kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
  » Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Teknoloji
    Otomobil
    Sinema
    Hobi
    Çizerler
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Göğüsteki ağrı ilk sinyal
Bypass'tan iki ay sonra hayat normale dönüyor

Göğüsteki ağrı ilk sinyal

Damarlardaki daralmalar 20'li yaşlarda başlıyor. Zaman içinde; kötü beslenme ve sigara gibi faktörler kalp hastalıklarına zemin hazırlıyor. Hareket ettiğinizde göğsünüzde ağrı oluyor, dinlendiğinizde geçiyorsa, siz de kalp hastası olabilirsiniz

Ne zaman kalp hastalığından şüphelenmek gerekir?
Göğsün orta yerinde baskı veya basınç şeklinde bir ağrı varsa, özellikle bu ağrı yokuş çıkarken, soğukta yürürken başlayıp, kişi dinlendiğinde geçiyorsa, aksi ispatlanana kadar sorun; kalp hastalığıdır.

Kalp damar hastalıkları ne zaman başlar?
20'li yaşlarda damarlarda daralmalar başlar. Bu nedenle, o yaşlardaki sigara alışkanlığı, beslenme şekli önemli kriterlerdir. Ama hastalık haline gelmesi ortalama 40'lı yaşlardan sonradır. 20'li yaşlardan itibaren insanın alışkanlıklarını ayarlamasında fayda vardır. Ama kalp açısından kontrollere 40'lı yaşlarda başlanması faydalı olur.

Kalp damar hastalıklarında tedavi yöntemleri nelerdir?
EKG, eforlu test, ve anjiyo'yu teşhis yöntemleri olarak sıralayabiliriz. Ayrıca Türkiye'de son üç yıldır tomografi ve MR'la yapılan kalp damar tetkikleri var. Bunları kalsifikasyon ölçümü (kalp damarlarında kireç ölçümü) ile kalp damarlarının tomografisi ve MR'la yapılan anjiyografisi olarak ikiye ayırabiliriz. Kalp damar hastalıklarında kesin teşhis metodu; anjiyografi'dir. Diğer tetkikler henüz anjiyografi kadar başarılı hale gelemediler. Ancak kullanımları artıyor. Standart anlamda üç tip tedavi var; ilaç, anjiyoplasti ve bypass ameliyatı.

Elektrokardiyogram (EKG) nedir?
Elektro, kalbin elektriksel haritasının resmidir. En basit, en ucuz ve her yerde yapılabilen bir tetkik metodu olduğu için sık kullanılır. EKG normal ise "her şey normal" anlamı çıkarılmamalıdır. Sonuçta EKG her şeyi göstermez. Fakat çok yaygın ve kolay yapılabildiği için herkes EKG'ye başvurur. 'EKG sonucum normal olmasına rağmen, kalbimde nasıl sorun olabilir'' düşüncesi yanlıştır. EKG'si normal olup kalbi sağlıksız olan çok insan var. EKG'nin bozukluğu bize kalpte bir şey olabileceğini düşündürdüğü için ilk testtir ve çok faydalıdır.

Efor testi nedir, ne işe yarar?
EKG'nin eforla çekilenidir. Kalp damar problemleri başlangıçta kendini eforla gösteren şikâyetlerdir. Efor testi, hastayı kontrol altında ve gerektiğinde her türlü tıbbi yardımın yapılabileceği şartlarda, bedensel olarak yormak suretiyle yapılır. Hasta kademeli olarak yorulur. Muntazam olarak EKG'si, kan basıncı ve nabız hızı kaydedilir. Hastanın ağrı ve yorgunluk şikâyetleri olmazsa veya ciddi tansiyon ve nabız düzensizliği görülmezse, test tamamlanır. Hasta yürüyen bant üzerinde 10-15 dakika yürütülür. Efor testi, koroner damar hastalığında teşhise yardımcı olmak, koroner damar hastalığı veya kalp krizi teşhisinden sonra hastalığın geleceği hakkında tahminde bulunmak ve efora bağlı olarak gelişen nabız düzensizliklerini ortaya çıkarmak için yapılır.
Anjiyo nedir? Kalp damarlarını dışarıdan göremiyoruz. Genellikle kasıktan vücudun damarlarına girerek kalp damarlarına ilerliyor ve kalp damarlarının ağzına bir boru (kateter) yerleştiriyoruz. Bu işlemin amacı; kalbin çeşitli bölmeleri ve damarlarındaki kan basıncının ölçülmesidir. Ayrıca kalbin çeşitli bölmelerinden kan örnekleri alınarak kimyasal analizi yapılır. Gerektiğinde, kateter aracılığıyla özel bir boya damarların içine enjekte edilerek, bu bölgenin fotoğrafı çekilir. Bu işleme "anjiyografi" adı verilir. Anjiyoya koroner arterlerinde tıkanıklık olan hastalarda başvurulur.

