası'nın Tirilye'nin tanıtımında çok büyük katkıları olduğunu belirten dizinin önemli oyuncusu, Gülseren karakterini canlandıran Neriman Uğur, Tirilye'nin muhteşem bir doğaya sahip olduğunu, yolda gelirken bile aracını en düşük hızla kullandığını, doğayı, denizi izleyerek büyük bir keyif aldığını söyledi. Belde halkının çok sıcakkanlı insanlar olduğunu, unutulan bazı değerleri yeniden hatırladıklarını anlattı.

TİRİLYE İSMİ NEREDEN GELİYOR?
Melekler Adası'nda pansiyon işletmecisi İsmail rolünü üstlenen Burak Önal da, Tirilye'nin doğasının yanı sıra, tarihinin de çok önemli olduğunu belirterek, "İstanbul'dan Tirilye'ye gelmek bizim için yorucu ama çok büyük keyif veriyor. Bazı arkadaşlarım biz buraya gelirken, 'Orası el değmemiş, dokunulmamış bir yer. İnşallah siz gidince bozulmaz' dediler. Ben ise, bunun tam aksini düşünüyordum ve gördüklerim de beni doğruladı. Biz buradaki turizm potansiyelini diziyle birlikte ön plana çıkarttık. Bu sayede, buradaki tarihi yapıların ve doğal güzelliklerin korunması sağlanabilir" dedi.

Bursa yöresinin en önemli tarihi dokularını barındıran Zeytinbağı'nın, yani Tirilye'nin isminin kaynağı konusunda çeşitli varsayımlar bulunuyor. Helence'de barbunya balığı anlamındaki 'Trigleia' kelimesinden geldiğini ileri süren görüşlerin yanı sıra, Milattan sonra 376 yılında İznik Konsülünde afaroz edilerek bölgeye yerleşen üç papazdan dolayı bu adı aldığı da rivayet ediliyor. Belde, Cumhuriyet döneminde 'Zeytinbağı' adını almasına rağmen 'Tirilye' adı halen Zeytinbağı adından daha çok kullanılıyor.

ZEYTİNİ DÜNYACA ÜNLÜ
Hıristiyanlığın ilk çağlarından itibaren büyük ilgi gören Tirilye ve çevresinde çok sayıda görkemli kilise, manastır ve ayazmalar inşa edilmiş. Ancak bu yapılardan günümüze kadar sadece üç kilise ve bir manastır ayakta kalmış. Osmanlı döneminde camiye dönüştürülen ve Fatih Camii adını alan Büyük Kilise, duvarlarına tarihte ilk kez resim yapılan kilise olan Kemerli Kilise, şimdi ev olarak kullanılan Dündar Evi (Yuannes Kilisesi), bir de yemekhane olarak kullanıldığı için bu adla anılan kilise, günümüzde varlıklarını sürdürüyor. 1909 yılında papaz okulu olarak neo-klasik tarzda inşa edilen Taş Mektep, Tirilye'nin en önemli tarihi yapısı.

1980'li yıllara kadar ilkokul eğitimi verilen Taş Mektep bugün meslek yüksek okulu olarak hizmet vereceği günleri bekliyor. Aya Yani, Aya Yorgi ve Aya Sotri manastırlarından ise sadece Aya Yani kısmen ayakta kalabilen yapıları... Bütün dünyada haklı bir ün yapan Tirilye zeytini, bölgenin en önemli ürünü. Birçok Akdeniz ülkesinin Tirilye zeytinini kendi ülkelerinde yetiştirme çabaları başarısızlıkla sonuçlanmış, Tirilye zeytini hep rakipsiz kalmış. Orta boyda, küçük çekirdekli ve çekirdeği meyvesine yapışmayan Tirilye zeytini salamura yöntemiyle üç-dört yıl saklanabiliyor. Sofralık olarak tüketilen zeytinlerden alınan ikinci ürün ise; zeytinyağı. Bölge yeşil zeytininden ayrıca kırma, çizme ve az tuzlu konserve zeytin üretiliyor. Tirilye'de balıkçılık eskiden olduğu kadar büyük çaplı olmasa da, günümüzde de önemli bir geçim kaynağı. Tirilye'de bağcılık, şarapçılık, ipekçilik de geçmişte kalan uğraşı alanları arasında.

Umut TÜTÜNCÜ-Bülent CİVANOĞLU-MERKEZ

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Reklamların çıtır kızları
 Herkes gerçek bir aşkı işine tercih eder
 2004 gözlük trendleri
 Aşıklığı dünyaya tanıtıyor
 Kişisel tarzınıza göre seçim yapın
 Antik ahşap kutu
TÜLİN KERMEN
Onun gibi olmak
"Hangi markaları seversin" diye kime...
AYŞE TÜTER
Döner salatası
Dönerleri iri lokmalar halinde kesin.
Emre Can azgın sularda kayboldu
İçinde bulunduğu kamyonetin dereye uçması sonucu sulara kapılan üç...
Akciğer kanserini stand-up'la yendi
Kansere yakalandığında 3 ay ömür biçilen Latif Kalkandere neşesiyle 7...
Bu davanın seyri değişir
Fransa'da tam yirmi yıldır süren yedi kurbanlı cinayet davasında,...
100 milyarlık dava!
100 milyarlık dava!
Levent Kırca'nın eleştirileri karşısında dava açmaya hazırlanan Esra...
Moda Polisi
Moda Polisi
Zamanla olacak!
İşadamı Moris Kohen ile flört...
En şık giyinen yarış sever
En şık giyinen yarış sever
Bu Hollywood yıldızlarını aratmayan birbirinden şık...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Sarı Sayfalar | Günaydın | Bizimcity | Kapak Güzeli | Astroloji | ON Magazin | Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Teknoloji | Otomobil |Sinema | Hobi | Çizerler
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.