Anjiyoplasti nedir, nasıl uygulanır?
Damarların bir ya da iki tanesinde ciddi darlıklar varsa, anjiyoplasti ile açıyoruz. Bu bir ameliyat değil. Anjiyo ile birlikte yapılan bir girişim. Anjiyoplasti, tıkalı olan damarların içine sokulan bir kateterden balon açılması işlemidir. Kateter tıkanıklık olan bölgeye ulaştığında, kateterin ucundaki balon şişirilir ve tıkalı bölge genişletilir.
Stent nedir? Anjiyoplasti uygulamasından sonra genişletilen damarların tekrar daralma ve tıkanmalarını önlemek için konulan metal kafeslerdir. Stent ile anjiyoplasti arasındaki fark; anjiyoplasti yapılan damarlarda altı ay içinde yüzde 30-35 oranında tekrar daralma ortaya çıkıyor. Stent konulan damarlarda ise, bu oran yüzde 15'e iniyor. Bir de ilaç kaplı stentler var. Stentlerin üzerine damarın yeniden daralmasını önleyici maddeler giydirilmiş oluyor ve bu ilaçlar sayesinde damarın tekrar daralması yüzde 5 seviyesine düşürülüyor.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Türk Kadını Kalp Hastalığına Bağlı Ölümde Birinci
 Sünnet Aıds Riskini Azaltıyor
 Böbrek Hastalığı Anne Karnında Teşhis Ediliyor..
 Şarap Cildi Güzelleştiriyor
 Kalbin Reçetesi Ceviz
 Göğüsteki Ağrı İlk Sinyal
 Bol Su İçip, Sık Tuvalete Gidin
 Bol Limonata Böbrek Taşının İlacı
 Sigarayı Bırak, İçki İçme, Kilo Ver Ve Tuzu Hayatından Çıkar
 Ani Kalp Durması Sporcuyu Vuruyor
 Aklımdaki Sorular
 Böbrek Hastası, Diyetine Uyarsa Mutlu Yaşayabilir
 Nakilden Sonra Anne Oldu
 Bir Böbreğini Kızına Verdi
Sarışınsan işi kaptın!
İngiltere'de yapılan bir araştırmaya göre; sarışın, bebek yüzlü, iri...
'Binbir Surat'ı eşi yakalattı...
Eşini izleyen ekipler, sürekli kılık ve yer değiştiren Sıtkı Polat'ı...
Vahşet kurbanları ağıtlarla uğurlandı
Almanya'nın Augsburg kentinde Ali Göbelek tarafından öldürülen...
Yalancının mumu buraya kadar!
Yalancının mumu buraya kadar!
Tuğçe Kazaz'ın yalanları başına dert oldu. Hem Kenan Doğulu...
Burcu gözyaşlarıyla yarışmaya veda etti
Burcu gözyaşlarıyla yarışmaya veda etti
atv'de yayınlanan Akademi Türkiye bu hafta da oldukça...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Sarı Sayfalar | Günaydın | Bizimcity | Kapak Güzeli | Astroloji | ON Magazin | Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Teknoloji | Otomobil |Sinema | Hobi | Çizerler
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.